Phu Quoc vissersboot

Phu Quoc het paradijs van Vietnam?

Denk je aan tropische eilandjes in zuid-oost Azië, dan is de kans groot dat je aan de beroemde Thaise of Indonesische eilandjes denkt. Toch zijn er meer opties dan alleen deze twee eilanden archipels. Vlak voor de kust van Cambodja, maar onderdeel van Vietnam, ligt het eiland Phu Quoc. Het Vietnamese Phu Quoc is een idyllisch eiland dat beschikt over prachtige stranden, bruisende straatmarkten en ongerepte natuur (jungle & bergen) in het centrum. Met een oppervlakte van ruim 500 km2 is het een vrij groot eiland, dat desalniettemin prima te doorkruizen is met een scooter.

De stranden van Phu Quoc verkennen

Sao Beach Phu Quoc Vietnam
Overal rondom het eiland Phu Quoc vind je prachtige hagelwitte stranden. Afhankelijk van de kant van het eiland, is de zee zeer kalm tot redelijk wild. Voor échte rust ga je naar Sao Beach (Bai Sao). Dit strand aan de oostkust bevindt zich in een prachtige grote baai. Het water is tot meer dan honderd meter ver nog ondiep en erg rustig. Langs het strand vind je palmbomen en hier en daar een resort of restaurant, maar ondanks de resorts is het strand over het algemeen erg rustig: ideaal om een dagje te spenderen in de laagste versnelling. Ook Sao Beach is per scooter prima te bereiken. Neem vlakbij de Coconut Tree Prison een afslag naar een onverharde weg. Rij je naar het oosten, dan is het strand eigenlijk niet te missen.

Duiken en snorkelen op Phu Quoc

In het uiterste zuiden van Phu Quoc vind je tal van locaties om te duiken en snorkelen. Wil je duiken, dan kun je het beste ter plekken een duikagency zoeken. Zij brengen je op zee, vaak in de buurt van één van de kleinere eilandjes voor de kust van Phu Quoc. Ons oordeel is dat de duikervaring hier erg mooi is, hoewel er misschien nog mooiere plekken zijn elders in Azië zoals bijvoorbeeld in het Mu Ko Similan Islands National Park of rondom Koh Lanta in Thailand. Toch zijn de duiklocatie rondom Phu Quoc zeker een duik waard!

Paradijselijk met een donkere geschiedenis

Coconut Tree prison Phu Quoc
Rij je rond over Phu Quoc, dan is het moeilijk voor te stellen dat het lange tijd de basis was van verschillende Internationale machten die niet het beste voor hadden met hun medemens. Vanaf de late 19e eeuw hadden de Franse kolonisten het voor het zeggen op het eiland. Tijdens de Vietnamoorlog was het de beurt aan de Zuid-Vietnamezen en Amerikanen. Ten tijden van deze oorlog bezat Phu Quoc het grootste gevangenkamp van Zuid-Vietnam. Noord-Vietnamese gevangenen werden onder extreme omstandigheden vastgezet in de zogenaamde Coconut Tree Prison. Deze gevangenis kan zichzelf meten met de grote concentratiekampen en hun gruwelen van Europa. Het eiland is één van de befaamde Devil’s Islands overal op de wereld. Dit staat letterlijk voor gevangeniseiland.

Martelingen Coconut tree prison Phu Quoc
De Coconut Tree gevangenis op Phu Quoc is nog altijd te bezichtigen voor toeristen. In de gevangenis is te zien hoe gevangenen de hele dag werden vastgezet in een kooi waar zij alleen plat konden liggen in de brandende zon. Ook wordt getoond hoe martelingen plaatsvonden en het dagelijkse leven was in het kamp. Hoewel de gevangenis het vakantiegevoel dat je verder zult hebben op Phu Quoc ook enigszins drukt, is het absoluut het bezoeken waard. Het is namelijk deel van de rumoerige geschiedenis van Vietnam en hoort er nou eenmaal bij. De gevangenis bevindt zich in het dorpje An Thoi in het centrum van het eiland en is goed bereikbaar per scooter via de hoofdweg die het eiland doorkruist. Een entreeticket kost slechts iets meer dan € 1,00. Houd er rekening mee dat de gevangenis tussen 11:00 en 13:00 gesloten is (het heetste moment van de dag).

