Wonen in Chiang Mai Thailand

Wil je wonen in Chiang Mai?

Het is de derde stad van Thailand en wordt wel eens gezien als het Bangkok van het noorden, maar op bijna alle vlakken is het anders dan in de hoofdstad: Chiang Mai. Gelegen in het noordwesten van het land, is het eeuwenoude Chiang Mai een oase van rust in vergelijking met Bangkok. Met zo’n 175.000 inwoners is de stad dan ook vele malen kleiner dan Bangkok, maar toch zijn de verschillen opvallend.

Verschillen die ook veel buitenlanders zijn opgevallen: Chiang Mai heeft een enorme gemeenschap van expats, freelancers en buitenlandse docenten die genieten van het leven in de stad. Dit artikel is anders dan jullie gewend zijn van Mooji.nl. Het is namelijk geschreven door David Overmars die gewoond heeft in Chiang Mai.

Chiang Mai heeft alle faciliteiten, maar minder drukte

Chiang Mai is vooral populair vanwege de betrekkelijke rust in de stad. Hoewel de ringweg rond het oude centrum vrij druk kan zijn, is een vergelijking met de verkeersjungle van Bangkok niet aan de orde. Ondanks de rust is Chiang Mai tegelijkertijd een stad in alle opzichten: een universiteit, grote winkelcentra, bars, restaurants, markten en ook enkele grote bedrijven zijn er allemaal te vinden.

Woon je in Chiang Mai, dan is het ook niet lastig om vrij snel een leven op te bouwen waarin je niets tekort komt. Vanwege de beperkte grootte is het bovendien vrij eenvoudig om de stad te doorkruizen.

Wanneer in Chiang Mai wonen?

Chiang Mai heeft een tropisch nat-en-droog-klimaat. Dit wil zeggen dat het jaar wordt opgedeeld in droge en natte perioden. Tussen november en januari is het winter, waarbij de temperatuur gemiddeld rond een aangename 26 graden ligt en de luchtvochtigheid laag is. De regentijd loopt tussen ongeveer juli en september á oktober. In deze perioden is de luchtvochtigheid hoog en kan er soms flinke regen vallen, hoewel het zeker leefbaar is.

De slechtste periode om naar Chiang Mai te vertrekken is tussen februari en april, aan het einde van de droge periode. In deze periode is het weer slecht en de luchtvervuiling erg groot door het klimaat. Zeker voor westerse begrippen is de lucht in deze periode erg vies en slecht voor de gezondheid.

Een huis vinden in Chiang Mai

Veel buitenlanders die besluiten om zich tijdelijk in Chiang Mai te vestigen willen graag een eigen appartement. Dat is vrij eenvoudig in Chiang Mai met verschillende agencies gericht op buitenlanders. De grootste is Chiang Mai Properties, waar via de website gezocht kan worden naar een appartement.

Via de website kan eenvoudig contact gelegd worden en een afspraak gemaakt worden voor de bezichtiging. Het contact verloopt professioneel en er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van Engelse contracten, zodat je zeker weet dat je onder de juiste voorwaarden een contract ondertekent.

De huisprijzen liggen in Chiang Mai erg laag. Een kleine studio kun je al huren voor een maandbedrag van zo’n € 90,00. Voor een tweepersoons appartement met twee slaapkamers, twee badkamers, een woonkamer en keuken betaal je rond de € 400,00. Elektriciteit en water kost maandelijks zo’n € 30,00.

Veel huizen beschikken niet over een uitgebreide keuken, maar dit is eigenlijk ook niet nodig. Lokale markten verkopen heerlijk eten dat ook voor de gemiddelde westerling geschikt is. Niet alleen is dit eten erg smakelijk, het is ook nog eens goedkoper en sneller bereid dan wanneer er zelf gekookt wordt.

Leven, werken en sporten in Chiang Mai

Leven in Chiang Mai Thailand

Het leven in Chiang Mai is relaxt en zonder veel haast voor de meeste locals. Deze sfeer proef je al snel en is prettig in vergelijking met veel andere Zuid-Oost Aziatische steden. De meeste freelancers werken in één van de vele co-worker ruimtes, waar men gebruik kan maken van internet, een eigen bureau en eten en drinken.

Populair is Punspace, dat twee locaties heeft: één in de hippe buurt Nimman en één in het oude centrum, nabij de Tha Phae poort in het oosten. Afhankelijk van het abonnement betaal je voor een maand onbeperkte toegang (24/7) drie tot slechts twee euro per dag.

Naast het werk kun je bij één van de sportscholen van Chiang Mai je fitheid op peil houden. Gezien de meeste mensen zich met een scooter verplaatsen in plaats van de Hollandse fiets, is dit geen overbodige luxe.

In het op Westerlingen-gerichte MAYA winkelcentrum bevindt zich de Maxx gym, een vrij chique sportschool met alle nodige faciliteiten voor een goede training. Onder de locals is vooral Go Gym populair, op 5 minuten van het MAYA winkelcentrum en zo’n 10 á 15 minuten van het oude centrum vandaan. Deze rauwe gym in een oude loods heeft de beschikking over tal van kracht- en cardioapparatuur, evenals een zogenaamd street circuit. Voor deze gym betaal je € 1,50 per bezoek of minder, afhankelijk van het abonnement dat wordt afgesloten.

Ontspannend leven in Chiang Mai

Wil je zo nu en dan ontspannen, dan hoef je in Chiang Mai niet lang te zoeken. Het vrij toeristische oude centrum staat bol van de leuke bars en restaurants. In het zuidoosten vind je de nachtmarkt met eveneens veel barretjes. Populair onder de westerse locals is Nimman, de hippe buurt van Chiang Mai waar diverse leuke eettenten, koffiewinkels en barretjes te vinden zijn.

Voor Thaise begrippen zijn deze plekken vrij prijzig, maar voor Nederlandse begrippen liggen de prijzen nog altijd ruim onder de prijzen die we thuis gewend zijn.

Voor mensen die even weg willen uit de hectiek van Nederland, maar wel willen blijven werken, is Chiang Mai de perfecte keuze. Een grote gemeenschap westerlingen, alle benodigde faciliteiten, een goed klimaat en een geweldige sfeer.