Bridge over the river Kwai

Kanchanaburi & de Birmaspoorlijn

Kanchanaburi is een stad die centraal gelegen ligt in het prachtige Thailand. De stad ligt niet ver van Bangkok af en is daarom ook voor veel reizigers een goede keuze om vanaf Bangkok naar toe te reizen. De stad heeft een rijke geschiedenis, met onder andere de Birmaspoorlijn (Bridge over the River Kwai) uit de Tweede Wereldoorlog.

Kanchanaburi Thailand

De meeste reizigers & backpackers gaan voor een aantal dagen naar Kanchanaburi voor een aantal dingen. Naast de rijke geschiedenis zijn er ook een hoop andere dingen te doen. Je hebt hier bijvoorbeeld verschillende jungle trekkings, prachtige overnachtingsplekken in huisje op het water en je vindt er diverse musea omtrent de oorlog. Daarnaast is het landschap ontzettend mooi!

De leukste bezienswaardigheden in Kanchanaburi

Kanchanaburi kent, zoals gezegd, een rijke geschiedenis. De stad heeft daardoor een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

JEATH museum

JEATH is een museum dat staat voor Japan, Engeland, Australië, Thailand en Holland. In dit museum vind je informatie over de Tweede Wereldoorlog in Kanchanaburi. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er 1896 Nederlanders omgekomen in deze regio. Het museum is indrukwekkend en ligt bovendien vlakbij de spoorlijn zelf. Na een bezoekje aan het museum kan je de spoorlijn des doods bekijken. Een ander mooi museum is het Hell Fire Pass Memorial museum. Dit museum geeft net als het JEATH museum een kijkje in het leven tijdens de vreselijke oorlog en ligt midden op de spoorlijn. Meer informatie over het museum vind je hier.

Birmaspoorlijn staat vooral bekend om de Bridge over de River Kwai

De Birmaspoorlijn, ook wel bekend als de Dodenspoorlijn, is een lange spoorlijn die onder druk van de Japanners door geallieerde krijgsgevangen werd gebouwd. De spoorlijn is in totaal 415 kilometer lang en begint in Myanmar (vroeger bekend als Birma) tot in Thailand. De aanleg zorgde voor veel doden. De arbeiders waren ondervoed en waren vaak uitgeput of ziek. Degenen die probeerden te vluchten werden zonder pardon doodgeschoten door de Japanse soldaten. De meeste overlevenden hebben veelvuldig last gehad van geestelijke problemen. De eerste officiële treinrit over het spoor was een trein vol met prostituees voor de Japanse soldaten. Een veel gefotografeerd gedeelte van de Birmaspoorlijn is de spoorbrug bij River Kwai. Hierop is ook de film the Bridge over the River Kwai gemaakt waardoor Kanchanaburi beroemd is geworden.

Begraafplaatsen Tweede Wereldoorlog

De arbeiders die de dood hebben gevonden liggen in de Erebegraafplaatsen Kanchanaburi en Chungkai. Eerstgenoemde heeft ongeveer 7000 graven en laatstgenoemde heeft ongeveer 1750 graven. De laatste rustplaatsen zijn ontzettend indrukwekkend en zijn door de Nederlandse overheid ook erkend als officiële Nederlandse erevelden. Het is niet exact bekend hoeveel Nederlanders op beide begraafplaatsen liggen, omdat veel van de graven anoniem zijn.

Elephant World

Elephant World Thailand
Elephant World is een gaaf park in Kanchanaburi. Je kunt hier niet op de olifanten rijden, maar je kunt ze wel voeren en wassen. Je kunt een dagtour boeken, waarbij je met de olifanten naar de rivier gaat om ze daar te voeren. Tijdens de tour krijg je zelf ook een lunch aangeboden. Het park heeft allerlei soorten olifanten die vroeger mishandeld zijn of die simpelweg al oud zijn. Hiervoor biedt Elephants World onderdak. Alhoewel het rijden op olifanten een bekend fenomeen in Thailand zijn, mogen er op deze olifanten niet gereden worden. Op olifanten rijden is overigens ook erg omstreden: de olifanten moeten worden getemd, voordat mensen er kunnen rijden. Dit gaat gepaard met veel geweld richting het dier. Toch bieden ze in Thailand, en ook Kanchanaburi, nog veel olifantenritjes aan. Sla deze ritjes af en vertel de Thai dat het niet juist is. Zo kunnen we samen de dierenmishandeling in Thailand een halt toebrengen.

Erawan watervallen

Erawan watervallen Kanchanaburi
De Erawan watervallen worden gezien als een van de mooiste watervallen ter wereld. De watervallen bestaan uit zeven verschillende lagen. Je kunt alle lagen, of trappen, bekijken via een looproute die ernaast ligt. Je kunt vissen zien zwemmen vanaf de looproute. Ook kun je op de aangegeven plaatsen een duik nemen in de waterval. Daarnaast krijg je hier een gratis vismassage/behandeling aangezien de beroemde zuigvisjes overal rondzwemmen.

