Koh Lanta

Het prachtige eiland Koh Lanta Yai mag dan minder bekend zijn dan het buureiland Koh Phi Phi of Phuket, het is wel een stuk natuurlijker en rustiger dan die andere twee Costa Brava’s van Thailand. Koh Lanta Yai of Lanta zoals de Thai het eiland noemen ligt aan de Andaman Zee in het uiterste zuiden van Thailand. Het is één van de laatste eilanden die je kan bezoeken tijdens je backpackreis voordat je Maleisië ingaat. Het is tevens één van de grotere eilanden van Thailand en is zeer gemakkelijk te bereiken via het vaste land met een pondje of de ferry vanaf Phuket. Koh Lanta mag dan minder bekend zijn, het herbergt wel enkele van de mooiste stranden van Thailand en heeft zijn prachtige natuur weten te behouden ondanks het massatoerisme in Thailand. We hebben Koh Lanta Yai in twee weken volledig ontdekt en waren bijna locals geworden. Waarom twee weken gebleven? Omdat het er fantastisch is!

Waarom naar Koh Lanta?

Bamboo Beach Koh Lanta
Reden genoeg om Phuket of Phi Phi te ontwijken en door te varen naar Koh Lanta, want dit eiland is gelukkig nog niet verwoest door het massa toerisme. Lanta is een rustig, ruig en groot eiland vol met ongerepte jungle en prachtig verlaten stranden, jaja verlaten! Wij besloten om in het afgelegen resort La Lantaa Hideaway te verblijven in het uiterste zuiden van het eiland. Vanuit hier konden we gemakkelijk het eiland verkennen met scootertjes of per voet. De top bezienswaardigheden van Koh Lanta zijn de hagelwitte zandstranden afgewisseld met rotskusten waar het water perfect is om te snorkelen en natuurlijk de prachtige natuur om in te wandelen. Maar bovenal ga je naar Koh Lanta voor de rust.

De top 5 stranden van Koh Lanta

Rock Beach Koh Lanta
We hebben de mooiste stranden van noord naar zuid ontdekt en uitgeprobeerd. In totaal zijn er twaalf stranden te bezoeken aan de westkant van het eiland, aan de oostkant zijn er geen stranden maar mangroves en rotskusten te vinden. De stranden van noord naar zuid zijn; Kaw Kwang Beach (naast Saladan Town en de pier waar de ferry uit Phuket op aanvaart), Klong Dao Beach, Pra Ae Beach beter bekend als Long Beach omdat het strand ongeveer 5 kilometer lang is, Klong Khong Beach, Klong Toab Beach, Klong Nin Beach, Ao Nui ook wel Daimond Cliff beach, Ban Kan Tieng Bay, Klong Jark Bay, Ao Mai Pai ookwel Bamboo Bay, hier verbleven wij, Had Nin Ngam beter bekend als Beautiful Rock Beach gelegen in het Nationale Park Mu Ko Lanta naast Ta Noad Beach.

Voor een prachtige rode Aziatische zonsondergang kan je terecht op elk strand op Koh Lanta behalve Ta Noad omdat deze op het zuiden ligt.

De top 5 mooiste stranden van Koh Lanta en misschien wel Thailand zijn;

#1 Bamboo Bay – dankzij de super ligging in een baai met prachtige rotsformaties aan beide kanten en jungle achter je is dit veruit het mooiste en ook meest afgezonderde strand van Koh Lanta. Je kan hier tevens goed snorkelen (buiten het regenseizoen) en genieten van een spectaculaire zonsondergang. Conclusie je hebt hier alles voor elke reiziger namelijk zandstrand voor zonaanbidders, snorkelgelegenheden, rust en omringt door jungle en junglegeluiden met aapjes en exotische vogels. Prachtig en een echte must-visit als je naar Koh Lanta gaat. Je kan hier alleen verblijven in het La Lanta Hideaway resort, maar geloof ons je gaat nergens een beter plekje vinden op het eiland!

#2 Ao Nui (Daimond Cliff beach) – Dit seculaire strand is niet super groot maar staat vooral bekend als nummer één snorkel locatie van Koh Lanta. Dankzij de rotswanden en het diverse zeeleven is dit the place to be voor een snorkeltripje op de scooter.

#3 Klong Khong Beach – Dit strand is perfect voor zonaanbidders en partygangers. Meerdere bars en clubs zijn te vinden langs dit lange maar smalle strand. Is het full moon? Bezoek dan zeker de Freedom Bar want daar speelt zich het leukste feestje af met buckets, fireshows, neonverf en muziek tot in de late uurtjes. Het smalle maar lange strand kan tijdens het regenseizoen (april – oktober) soms wat klein zijn door de ruwe zee. Het zand is heerlijk zacht en hagelwit, daarnaast is het water niet ineens erg diep wat Klong Khong Beach tot het ideale Thaise strand maakt voor kinderen.

