White Temple artwork Thailand

Chiang Rai en de opvallende White Temple

Chiang Rai is een relatief kleine stad in het noorden van Thailand niet ver van het bekende Chiang Mai af. Toch is de stad ontzettend populair onder toeristen. Zowel westerlingen als Thaise inwoners gaan hier graag heen voor een aantal dagen vakantie. De reden dat het zo populair is, is omdat de omgeving simpelweg prachtig is dankzij de geweldige natuur. Daarnaast zijn er voldoende bezienswaardigheden in Chiang Rai die de moeite waard zijn.

Wat achtergrondinformatie over Chiang Rai

White Temple in Thailand

Chiang Rai werd in 1262 gesticht door Pho Khun Sri Indraditya de eerste koning van Thailand. Chiang Rai was toen de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Kort daarna werd ook Chiang Mai gesticht. Chiang Mai won meer populariteit, waardoor Chiang Mai uiteindelijk werd omgetoverd tot de hoofdstad van de provincie.

Bezienswaardigheden in Chiang Rai

Wat is er te doen in Chiang Rai? De plaats heeft een aantal noemenswaardige bezienswaardigheden, met als top bezienswaardigheid de Wat Phra Kaew en Wat Rong Khung.

#1 Wat Phra Kaew
Wat Phra Kaew Chiang Rai

De Wat Phra Kaew is één van de mooiste tempelcomplexen uit Thailand. Bovendien is de omgeving ook ontzettend geschikt voor een wandeling. De Wat Phra Kaew is anders dan de tempels die je in Bangkok vindt, zoals de Wat Pho of Wat Arun. De tempel is namelijk volledig van hout en ziet er meer uit als een gigantisch chic klassiek Thais huis. Op het terrein vind je overigens ook een geweldig museum (dat gratis is). Hier vind je allerlei informatie over de geschiedenis van de Smaragdgroene Boeddha.

#2 Wat Rong Khun
Witte tempel Chiang Rai Wat Rong Khun

Als je gewone tempels niet leuk vindt, is de Wat Rong Khun tempel weldegelijk de moeite waard. Het ligt net buiten de stad, maar is het reizen absoluut waard. Deze tempel is namelijk helemaal wit en staat daarom ook wel bekend als de ‘White Temple’. De aparte architectuur en kunstwerken in de tuin eromheen wekken de indruk dat de tempel misschien al erg oud is maar niets in minder waar. De White Temple is gesticht in 1996 en tot op heden zijn ze nog steeds bezig met toevoegingen. Een gaaf detail zijn de muurschilderingen die het heden en verleden met elkaar combineren. Geen tempelfan? Ga dan zeker naar deze mix van culturen en tijden tempel want hij is zeer apart en zal zeker niet teleurstellen!

Meer tempels? Bekijk eens de oude hoofdstad Ayutthaya

#3 Night Market van Chiang Rai
Alhoewel de night market in Chiang Rai een stuk kleiner is dan die van Chiang Mai, is deze markt toch zeker net zo leuk. De Thaise marktlieden verkopen op maatgemaakte producten, speciaal voor toeristen. Zo kun je dus unieke souvenirs mee naar huis nemen! Je vindt er diverse bijzondere soorten kleding die door de bergvolkeren gemaakt zijn. Naast kleding vind je er ook een hoop eetkraampjes waar je heerlijk kunt eten voor weinig geld.

#4 Mae Fah Luang Art & Cultural Park
In het Mae Fah Luang Art & Culutral Park kun je even heerlijk tot rust komen en ontsnappen van alle tuktuks, scooters en andere Thaise verkeerschaos. Je vindt er een hoop verschillende soorten bloemen en diverse watervallen. Ook is het park prachtig versierd met Boeddhabeelden, gouden waaiers en handgemaakte kleden. In het park vind je ook een leuke cadeauwinkel waar je souvenirs kunt kopen. De opbrengsten van de cadeauwinkel gaan naar een goed doel in Thailand dat elk jaar rouleert.

