Ho Chi Minh City Vietnam

In drie dagen Ho Chi Minh City (Saigon)

Ho Chi Minh City (beter bekend als Saigon) is dan misschien niet de hoofdstad van Vietnam, maar met meer dan 8 miljoen inwoners wel de grootste stad van het land. De stad is compleet het tegenovergestelde van Hanoi. Dat maakt een reis door Vietnam zo mooi. Van Noord naar Zuid (of andersom) kom je een diversiteit aan culturen, natuur en mensen tegen. Waar je in Hanoi wandelt door smalle, oude steegjes, staat Ho Chi Minh stad vol met gigantische moderne gebouwen. Saigon is trouwens de moderne naam die de stad aan heeft genomen na de Vietnamoorlog, beide worden echter nog veel gebruikt in Vietnam.

Ho Chi Minh de moderne metropool in Vietnam

Saigon Vietnam
Ho Chi Minh voelt behoorlijk Westers. Zo heeft de metropool een groot zakelijk district met gigantische kantoorgebouwen, nachtclubs, hippe skybars en talloze moderne shopping malls. Een compleet andere wereld dan het Noorden van Vietnam. De stad is vernoemd naar Ho Chi Minh, die ervoor zorgde dat het land weer herenigd werd. De in het zuiden gelegen stad, is een bruisende plek vol diversiteit. Ook is het de plek om door te reizen naar de Mekong Delta, Phu Quoc of direct naar Phnom Penh in Cambodja. Blijf minimaal 3 dagen in de stad, maar mocht je langer kunnen dan raden we je dit zeker aan. Heb je maar 72 uur dan zijn dit de dingen die je absoluut niet mag overslaan!

Dag 1: Cu Chi Tunnels

Cu Chi Tunnels Ho Chi MinhMet de Cu Chi Tunnels ben je waarschijnlijk wel de hele dag mee kwijt, maar het is absoluut iets wat je niet mag overslaan. De Cu Chi tunnels waren tijdens de Vietnamoorlog een belangrijk en strategisch ondergronds tunnelnetwerk. De tunnels werden gebruikt voor verrassingsaanvallen op de Amerikanen. De Cu Chi tunnels zijn slechts een gedeelte van Ho Chi Minh city, de tunnels liepen vrijwel onder het hele land door en waren ongeveer 250km lang. Vietnamese bleven soms maanden onder de grond. Het tunnelnetwerk was een complete stad inclusief ziekenhuizen, keukens, vergaderzalen en ga zo maar door. De leefomstandigheden waren slecht, maar de aanvallen zeer succesvol. Een groot deel van de tunnels zijn helaas ingestort, maar op 2 plekken in de jungle van Vietnam en ongeveer 40km van Ho Chi Minh stad kun je nog een deel bewonderen.

Ben Dinh

Wil je niet te veel geregel en er snel zijn, dan kun je van te voren bij één van de vele reisbureautjes een tour naar de tunnels boeken. Je gaat dan samen met een groep met een bus of minivan naar de tunnels toe. Je hebt twee verschillende plekken waar je de tunnels kunt bezoeken, namelijk Benh Dinh en Ben Duoc. Bijna alle reisorganisaties gaan naar Ben Dinh. Dit komt doordat de tunnels hier wat verbreed zijn, waardoor de meeste toeristen naar binnen kunnen. Vergis je echter niet, de tunnels zijn nog steeds erg smal en niet bepaald comfortabel. Ben je claustrofobisch, dan is een bezoek niet aan te raden.

Doordat Ben Dinh makkelijker te bereiken is, komen hier veel toeristen op af. Er gaan zelfs geruchten dat de tunnels niet origineel zijn, maar een replica zijn. Een georganiseerde tour kun je boeken voor ongeveer 35 euro.

Ben Duoc

Doe je iets meer moeite dan kun je voor een veel lager bedrag het minder bekende Benh Duoc bezoeken. Via het backpackers district in Ho Chi Minh stad kun je eenvoudig bus 13 pakken. Je stopt op een gegeven moment bij een grote bushalte (niet te missen). Hier stap je over op bus 88 en sta je na een uurtje bijna aan de poort van het park. Wel even aan de buschauffeur aangegeven waar je eruit moet. Ben Duoc, is vaak voldoende. De busrit kost nog geen euro.

Het park waar de tunnels zich bevinden is prachtig. Van de drukke stad, sta je binnen 2 uur midden in de jungle van Vietnam. Naast de tunnels staan hier ook verschillende tempels die je kunt bezoeken. Er lopen hier nauwelijks toeristen. Bij de ingang koop je een ticket voor ongeveer 1 euro en ga je samen met een kleine groep de jungle in.

