Visum Vietnam aanvragen

Hoe regel je het visum voor Vietnam?

Vietnam is één van de eenvoudigste en één van de lastigste landen om je visum te regelen tegelijk. Hoe dat dan? Er zijn zo veel varianten van het visum voor Vietnam en er staat zoveel (on)zinnigs over op het internet, dat je de draad snel kwijt bent. Terwijl je zonder visum niet wordt toegelaten op een vlucht naar Vietnam. Voorkom enorme kosten of het missen van je vlucht en lees op deze pagina precies hoe het nou echt zit.

Allereerst: de verschillende visumtypes

De visums voor Vietnam zijn in te delen in drie categorieën. Het gaat hierbij om de manier van aanvragen; want binnen elke categorie zijn er zowel zakelijke als toeristische visums te krijgen

Een fysiek visum in het paspoort

Om te beginnen met het meest onhandige wat je kunt doen; je visum voor Vietnam aanvragen bij de Ambassade in Den Haag. Je moet daarvoor namelijk twee keer zelf naar de Ambassade toe. Eén keer om je paspoort, pasfoto en een papieren aanvraagformulier in te leveren. En dan nog een keer, een kleine week later, om je paspoort weer op te halen, waar door de consulaire dienst een visum in is aangebracht. Behalve het gedoe is deze procedure ook niet de goedkoopste. Mijden dus. Behalve als je in dienst wilt treden van een Vietnamese werkgever, want dan is wel degelijk een fysiek visum nodig, maar daar gaan we even niet vanuit.

Paspoort verloren? Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen!

Het elektronische visum (e-visum)

Vietnam heeft in 2018 een nieuw visumtype geïntroduceerd; het zogenaamde e-visum. De ‘e’ staat hierbij voor elektronisch. Wat betekent dat je dit visum Vietnam online kunt aanvragen. Je krijgt het dan binnen een paar dagen in je e-mailbox; gemak dient de mens. Print het uit, vouw ‘m dubbel en stop het visum in je paspoort. Niet plakken dus, maar gewoon los bewaren. Eigenlijk is het e-visum sinds de invoering ‘the way to go’ voor alle toeristen die geen zin hebben in gedoe. Hieronder lees je waarom.

Visum on Arrival

Het Visum Vietnam on Arrival is het meeste bekende visumtype. Dat komt doordat deze variant al lang in gebruik is en er online enorm veel voor geadverteerd wordt. Er zitten echter een aantal flinke nadelen aan deze variant, waar niet altijd op gewezen wordt. Ben je er namelijk van bewust dat je dit visum niet online kunt aanvragen. Je kunt weliswaar een online aanvraag indienen, maar je vraagt dan geen visum maar een zogenaamde ‘approval letter’ aan; een brief waarin niets meer staat dan dat je een visum mag kopen bij aankomst in Vietnam. Je betaalt dus eerst voor de approval letter en bij aankomst nog eens voor het daadwerkelijke visum. Dit is niet alleen omslachtig, maar kost ook waardevolle tijd na aankomst in het prachtige Vietnam die je niet wilt missen; je moet met je approval letter in een extra rij aansluiten om het Visum on Arrival te kunnen kopen.

Oké, dus je moet altijd kiezen voor het e-visum?
Was het maar zo eenvoudig. Meestal wel, maar er zijn twee redenen waarom het e-visum niet altijd de meest verstandige keus is:

Aankomstlocaties en geldigheidsduur

Vietnam Hanoi Tempel
Omdat het elektronische visum nog zo nieuw is (en de overheid van Vietnam zo langzaam), wordt het nog niet bij alle aankomstlocaties in Vietnam geaccepteerd. Check vooraf of de plek waar jij landt of de grens oversteekt in dit lijstje staat. Is dat niet het geval, of wil je langer dan 30 dagen in Vietnam blijven? Vraag dan een visum on arrival aan.

Niet als toerist?

Als je dit artikel leest ga je waarschijnlijk op vakantie naar Vietnam. Maar ten overvloede; als je in Vietnam wilt gaan wonen, of wilt gaan werken tijdens je reis, dan moet je het visum aanvragen bij de Ambassade.

Last-minute visum nodig?

Het e-visum wordt gemiddeld na 3 werkdagen toegekend, maar af en toe is het even druk bij de immigratiedienst en kan het voorkomen dat de aanvraag pas na een week wordt goedgekeurd. Je moet al een visum hebben voordat je kunt boarden, waardoor sommigen in de problemen komen. De approval letter voor het visum Vietnam ‘on Arrival’ kan vaak binnen een paar uur al worden toegekend. Maar je betaalt dan wel de hoofdprijs, in het weekend soms wel 150 euro. Terwijl het e-visum maar een paar tientjes kost.

Misschien ook een visum voor China nodig? Het land ligt er tenslotte naast!