Grand Palace Bangkok

Bangkok leeft 24/7

Bangkok is de stad waar je reis in Thailand begint! Steeds meer toeristen trekken naar Thailand, zo ontving het land in 2015 ruim 25 miljoen toeristen. Waarom? Omdat steden als Bangkok gigantisch veel te bieden hebben. Vanuit NL kom je aan op de luchthaven Suvarnabhumi waarna de meeste toeristen een paar dagen in Bangkok verblijven en vervolgens door reizen naar de eilanden in het zuiden of de jungle in het noorden.

Recap van Bangkok

Wat Arun Bangkok
Bangkok is de hoofdstad van Thailand en is met ruim 8 miljoen inwoners ook veruit de grootste stad van het Aziatische land. Geschat wordt dat de bevolking van de gehele agglomeratie van Bangkok uitkomt op ongeveer 15 miljoen inwoners. De stad is opgedeeld in 50 verschillende stadsdistricten en deze zijn weer onderverdeeld in wijken.

Top bezienswaardigheden Bangkok

De meeste toeristen zijn maar enkele dagen in Bangkok. Vrijwel iedereen reist verder naar het noorden of naar het zuiden. In het noorden vind je vooral jungles en het platteland, terwijl je in het zuiden vooral veel eilanden vindt. Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden die noemenswaardig zijn en niet overgeslagen mogen worden! Dit zijn de vijf belangrijkste bezienswaardigheden van de stad; Royal Palace, Wat Pho, Wat Arun, Nationaal Museum en het Vimanmekpaleis.

Koninklijk Paleis van Bangkok

Bezienswaardigheden Keizerlijk Paleis Bangkok
Het Koninklijk Paleis van Bangkok bevindt zich in het historische centrum van Bangkok, op het eiland Rattanakosin. Het deed dienst als koninklijk huis van de 18e eeuw tot de 20e eeuw. Inmiddels woont de koning hier niet meer. Hij woont tegenwoordig in het Chitraladapaleis.

Wat Pho

Wat Pho liggende boeddha
Wat Pho is een belangrijke boeddhistische tempel in de stad. Het is zowel de grootste als de oudste wat in Bangkok. Er bevinden zich ruim duizend Boeddhabeelden in en om de tempel. Het grootste beeld is maar liefst 46 meter in de lengte en 15 meter hoog. Het standbeeld heeft een gouden kleur en heeft parelmoer op de ogen en de voetzolen. Deze tempel staat ook wel bekend als de liggende gouden boeddha.

Wat Arun

Wat Arun Bangkok sideview
Wat Arun is een boeddhistisch tempelcomplex gelegen aan de Chao Phraya rivier. Deze rivier loopt dwars door Bangkok heen en stroomt uit in de Golf van Thailand. Je kunt het complex daarom ook per boot bereiken. Uiteraard kun je ook gewoon naar het complex toe met een taxi (TukTuk) of met behulp van het openbaar vervoer. Wat Arun heeft een grote prang (tempeltoren) van 79 meter hoog en is aan de onderkant 234 meter breed.

Nationaal Museum

Het Nationaal Museum in Bangkok is veruit het bekendste museum van Thailand. In het museum zijn een groot aantal collecties opgeslagen. Daarnaast vind je onder andere schilderijen, Boeddhabeelden en items, waaronder koetsen, die vroeger in het bezit waren van het Thaise Koningshuis.

Vimanmekpaleis

Het Vimannekpaleis werd vroeger bewoond door de koning. Het paleis is volledig gebouwd van taekhout en is één van de grootste taekhouten gebouwen ter wereld. Het paleis bevat 72 kamers en is een grote toeristische trekpleister in de hoofdstad.

