Udon Thani Thailand

Udon Thani is meer dan alleen een tussenstop

Udon Thani is een stad in het noordoosten van Thailand. De stad zelf is niet erg in trek bij toeristen, maar is populair als tussenstop naar buurlanden Laos of Cambodja.

Wat achtergrondinformatie over Udon Thani

Udon Thani is één van de grotere steden in het noorden van Thailand net als Chiang Mai of Chiang Rai. De stad telt ruim 220.000 inwoners en Udon Thani is één van de vier grote steden in de Isaan regio. De andere drie grote steden zijn Khon Kaen, Khorat en Ubon Ratchathani. Samen staan ze bekend als de ‘’Grote vier van de Isaan’’.

Bezienswaardigheden in Udon Thani

Ondanks dat Udon Thani niet erg in trek is bij toeristen zijn er toch enkele bezienswaardigheden de moeite waard als je in de buurt bent.

#1 Udon Thani Nong Prajak Park
Udon Thani Nong Prajak Park is een prachtig park met veel verschillende soorten bomen en planten en diverse leuk beeldjes. In de ochtenden worden er veel aerobics lessen gegeven en in de middag is het vaak zonnig en zitten veel stelletjes in het park te genieten van een picknick. In het midden van het park heb je een groot meer waar verschillende soorten vissen voorkomen. De meest voorkomende vissoorten zijn meervallen en koi karpers. Het park biedt tevens een speelpark voor kinderen en er zijn verschillende (goedkope) Thaise restaurants te vinden.

#2 Udon Thani Night Market
Vlakbij het treinstation heb je een grote avondmarkt. Ze verkopen hier vrijwel alles. Je vindt hier verschillende soorten kleding, schoenen en ook een hoop eetkraampjes met heerlijk streetfood. Het is er spotgoedkoop want vooral de Thaien zelf komen er! Probeer daarom zeker een aantal verschillende gerechtjes.

#3 Bang Chiang
Ben Chiang museum Udon Thani

De echte cultuursnuiver kan terecht bij Bang Chiang. Dit is een archeologische plek, met een grote hoeveelheid aan aardewerken potten. Onderzoek heeft aangetoond dat de potten al duizenden jaren oud zijn. Bang Chiang is daarom ook toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO in Thailand.

Delen van Ayutthaya en Chiang Mai staan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO

#5 Phu Phra Bat Historical Park
Phu Phra Bat is een historisch park, nabij de plaats Udon Thani. Je vindt er talloze rotsformaties, waaromheen allerlei religieuze heiligdommen zijn gebouwd. Enkele formaties hebben ook nog prehistorische schilderingen op de rotsen. Er wordt gedacht dat enkele van deze rotsen oorspronkelijk (15 miljoen jaar geleden) onderzee lagen. Phu Phra Bat is een erg gave plek om een stukje cultuur en historie op te snuiven.

#4 CentralPlaza
Udon Thani Central Plaza

In het centrum van de stad vind je CentralPlaza. Het winkelcentrum biedt onderdak voor bijna 250 winkels. Je kunt er vrijwel alles kopen. Het winkelcentrum is dagelijks geopend van 10.00 tot 21.30 uur. In het weekend blijft het zelfs een half uur langer open, tot 22.00 uur. Leuk voor als je moet wachten op de trein of bus naar de volgende bestemming.

Overnachten in Udon Thani

Alhoewel de meeste toeristen Udon Thani slechts een dag bezoeken, kun je er ook prima overnachten. Het is relatief goedkoop slapen in een guest house, of in een van de hotels. Het aanbod is iets minder groot dan in andere noordelijke plaatsen, zoals Chiang Mai en Chiang Rai, maar ook hier kun je prima iets vinden om te overnachten. Zelfs zonder reservering.

Insider tips

Udon Thani is vooral leuk voor een dagtripje. Een hoop reizigers gaan een dagje naar Udon Thani om langs de belangrijkste bezienswaardigheden te lopen. Ze reizen dan vaak door naar één van de buurlanden Cambodja of Laos. Een binnenlandse vlucht is namelijk vele malen goedkoper dan een vlucht naar het buitenland. Je kunt in Udon Thani relatief eenvoudig een busreis naar één van de buurlanden regelen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

Reizen vanaf Bangkok naar Udon Thani

Er zijn in principe vier manieren om van Bangkok naar Udon Thani te reizen. De meest gebruikelijke manier is vliegen, maar je kunt eventueel ook per bus, trein of auto naar de stad reizen.

Per vliegtuig
Het vliegtuig is veruit de beste optie om naar Udon Thani te reizen. Sommige tickets kosten soms maar 20 euro voor een heenvlucht. Een retourvlucht kost soms maar 35 euro. Er vliegen diverse vliegtuigmaatschappijen naar Udon Thani, waaronder Bangkok Air, Nok Air en Thai Airways. De vlucht duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten. Vanaf de luchthaven kun je een tuk tuk of taxi nemen voor ongeveer 200 Baht naar het centrum.

Per bus
Vanaf de Mo Chit bushalte in Bangkok kun je een enkele busreis nemen voor ongeveer 12 euro. De busreis duurt ongeveer 8 uur en tijdens de busreis maakt de chauffeur meerdere stoppen. Dan kun je eventjes iets eten en naar de WC. Het is wel de helft goedkoper dan reizen per vliegtuig, maar het duurt ook aanzienlijk langer. De bus zet je af bij het oude busstation in Udon Thani. Vanaf daar moet je nog een taxi of tuk tuk nemen voor ongeveer 80 Baht naar het centrum.

Per trein
De treinen van Bangkok naar Udon Thani vertrekken vanaf Hua Lamphong Railway Station. De treinen vertrekken vier keer per dag, waaronder twee keer in de avond. De reis duurt ongeveer 13 uur en is daarmee de langste uit het rijtje. Het duurt langer omdat de trein vaker tussenstops maakt dan de bus. Een eersteklas ticket is overigens net zo duur als een vliegticket. Wel kun je tijdens je reis lekker slapen in een bed. De goedkoopste, derdeklas tickets, zijn ongeveer 6 euro. Hier kun je echter alleen zitten.