Allereerst krijg je een video te zien over de Vietnamoorlog en de tunnels. Vervolgens bezoek je verschillende tunnels en ga je naar je verschillende ondergrondse kamers. Van te voren wordt aangegeven of het een makkelijke route is, dus je kan altijd nog beslissen om niet ondergronds te gaan. Naast de tunnels zijn er veel foto’s, wapens, mijnen en boobytraps te zien. Het is een indrukwekkende ervaring die je absoluut niet mag overslaan.

Eten en massages in Saigon

Na het bezoeken van de tunnels ben je hoogstwaarschijnlijk toe aan een goede maaltijd en rust. Een erg leuke plek om te gaan eten is de streetfoodmarket midden in de stad. Dit is een overdekte plek waar je talloze kraampjes vindt. Heerlijke burgers op de grill, verse vis, Noodles, Banh Xeo, Cau Lau en zoetigheden. De perfecte plek voor het creëren van je ultieme food coma. Als je uitgegeten bent, is een massage ook erg fijn om de dag af te sluiten. In Ho Chi Minh city vind je talloze plekken waar je voor een paar euro een fantastische massage kunt krijgen. Erg fijn na een hele dag door de tunnels kruipen.

Wist je dat de Mekong Delta en Ho Chi Minh City in onze top 10 Vietnam staan?

Dag 2: Musea & party in Chi Minh

Lekker ontbijten kun je in Ho Chi Minh als geen ander. De hippe koffietentjes schieten hier als paddestoelen uit de grond dankzij de vele expats die wonen en werken in de zuidelijke stad. Start je dag met een grote kop koffie en een flinke donut en je kunt er weer tegenaan.

Het War Remnants Museum

Oorlogsmuseum Ho Chi Minh City
Het oorlogsmuseum in Ho Chi Minh is een belangrijk plek als je meer wilt weten over de heftige geschiedenis van Vietnam. Je vindt hier talloze foto’s en informatie over de oorlog. Met name over de bombardementen door de Amerikanen. Het is geen gezellige plek, maar wel één die erg belangrijk is.

Eten in het donker

Restaurant Noir in Saigon

Een absolute aanrader in Ho Chi Minh is het eten bij Noir. Niet alleen omdat het eten geweldig is, maar door de unieke ervaring. Je eet namelijk in het pikkedonker, waardoor al je zintuigen optimaal werken. Je ervaart eten heel anders. Je ontdekt ingrediënten, probeert smaken te herkennen, structuur….. kortom, een unieke ervaring. De bediening is blind en helpt je met bepaalde dingen.

Skybar

De beste afsluiter van een dag in Ho Chi Minh is bij één van de vele trendy skybars. Een fris briesje, adembenemend uitzicht en natuurlijk een goede cocktail in je hand. Het perfecte eind van een indrukwekkende dag. Hou er wel rekening mee dat de meeste skybar kledingvoorschriften hebben.

Dag 3: Wandelen in Ho Chi Minh

Ho Chi Minh kun je op veel verschillende manieren ontdekken. Doordat veel bezienswaardigheden bij elkaar liggen kun je de stad dit prima te voet verkennen. De meest bekende bezienswaardigheden zijn:

Ben Thanh markt

Hou je van koopjes en shoppen dan is dit de place to be! Een overdekte ruimte met talloze spullen. Je vindt hier werkelijk van alles.

Postkantoor Ho Chi Minh en Notre-Dame kathedraal

Op zoek naar prachtige gebouwen dan mag je het Notre-Dame kathedraal en het oude postkantoor van Ho Chi Minh niet overslaan.

Pham Ngu Lao

Pham Ngu Lao is het backpackers district van Ho Chi Minh. Hier vind je talloze eettentjes, bars, winkeltjes en hostels. Een leuk en bruisend deel van de stad.

ChinaTown (Cholon)

De grootste chinatown van Vietnam welke al sinds 1778 bestaat. Perfecte locatie voor het vinden van je souvenirs.

De stad verkennen met een local

De stad in drie dagen verkennen is erg lastig. Een citytour is daarom een must. Nu kun je kiezen voor een busrit door de stad of een georganiseerde reis, maar wie kent de stad nu het beste. Juist: de lokale bevolking. Je kunt een tour boeken Saigon Free Walking Tours of via WithLocals.

Scootertour

Spring achterop een scooter en wordt naar hippe en indrukwekkende plekken gereden door heel Ho Chi Minh. Een indrukwekkende ervaring.

Dit artikel is geschreven door: Desi Heijl & Raoul de Boer