Nightmarket Chiang Mai

Chiang Mai, de noordelijke hoofdstad

Chiang Mai is de grootste stad in het noorden van Thailand. Het is een populaire backpackers bestemming, vanwege de schitterende cultuur en natuur. De stad ligt vrij geïsoleerd en heeft daardoor afwijkende tradities dan de rest van Thailand. Men heeft in Chiang Mai een eigen dialect, festivals en tradities. Het is hier ook een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld in Bangkok. De noordelijke stad moet niet verward worden met bijna gelijknamig Chiang Rai.

? De verloren stad Chiang Mai

Chiang Mai
Chiang Mai ligt zo’n 700 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok. De stad wordt omringd door de hoogste bergen van Thailand die deels liggen in het Nationale Park Don Inthanon. Net als Bangkok heeft Chiang Mai een rivier die door de stad heen loopt. Het is niet dezelfde rivier als in Bangkok, maar het is de rivier Ping die ontstaat in het Mae Ngat Somboon Chon meer. De rivier sluit uiteindelijk aan op de rivier Menam, wat een bekende is in Thailand. Alhoewel Chiang Mai de laatste jaren steeds moderner is geworden, komen er nog niet zoveel toeristen als in Bangkok. Er staan nog geen hoge gebouwen zoals dat in Bangkok wel het geval is. In Chiang Mai vind je een oud centrum met een ommuurde binnenstad. Vooral cultuur en natuur kan je vinden in en rondom de grootste stad van het Noorden.

? Bezienswaardigheden in Chiang Mai

Chiang Mai heeft een aantal bezienswaardigheden die leuk zijn om te bekijken. Ook net buiten Chiang Mai zijn er talloze leuke dingen te doen. Zo kun je in de omgeving van de stad een jungle trekking doen of het olifantenopvangkamp (zonder mishandeling van de arme olifanten) bezoeken.

De mooiste tempels

Tempels Chiang Mai
Net als in de rest van Thailand heeft ook Chiang Mai een aantal mooie tempels. De meest bezochte tempels zijn Wat Chedi Luang, Wat Chiang Man en Wat Phra Singh.

Wat Chedi Luang
Chedi-Luang-Chiang-Mai
Wat Chedi Luang is een Koninklijke tempel met een mooi design. De tempel kun je vinden in het centrum van de stad. In 1545 stortte het gebouw in, maar in de jaren 90 werd het gerestaureerd. Sindsdien staat het ook op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO.

Wat Chiang Man
Wat Chiang Man is een boeddhistische tempel die ook gevestigd is in het centrum van Chiang Mai. Het is een tempelcomplex dat bestaat uit verschillende lagen. Zo zijn de onderste lagen vierkant, maar worden de bovenste lagen steeds dunner en neemt het andere vormen aan. Op den duur wordt het complex rond, weer vierkant en vormt het in het eind een spits. Wat Chiang Man is een prachtig architectonisch hoogstandje uit de oudheid.

Wat Phra Singh
Wat Phra Singh is gelegen in het oude centrum van Chiang Mai, binnen de oude stadmuren. Binnenin de tempel vind je een belangrijke Boeddhabeeld: de Phra Boeddha Sihing. Dit trekt jaarlijks vele pelgrims aan die vanuit het hele land ernaar toe trekken.

Wat Phrathat Doi Suthep

Naast de drie tempels die in en rondom de stad te vinden zijn, is er ook nog de Wat Phrathat Doi Suthep, in de volksmond vaak Doi Suthep genoemd. Deze tempel is gebouwd op een berg en wordt door de Thaise bevolking als ‘heilig’ beschouwd. Doordat de tempel zo hoog gelegen is, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kan de tempel gemakkelijk bereiken met een scooterritje van ongeveer een dik uur. Erg gaaf om door de jungle te touren en uiteindelijk te genieten van het prachtige uitzicht!

? Chiang Mai olifanten opvang

Olifantenopvang in Chiang Mai
Een ritje op een olifant is een populaire activiteit in Thailand. Echter wordt het steeds minder populair. De olifanten worden niet goed behandeld en worden vaak op een te jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald. De meeste Nederlandse reisorganisaties bieden het daarom ook niet meer aan. Je kunt wel een bezoekje brengen aan het Elephant Nature Park. Dit park biedt onderdak aan vele olifanten, die je kunt voeren en wassen. Je kunt een bezoekje aan dit olifanten sanctuary het beste boeken bij een reisorganisatie. Zij halen je dan op bij je accommodatie en verzorgen de hele dag. Je reist meestal in een groep van 8 tot 10 personen, heb je ook nog een beetje extra gezelschap!

