Koh Phi Phi

Vergane glorie op Koh Phi Phi

Koh Phi Phi is een populaire eilandengroep onder backpackers in het zuiden van Thailand. Het is gelegen vlakbij Krabi in de Andaman Zee en is niet veel groter dan een paar postzegels. Een hoop toeristen trekken hierheen, omdat de eilanden stuk voor stuk parelwitte stranden hebben. Het water is helder en het leent zich daarom perfect voor snorkelen of duiken. De ultieme droombestemming voor elke reiziger, toch?

De eilanden van Koh Phi Phi

Koh Phi Phi baai
Koh Phi Phi bestaat uit verschillende eilanden, maar slechts één van deze eilanden is bewoond. Koh Phi Phi Don is het grootste eiland van de eilandengroep en tevens het enige eiland dat bewoond wordt door vooral toeristen en verdwaalde locals. Een ander groot eiland is Koh Phi Phi Leh, maar deze wordt niet bewoond. Wel wordt dit eiland veelvuldig bezocht met dagtrips van Phi Phi Don. Het eiland heeft geen wegen, dus je kunt er alleen lopen.

Wat kan je allemaal doen in Koh Phi Phi?

De meeste toeristen gaan niet naar Koh Phi Phi voor de bezienswaardigheden, maar gaan puur voor het strandleven. Toch kan je met behulp van een boot tour nog ontzettend gave dingen zien. Ook is het View Point op het eiland zeker de moeite waard voor een paar mooie vakantiefoto’s.

Welkom in het Lloret de Mar van Thailand

Geen tekort aan touroperators

Maya Beach warning board
Als je in Koh Phi Phi aankomt, zijn er diverse reisbureaus die tripjes aanbieden. De meeste gaan standaard, ook per boot, langs Monkey Island. Op dit eiland vind je allerlei apen die wel van bezoek houden. Als je een fles water geeft aan de apen, dan drinken ze het helemaal leeg. Je hoeft overigens niet te verwachten dat je het terugkrijgt, want als de apen eenmaal iets gekregen hebben laten ze het niet meer los. Sommige toeristen geven de diertjes ook chips, maar dit is niet goed voor hun gezondheid. De apen zijn zeer agressief, dus doe geen rare dingen met ze want er zijn al meerdere reizigers gebeten! Eigenlijk zijn deze wilde dieren helemaal verpest door de toeristen en zijn ze zo dol als een stel doorgeslagen hangjongeren. Vermijd het voederen van de arme beestje daarom! Naast Monkey Island gaat de boottour vaak ook nog langs een natuurgebied waar de film “The Beach” is opgenomen. In deze film speelde onder andere Leonardo DiCaprio een hoofdrol en is zeker de moeite waard om te kijken voordat je afreist naar Maya Beach. Omdat het een natuurgebied is, dien je wel entree te betalen op het eiland. Het strand waar The Beach is opgenomen wordt door veel mensen gezien als het mooiste strand van Thailand. Je moet overigens wel geluk hebben dat het vloed is, want bij eb is het strand eigenlijk niet zo leuk. Daarnaast moet je ook nog hoop hebben dat er niet een miljardmiljoen andere toeristen zijn en de baai helemaal vol ligt met boten, grapje dit lukt je nooit. De reis eindigt vaak met heerlijk snorkelen tussen plankton met bioluminescence. In de avond geven de beestjes een geweldig flikkerend licht af: een leuke toevoeging aan het einde van je trip.

Phi Phi View Point

Viewpoint Koh Phi Phi
Vanaf het View Point heb je een prachtig uitzicht over het gehele eiland. Alhoewel het wel een redelijke wandeling van ongeveer 45 minuten is in de hitte, is het zeker de moeite waard. Je kijkt over beide baaien en kan prachtige foto’s maken.

Overnachten op Koh Phi Phi

Koh Phi Phi is een relatief duur eiland. Zelfs voor een ‘goedkope’ guest house betaal je al 15 euro per nacht. Dan heb je letterlijk alleen een bed met een waaier. Bovendien moet je alles te voet moeten doen op het eiland, dus het boeken van een accommodatie is van te voren wel gewenst. Je kunt dan, eenmaal aangekomen op het hoofdeiland, direct naar je accommodatie lopen. Je hoeft dan niet verschillende hotels af om te onderhandelen voor een prijs. Wat niet zo heel vervelend lijkt maar het wel is want je bent hier beland in het Kreta van Thailand, niemand zal daarom echt vriendelijk zijn. Uiteraard zijn de resorts op het eiland ook vrij prijzig.

Stranden op Koh Phi Phi

Het populairste strand is bij Lo Dalum Bay. Hier zijn ook de meeste accommodaties te vinden. Rondom het strand heb je bovendien veel verschillende barretjes en restaurants. Je kunt dus heerlijk genieten van een biertje en af en toe een duik in het water nemen. Dit is eigenlijk het enige goede aan Koh Phi Phi. Toch word er in rap tempo resort uit de grond gestampt waardoor het strand langzaam zijn charme verliest. Een ander gaaf strand is Cape Tong. Je kunt dit strand enkel per boot bereiken.

Snorkelen en duiken op Koh Phi Phi

Maya Beach Koh Phi PHi
Op en rond Koh Phi Phi kun je eigenlijk overal wel snorkelen en duiken. Er zijn twee rotsen die vooral erg in trek zijn. Deze zijn gelegen bij ‘Shark Point’ op Long Beach. Je kunt hier daadwerkelijk haaien aantreffen. Als je het via een reisorganisatie boekt, garanderen zij dat je haaien krijgt te zien, leugens natuurlijk maar meestal hebben ze gelukkig wel gelijk. Snorkelen kun je het beste doen bij Mosquito Island of Bamboo Island. Het is vooral leuk als het echt vloed is. Bij eb is er helaas weinig te zien en beschadig je het al bijna volledig dode koraal. Toch is het snorkelen één van de leukste activiteiten rondom het eiland.

Uitgaan op Koh Phi Phi

Dit is eigenlijk de enige reden waarom je als backpacker naar Koh Phi Phi hoeft af te reizen. Vrijwel elke avond heb je gave strandfeesten op het bewoonde eiland Don. Je kunt hier relatief goedkoop drank kopen, met de populaire buckets die ze ook op Khao San Road hebben. Daarnaast vind je er genoeg ontspoorde dronken Engelse en ontelbaar barretjes en kleine clubs. Uitgaan hier is onverwacht leuk en druk.

Uitgaan en feesten is de enige goede reden om Koh Phi Phi te bezoeken. Geen zin hierin bezoek dan de Similan eilanden of Koh Lanta!

Reizen vanaf Bangkok naar Koh Phi Phi

Haven Koh Phi Phi
Je kunt Koh Phi Phi bereiken vanaf Krabi of vanaf Phuket. Je kunt er dus voor kiezen om een vliegreis te boeken vanaf Bangkok naar Krabi of Phuket. Binnenlandse vluchten zijn goedkoop en daarom is het ook een populaire optie, je betaald ongeveer €50 voor een retour vanuit BK. Je kunt er ook voor kiezen om per minibus naar Krabi of Phuket te reizen. Dit is goedkoper, maar duurt ook veel langer. Het ligt namelijk ver in het zuiden van Thailand. Na de reis met de minibus pak je vanaf Krabi of Phuket de boot naar het eiland. Je kunt kiezen voor een grote boot of een speedboot. Een speedboot is veel duurder, maar je bent er ook veel sneller. Door de hoge golven worden wel veel mensen misselijk van de speedboot. Als je geen zeebenen hebt, kun je beter de grote boot pakken.