Erawan National Park

De Erawan watervallen zijn te vinden in het Erawan National Park. Je betaalt, voor Thaise begrippen, een relatief hoge entreeprijs van ongeveer 300 Baht. Je kunt ook een studentenkorting krijgen als met een studentenkaart. Als je per scooter of auto naar binnen gaat, betaal je meer dan als je te voet naar binnen gaat. Naast de watervallen kun je ook gewoon genieten van de groene jungle en het uitzicht. Er zijn ook diverse terrassen waar je een drankje kunt nuttigen. Vanaf Kanchanaburi is het ongeveer 65 kilometer rijden naar Erawan. Maar het Nationale Park is gemakkelijk te bereiken per bus. Dit kost 150 Baht per persoon voor een enkeltje. Een scooter huren kost ongeveer 150 baht per dag en kan dus goedkoper zijn.

Tijgertempel in Kanchanaburi

Naast een hoop geschiedenis gerelateerde bezienswaardigheden heeft Kanchanaburi ook een tijgertempel. Hier kon je op de foto met verschillende tijgers. Aangezien de tempel sinds kort is opgedoekt omdat de arme tijgers werden mishandeld en verdoofd. Er lagen hier ruim 20 tijgers aan kettingen vastgebonden die waren versuft, waardoor je vrijwel geen gevaar loopt. Jaarlijks kwamen er tienduizenden bezoekers op af. De tempel is nu gesloten voor het publiek en de “so called” tijgermonniken opgepakt. De tempel is mede opgedoekt dankzij Animal Planet die ooit een reportage maakte over de tijgertempel. Naast de tempel zelf zit er ook nog een park. Hier lopen tijgers gewoon in hokken. Deze tijgers zijn iets actiever, maar mede door het warme weer doen de tijgers ook niet erg veel. Wij kunnen je alleen maar aanraden om dit Tijgerpark in Kanchanaburi of wat er nog van over is geheel te vermijden. Puur om de arme bedreigde diersoort te steunen en net als bij de olifantenritjes dierenmishandeling tegen te gaan.

Genoeg van het Thaise binnenland? Check eens de unieke Thaise eilanden Koh Samet, Koh Lanta of de dertien Similan eilanden.

Wist je dat..?

De speelfilm ‘The Bridge on the River Kwai’ was gebaseerd op een rivier in Thailand die niet eens bestond! Pas nadat de film populair werd, heeft de Thaise regering besloten om de naam van de rivier te veranderen. De nieuwe naam werd, waar de film naar verwijst, ‘River Kwai’. De brug die over deze rivier heen loopt wordt aangewezen als de beroemde brug in de film. De originele brug ligt echter 200 kilometer verderop. Mooie grap of niet?

Overnachten in Kanchanaburi

Kanchanaburi overnachten
Kanchanaburi is een echt backpackersparadijs. Er komen dus veel toeristen die eigenlijk niet al te veel geld uit willen geven. Het stikt er daarom ook van de guest houses en hostels die vrijwel niets per nacht kosten. Als je wilt, kun je hier voor € 2,50 per nacht overnachten. Spotgoedkoop dus! Je kunt ook op een drijvende bungalow overnachten op de rivier of kiezen voor iets meer luxe in de vorm van een hotel in het stadscentrum.

Reizen vanaf Bangkok naar Kanchanaburi

Vanaf Bangkok is het gemakkelijk naar Kanchanaburi reizen. De meeste reizgers kiezen voor een minibusje omdat dit relatief goedkoop en snel is. Kanchanaburi ligt ongeveer 130 kilometer van Bangkok af en is binnen ongeveer vier uurtjes te bereiken. Je kunt bij één van de reisbureaus, bijvoorbeeld op Khao San Road, vragen naar een minivan busreis. Je deelt dan een busje met andere toeristen om de kostne te drukken. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om met de trein naar Kanchanaburi te reizen. De treinreis is iets sneller, omdat je dan geen rekening hoeft te houden met het verkeer. De trein vertrekt tweemaal per dag vanaf Bangkok Noi (Thonburi). Hier is het mogelijk om te kiezen voor de ochtenddienst of de avonddienst. De treint komt aan op het River Khwae Station in Kanchanaburi. Dit is vanzelfsprekend naast de rivier, waar je veel budgetaccommodaties vindt, waaronder de guest houses en de drijvende bungalows.

Insider tips

Voor de backpackers onder ons is het Jolly Frog Hostel een goede keuze in Kanchanaburi. Alhoewel de kamers een beetje gehorig zijn, is het hier wel erg gezellig. In de avond heb je een prachtige zonsondergang bij de rivier waar je prachtige foto’s kunt schieten. Het is absoluut niet luxueus, maar wel gelegen bij veel gezellige bars. Daarnaast kan je er in de avond heerlijk een biertje drinken. Het guest house heeft bovendien een goedkoop & goed restaurant. Vlakbij de Jolly Frog vind je diverse reisorganisaties die verschillende tripjes aanbieden in de regio. Wees niet bang om af te dingen op de prijzen, al helemaal als je met een grote groep bent. Op zoek naar meer handige reistips?