Wist je dat Chiang Mai vol met expats zit? Dit maakt het een geweldige stad om een tijdje in het buitenland te wonen.

? Don Inthanon Nationaal Park

Het Don Inthanon Nationaal Park herbergt de hoogste berg van Thailand. Het is een nationaal park, waar je vooral kunt genieten van de natuur. Het gebied heeft ontzettend veel flora en fauna, met meer dan 300 vogelsoorten. Hikes en jungle tochten kun je het beste boeken via een reisorganisatie, omdat je dan door een local wordt meegenomen en de mooiste plekjes ziet. Vergeet je fotocamera absoluut niet, want de natuur is hier in één woord prachtig en misschien zie je onderweg nog een aapje, hert of misschien wel de illusive tiger waar de gids het altijd maar over heeft?

Wist je dat..? De Doi Inthanon de hoogste berg van Thailand is en in Chiang Mai provincie staat. Hij is trouwens 2565 meter hoog.

? Overnachten in Chiang Mai

Als je wilt overnachten in Chiang Mai heb je ruime mogelijkheden in alle prijsklassen. Je kunt er overnachten voor een paar euro in een guesthouse of je kunt overnachten in één van de luxueuze hotels. De prijzen zijn overigens een stuk beter dan in Bangkok. Enkele aanbevolen guest houses in Chiang Mai zijn Chiang Maan Residence en Junior Guesthouse. Het beste hotel in Chiang Mai is veruit het Anantara Chiang Mai Resort. Een heerlijk resort in het centrum van de stad. Vanuit alle slaapplekken kan je gemakkelijk de stad ontdekken en ook het avondleven. Want dit is gigantische populair en begint op de night market en eindigt uiteindelijk op pub street. Enjoy!

? Reizen vanaf Bangkok naar Chiang Mai

Vervoer naar Chiang Mai
De beste reistijd naar Chiang Mai is tussen begin november en eind februari. Het weer is dan heerlijk: overdag is het lekker warm en in de avonden is het koel. De andere maanden is het net iets te warm hier en is het regenseizoen ook actief. Per vliegtuig naar Chiang Mai is veruit de beste optie. Binnenlandse vluchten zijn relatief goedkoop en het aantal vluchten naar de stad neemt steeds meer toe. Je kunt al vliegtickets krijgen vanaf 30 euro. Chiang Mai heeft naast een luchthaven ook een goed treinstation. Het treinstation in Chiang Mai is het laatste station vanuit Bangkok. Het is doorgaans iets goedkoper dan een vliegreis, maar het duurt ook aanzienlijk langer. Een vlucht duurt ongeveer een uurtje, terwijl de treinreis maar liefst 12 uur duurt. De trein is wel een leuke optie als je tussendoor een tussenstop wilt maken in bijvoorbeeld Ayutthaya of Lampang. Wat wel veel reizigers doen, is het boeken van een nachttrein. Je kunt dan heerlijk overnachten tijdens je reis. Dit scheelt je ook weer een nacht in een hotel of guest house. Perfect voor de budgetreis! Naast het vliegtuig en de trein kun je er ook nog voor kiezen om met de bus te reizen. Ook de busreis duurt ongeveer 12 uur vanaf Bangkok. Er zijn ook luxe VIP-bussen, waarbij je heerlijk kunt slapen (als je niet groter dan 1.60 bent) en reizen tegelijkertijd. Daarnaast hebben ze bijna allemaal gratis WiFi!

? Per auto naar Chiang Mai

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren en zelf te reizen naar de noordelijke stad te rijden. Echter rijdt men hier wel aan de linkerkant van de weg en zal dat wel even wennen zijn. Dit is ook niet de goedkoopste optie want een auto huren is relatief duur voor Thaise begrippen. Je kunt beter met het openbaar vervoer of het vliegtuig reizen en vervolgens ter plekke een auto of scooter huren om de omgeving te ontdekken.

Insider reistips

Chiang Mai heeft een hoop goedkope marktjes door de stad. Je kunt er op straat eten voor 0,50 eurocent per gerecht. In de avond kun je heerlijk eten op de Night Bazar in het oosten van de stad. Naast eten op de avondmarkt kan je hier ook ontzettend veel (namaak) kleding kopen en souvenirs voor mee naar huis. De souvenirs zijn hier een stuk goedkoper dan in Bangkok, dus inslaan maar! Vergeet na het heerlijke streetfood op de nightmarket ook niet even pub street in te schieten voor een nachtje party Thai style.