#5 De theeplantages
Naast de culturele aspecten van Chiang Rai kun je ook genieten van thee! Op de theeplantages vind je vooral Thaise en Chinezen toeristen foto’s maken. Je kunt de theeplantages gemakkelijk bereiken via de Mae Sai highway. Hiervoor kun je het beste een scooter huren. Het is ongeveer 24 kilometer rijden dus ongeveer een klein uurtje. Geen zin in een scootertocht dan is het ook mogelijk om via een reisorganisatie een bustour te boeken. Het wemelt wel vaak van de Chinese toeristen in deze bustours.

#6 House of Opium
House of Opion Chiang Rai

Het House of Opium bevindt zich op ongeveer een uur rijden vanaf Chiang Rai. Het is een groot museum dat vertelt over de geschiedenis van de opiumhandel in Thailand, Myanmar en Laos (ook wel de Golden Triangle). Als je door het museum wandelt, heb je echt het idee dat je terug gaat in de tijd. Naast het museum heb je hier ook een leuke cadeauwinkel, waar je verschillende souvenirs kunt kopen. De toegangsprijs voor het House of Opium is slechts 50 Baht wat ongeveer EUR 1,50 is.

De Bezienswaardigheden van Chiang Rai niks voor jou? Bekijk dan de rest van de Thaise bestemmingen eens.

Vrijwilligerswerk in het noorden van Thailand

Het noorden van Thailand leent zich goed voor vrijwilligerswerk. Het is erg populair om hier Engelse les te geven, omdat ze in het noorden van Thailand een stuk minder goed Engels spreken dan in het midden en in het zuiden. Reizen en vrijwilligerswerk gaan prima samen in Thailand. Naast Chiang Rai is ook Chiang Mai een leuke bestemming voor vrijwilligerswerk.

Overnachten in Chiang Rai

In Chiang Rai kun je veel verschillende guest houses ter plekke vinden. Het is hier allemaal erg betaalbaar net als hotels. Enkele aanbevolen resorts zijn Na Rak O Resort en Baan Jaru. Het Na Rak O Resort ligt overigens op 5 minuten loopafstand van het busstation en de avondmarkt.

Reizen vanaf Bangkok naar Chiang Rai

Als je vanaf Bangkok wilt reizen, kun je het beste het vliegtuig pakken. Indien je vanaf Chiang Mai wilt reizen, kun je beter de bus nemen.

Per bus vanaf Chiang Mai
De meeste reizigers reizen vanaf Chiang Mai naar Chiang Rai. Als je van plan bent om beide steden te bezoeken, kun je het beste eerst naar Chiang Mai gaan. Er rijdt meerdere malen per dag een bus van Chiang Mai naar Chiang Rai en andersom. Zo’n busreis kost ongeveer 175 Baht met airco en 100 Baht zonder airco. De busreis duurt ongeveer drie uur. De bussen stoppen meestal halverwege bij een tankstation om even een korte pauze te houden. Je kunt dan even wat eten en eventueel roken.

Per vliegtuig vanuit Bangkok
Je kunt er ook voor kiezen om met het vliegtuig naar Chiang Rai te reizen. Er gaan ook met enige regelmaat vluchten vanaf Bangkok naar Chiang Rai. Een vliegticket is vaak niet erg duur. Binnenlandse vluchten zijn over het algemeen overigens sowieso niet duur. Met een beetje geluk heb je al een ticket voor 25 euro.

Reizen naar Pai vanaf Chiang Rai
Een andere populaire bestemming in het noorden van Thailand is Pai. Een hoop toeristen reizen vanaf Chiang Mai of Chiang Rai naar Pai. Dit is een klein dorpje, die door veel toeristen wordt gebruikt als tussenstop. Het dorp zelf heb je binnen een half uur wel gezien, maar de omgeving is ontzettend mooi. Je kunt daarom ook het beste een scooter huren en het gebied bekijken. Er zijn diverse mooie rijstvelden, hoge bergen en wegen met veel bochten. Je doet er goed aan om altijd je rijbewijs bij je te hebben, omdat er bij een politiecontrole naar gevraagd kan worden. Als je geen rijbewijs bij je hebt, loop je het risico om een boete te krijgen.

Insider tips

Vooral Wat Rong Khung, de witte tempel, is een echte must-see in Chiang Rai. De mensen die niet echt geven om cultuur, zullen zelfs deze tempel erg gaaf vinden! Pak daarom je koffers en kies voor een aantal dagen Chiang Mai.