Ta Noad Beach Koh Lanta

#4 Ta Noad Beach – In het Nationale park Mu Ko Lanta bevindt zich een prachtig strand dat het meest kalme water heeft van het eiland. Het ligt namelijk aan de zuidkant in de punt van Koh Lanta en word beschermt door de rotsen van Had Hin Ngam Beach. Dit strand is perfect voor zonaanbidders en kinderen. Daarnaast kan je er ook goed snorkelen. Pas wel op voor de wilde apen in het aansluitende Nationale park, deze zijn helaas gewend aan mensen en proberen alles te stelen omdat ze denken dat het eten is.

#5 Ba Kan Tien Bay – Ligt ook afgelegen net als Bamboo Bay maar dankzij het kleine dorpje is er iets meer te doen, ze hebben zelfs een 7-eleven. Daarnaast zit er een Why Not bar aan het strand die natuurlijk wereld beroemd is in Azie om zijn wilde feestjes. Het strand is groot en biedt ook gelegenheid om te snorkelen.

De stranden Kaw Kwang Beach en Klong Dao Beach vonden wij iets minder doordat deze dichtbij de Saladan Pier liggen en net iets meer vervuild zijn. Nog steeds zijn het prima stranden!

Dagtripjes op Koh Lanta

Jungle Koh Lanta National Park
Natuurlijk kan je dagtripjes boeken op Koh Lanta! Waar kan dit niet in Thailand? Wat leuk is om te doen voordat je iets boekt, is met scooters het eiland te verkennen. Binnen 2-3 uur heb je alles gezien en kan je, je de rest van de vakantie gemakkelijk oriënteren. De leukste dagtripjes zijn een bezoekje aan de mangrove bij Tung Yee Peng Village, eten en genieten van het prachtige uitzicht in een restaurantje in Lanta Old Town, een wandeling maken van ongeveer 1-2 uur in het nationale Park Mu Ko Lanta om vervolgens neer te ploffen op Ta Noad Beach, een Thaise kookcursus volgen bij Roi Thai Cooking Class & Restaurant en natuurlijk het snorkelen en zwemmen op de verschillende eilandjes om Koh Lanta heen. Zo kan je verschillende boottrips boeken zoals de 4-island tour naar Maya Beach, Rock Island, Koh Rok, Koh Rok Noi of Koh Ha om hier te snorkelen of te duiken. Wat we kunnen afraden is het zwemmen met en/of rijden op olifanten want deze arme beesten worden niet heel goed behandeld, nergens in Thailand trouwens!

Bekijk ook eens naar de Similan eilanden als je Koh Lanta een leuke bestemming denkt te vinden. De Similans liggen vlakbij Koh Lanta en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden.

Reizen naar Koh Lanta (getting there fast)

Koh Lanta Yai
Wat is de snelste manier om naar Koh Lanta te reizen? Of misschien wel de leukste? Er zijn twee manieren om te af te reizen naar het eiland. We zullen ons oriënteren vanaf Phuket omdat dit een soort centrum is van de provincie Krabi waarlangs de meeste toeristen trekken. Daarnaast kan je gemakkelijk vliegen van Bangkok naar Phuket. De leukste reis is natuurlijk met de speedferry vanuit Phuket naar Koh Lanta dit kost je ongeveer drie uur. Geen zin in drie uur varen? Maak dan een tussenstop van een paar uur op Koh Phi Phi om vervolgens weer door te varen binnen een uur naar Koh Lanta. Vanaf Phuket Town kost dit je ongeveer 4-5 uur in totaal, vanaf Phuket International Airport ongeveer 6-7 uur. In het regenseizoen kan de zee heel ruw zijn waardoor de speedferries soms niet uitvaren, lastig als je een vlucht of bus moet halen! Daarom kan je gelukkig ook heel gemakkelijk via land naar Koh Lanta en hoef je alleen maar gebruik te maken van een pondje dat ongeveer 30 minuten duurt. De totale reis van Koh Lanta naar Phuket City over land kost ongeveer 5 uur. Met de boot is goedkoper als alleenstaande backpacker maar vanaf 4 personen kan je goedkoper (en sneller) met de taxi reizen. Nog meer Thaise eilanden? Check out Koh Chang!

2 gedachten over “Koh Lanta Yai het mooiste eiland van Thailand?”
  1. Ik had geen idee dat Ko Lanta ook nog Yai heet. Dat betekent dus dat er ook nog een Ko Lanta Noi is, maar die hebben we dan geheel gemist toen we hier waren, Ik moet zeggen dat we, in tegenstelling tot wat we anders altijd doen, hier ook voornamelijk een strandvakantie hebben gehouden. Van alle bezienswaardigheden die je hier beschrijft heb ik er dan ook geen enkele (bewust) gezien. Shame on me. :)

    1. Hey Yvonne, klopt! Er is ook een Koh Lanta Noi maar dit eiland is niet echt begaanbaar voor toeristen. Het eiland ligt ten noorden van Koh Lanta en heeft eigenlijk alleen enkele vissersdorpjes en rubberplantages. Wij zijn er een dagje geweest op onderzoek want je kan er gemakkelijk komen via de Saladan pier met de pond. Echter, is er niet heel veel te zien en zijn de stranden beter op Koh Lanta zelf :) Wel erg off the beaten track want we zijn 0 toeristen tegengekomen en dat is best wel uniek in Thailand!

Geef een reactie