Cultuur snuiven aan de westkust van Phu Quoc

Duong Dong Vietnam strand
Het belangrijkste en meest bruisende plaatsje van Phu Quoc is Duong Dong. Hier bevinden zich diverse hotels, hostels en barretjes en is het prima vertoeven. Hoewel soms relatief hectisch voor een rustig eiland, is het dorpje nog niet op het niveau van sommige andere Vietnamese kustplaatsen, waar het toerisme alles en iedereen overwoekerd heeft. De bewoners leven deels nog van de vis en inktvisvangst zoals ook te zien is door in de drukke haventjes overal rond het eiland. Ben je Duong Dong, sla de nachtmarkt in het centrum dan niet over. Met name de vismarkt aan het begin van de markt is erg interessant, met tal van aquaria waar je een vis kunt uitkiezen die vervolgens smakelijk voor je wordt bereid. Heerlijk eten!

Dankzij de prachtige combinatie van cultuur en natuur staat Phu Quoc hoog in onze top 10 Vietnam

Een specialiteit van Duong Dong is het verse ijs dat bereid wordt op de nachtmarkt. Kies een vrucht (of een koekje zoals Oreo) en aanschouw hoe het meest verse ijs ooit voor je wordt bereid. Vruchten worden in kleine stukjes gehakt en een soort vloeibaar beslag wordt op een koude plaat gelegd waar het langzaam verandert in ijs. Met een hoop gehak en show worden de vruchten gemengd met het ijs. Voor maar twee euro heb je het lekkerste ijsje dat je ooit hebt geproefd hebt, gegarandeerd!

Zonsondergang  Phu Quoc
Ben je in Duong Dong voordat de nachtmarkt is begonnen, loop dan richting het strand voor een Aziatische zonsondergang vol warme kleuren. Een aanrader is om deze te bekijken vanuit Rory’s Beach Bar, een bar gerund door een Australische Vietnamees met een relaxte sfeer en heerlijke cocktails. Laat je niet op het verkeerde been zetten door het weer, de zonsondergang op zwaarbewolkte dagen is soms nog mooier dan een zonsondergang op een heldere dag dankzij ze fantastische wolken, echt een natuurwonder.

Naar Phu Quoc, accommodatie en transport

Phu Quoc is per boot of vliegtuig goed te bereiken vanaf het Vietnamese vaste land. Vanuit zuidelijk Cambodja bijvoorbeeld vanaf het dorpje Kampot bereik je Phu Quoc eerst per bus en vervolgens per boot. Vanuit Vietnam is het mogelijk om te vliegen van Ho Chi Minh City voor slechts € 20,00 á € 30,00 met de prima luchtvaartmaatschappij VietJet Air. Gezien de bus en boot niet veel goedkoper is, kan ik het vliegtuig zeker aanbevelen vanwege de korte reistijd en het comfort. De boot & bustocht duren snel al meer dan 10 uur bij elkaar vanaf Saigon (Ho Chi Minh City).

Booz cruise in Phu Quoc
De meeste accommodaties bevinden zich in Duong Dong, aan de andere kant van het eiland ten opzichte van de haven en op ongeveer een kwartiertje rijden van het vliegveld. Een taxi kost maximaal €5,00. Zorg er altijd voor dat de taxichauffeur de meter aanheeft en niets heeft afgeplakt om te voorkomen dat je te veel betaalt. Voor accommodaties doe je er goed aan iets te zoeken in Duong Dong, waar ’s avonds het meeste gaande is. Zo kan je met een resort het beste terecht in Phu Quoc Eco Beach Resort of Mango Bay Phu Quoc Resort en voor een hostel in Langchia hostel. Dit laatste hostel heeft een legendarische booz cruise en elke avond wel wat vertier, erg gezellig!