Sapa Vietnam

10 redenen waarom je Sapa in Vietnam niet mag overslaan

In de bergen van Noord-Vietnam, tegen de grens van China vind je Sapa. Een schitterend bergachtige landschap. Het dorpje Sapa, met ongeveer 7000 inwoners, is voor de meeste toeristen het vertrekpunt. Ga je naar Vietnam dan mag een trekking door het gebied van Sapa niet op je Vietnam bucketlist ontbreken? Waarom? Lees snel de 10 belangrijkste redenen waarom je Sapa moet bezoeken!

#1 Ongerepte natuur rondom Sapa

Rijstvelden Sapa Vietnam

Op nummer 1 staat natuurlijk de prachtige omgeving van dit gebied. Van oneindig groene rijstvelden tot bamboebossen. Tijdens het wandelen val je in de ene “jaw dropping” moment naar het andere. Je kan het normale pad bewandelen of je gaat dwars door de bossen en rijstvelden heen. Dat laatste is zeker aan te bevelen voor de avonturiers onder ons! Vaak bevind je je compleet afgezonderd. Een unieke ervaring die je niet snel zal vergeten. Je wandelt meestal een paar uur per dag, maar door de prachtige omgeving vliegt de tijd voorbij. Nu kan ik uren schrijven over hoe prachtig de natuur van Sapa is, maar beelden zeggen altijd nog meer dan woorden!

#2 Traditionele bevolkingsgroepen

Traditionele bewoners Sapa Hmong

Ontmoet de kleurrijke bevolking van dit gebied. Tijdens je wandelingen door Sapa ontmoet je verschillende traditionele bevolkingsgroepen. Iedere groep spreekt weer een andere taal en zijn vaak te herkennen aan hun prachtige klederdracht. De Hmong zijn een van de vele bevolkingsgroepen in dit gebied en zijn te herkennen aan de felgekleurde kleding.

#3 Geweldige homestays

Hoewel je in Sapa wat simpele hotels kunt vinden, is het leukste om te verblijven bij de lokale bevolking thuis. In de dorpjes vind je talloze homestays waar je kunt verblijven. De meeste homestays hebben een aparte kamer met simpele bedjes of matrasjes op de grond die voorzien zijn van een klamboe. Ook is er vaak een westers toilet voor de gasten. Samen met andere gasten geniet je ‘s avonds van een heerlijk traditionele maaltijd en maak je echt kennis met de lokale bevolking.

#4 De Sapa Sisters

Hmong bevolking Sapa Vietnam

Bij aankomst staan er tientallen vrouwen klaar die je tegen een kleine vergoeding de omgeving laten zien. Wil je van te voren een tour boeken, dan kunnen wij de Sapa Sisters aanraden. Dit is een organisatie die zich inzet voor de jonge dames in Sapa. Zo krijgen de gidsen een goede opleiding en medische zorg. Alle gidsen zijn woonachtig in de omgeving en kennen het gebied als geen ander.

#5 Met de nachttrein naar Sapa

Van Hanoi kun je met de nachttrein naar Sapa reizen. Rond 22.00 vertrek je naar dit gebied waar je rond 6 uur ‘s ochtend arriveert. Doordat je ‘s nachts reist verlies je geen kostbare tijd. Een ticket heb je al voor ongeveer 20-30 euro en de cabins zijn uitstekend. Meestal lig je met vier mensen in één cabin. De bedjes zijn prima en je hebt meer dan genoeg ruimte. Misschien staat de nachttrein niet hoog op je lijst, maar het is een ervaring die je niet mag overslaan.

#6 Rust en een zacht temperatuurtje

Na een paar dagen chaos en drukte in Hanoi is Sapa de perfecte plek om even bij te komen. Doordat dit gebied hoger gelegen is, is de temperatuur ook een stuk aangenamer. Reis je van het Noorden naar het Zuiden van Vietnam, dan is dit een goed begin. Aangezien de temperaturen in het zuiden flink kunnen oplopen.

#7 Adembenemende watervallen en rivieren

Rivier rondom Sapa Vietnam

Naast de prachtige rijstvelden vind je in dit gebied ook veel water. Tijdens je wandeling ontdek je verschillende watervallen waar je heerlijk kunt afkoelen en uitrusten.

#8 Bepaal je eigen route door Sapa

Je bent compleet vrij in het samenstellen van je route. Het gebied is gigantisch dus je kunt er makkelijk dagen rondtrekken. Doordat je bijna iedere twee uur wel een dorpje tegenkomt, kun je zelf je tempo en route bepalen. Zo kun je een trekking doen van twee dagen, maar ook van een week.

#9 Met de scooter terug naar Hanoi

Uiteindelijk is het wel zo fijn om weer terug te komen in het dorpje Sapa. Vanaf hier kun je namelijk eenvoudig weer terugreizen naar Hanoi of doorreizen naar andere gebieden. Je kunt er voor kiezen om een rondje te wandelen of met de bus terug te gaan, maar een veel leukere manier is om op het einde achterop een scooter te springen. Zo kun je nog één laatste keer genieten van de prachtige omgeving.

#10 Bijzonder ontmoetingen

Met je gids trek je een paar dagen op. Zij zorgt voor een slaapplek, de mooiste routes en is regelmatig je tolk. Je leert elkaar tijdens deze dagen goed kennen, waardoor er zelfs vriendschappen kunnen ontstaan. Ook het verblijven in homestays zorgt ervoor dat je niet alleen in contact komt met de lokale bevolking, maar vaak ook andere reizigers ontmoet.