Winkelen in Bangkok

De meeste belangrijke bezienswaardigheden in Bangkok hebben vooral veel te maken met de Thaise cultuur. Voor wie daar weinig interesse in heeft zijn er nog vele andere mogelijkheden, waaronder winkelen! De grote stad heeft ontzettend veel winkelcentra, lokale marktjes en kleine winkeltjes. Enkele luxe warenhuizen zijn Central World, MBK Center, Siam Center en Siam Paragon Mall. Laatstgenoemde biedt zelfs onderdak aan diverse autodealers, waaronder Aston Martin, Lotus, BMW, Maserati, Ferrari en Lamborghini. Voor de mannen onder ons is dit winkelcentrum daarom ook een prima keuze! Naast de luxueuze winkelcentra kun je in het weekend ook een bezoekje brengen aan de Chatuchakmarkt. Dit is de grootste markt ter wereld en ze verkopen hier vrijwel alles. Van kleding tot dieren kun je hier aanschaffen. Het is erg populair onder toeristen, omdat je hier vrij goedkoop souvenirs kunt kopen voor het thuisfront.

Markten

De Or Tor Kor Market is een van de beste voedselmarkten ter wereld. Je vindt hier ontzettend soorten fruit, groenten, vlees en seafood. Het grote voordeel is ook nog een keer dat het pal naast de Chatuchak market zit. Je kunt dus na het shoppen nog even wat mooie spulletjes inslaan! Naast de Or Tor Market is er nog een voedselmarkt bij Khlong Toei. Het is de grootste versmarkt van Bangkok, maar het is niet echt een frisse plek. De geur is vies en het ziet er onhygiënisch uit. Het is wel leuk om te bekijken, maar erg lang wil je er waarschijnlijk niet blijven.

Chinatown Bangkok

De Chinatown van Bangkok is de grootste Chinatown ter wereld. Er zijn hier ontzettend veel kleurrijke markten, die vooral na 22.00 uur erg gezellig worden. De Chinezen hebben dan vele knipperende lichtjes aan die zorgen voor een leuke sfeer. Vlakbij Chinatown vind je overigens ook de Wat Traimit. Dit is een 3 meter hoog Boeddhabeeld die helemaal van goud is. Het beeld weegt daarom ook zo’n 5.500 kg! Je kunt deze dagelijks bezoeken van 08.00 tot 17.00.

Floating Market

Floating market bangkok
Drijvende markten of wel: de floating markets. In Thailand komen ze ontzettend veel voor. Het stamt nog uit de tijd dat het vervoer over water het belangrijkste type vervoer was. De meest bekende floating market is de Damnoen Saduak Floating Market. Op deze drijvende markt varen veel bootjes rond met vrijwel alles wat je wilt. Je vindt er bootjes met kleding, eten, souvenirs en andere artikelen. Er komen veel toeristen op af, dus je doet er goed aan om er vroeg heen te gaan. Dan is het minder druk en zijn de prijzen ook minder toeristisch. Je kunt daarom prima even afdingen om een betere prijs te krijgen omdat het nog rustig is. Een minder toeristische floating market is Amphawa Floating Market. Hier komen de Thai voornamelijk zelf op af en daardoor zijn de prijzen ook iets gunstiger.

Lumpini Park

Lumpini Park is een groot park van ongeveer 56 hectare groot. Midden in een drukke stad vind je ineens een groen park! Een hoop Thaise locals gaan hier heen om te sporten of wandelen. Als je in het begin van de avond komt, zie je een hoop mensen in groepen sporten (vooral dansen en bootcamp praktijken). Het park wordt 24 uur per dag bewaakt door Thaise agenten. Rondom het park moet je voorzichtig zijn met je spullen. Er zijn soms criminelen op de loer die maar al te graag je handtas willen meenemen of even je zakken roven.

Stappen in Bangkok

Khao San Road Bangkok
Bangkok heeft ontzettend veel uitgaansgelegenheden. Alhoewel de officiële sluitingstijd voor alle discotheken om 2 uur is, houden niet veel discotheken zich daadwerkelijk aan deze wet. De grote discotheken kopen de politie om, zodat zij langer open mogen blijven. Enkele bekende uitgaansstraten zijn Khao San Road en Sukhumvit Soi 11. Op Khao San Road vind je voornamelijk de backpackers. Het bier is hier goedkoop en je kunt er ook voordelig buckets met sterke drank kopen. Vlakbij Khao San Road vind je ook diverse guesthouses waar je goedkoop kunt overnachten. Op Sukhumvit Soi 11 vind je vooral grote clubs, waaronder Sugar Club en Levels. Ook vind je in deze straat diverse restaurants en kleine bars. Wanneer er voetbalwedstrijden zijn, worden deze hier altijd uitgezonden. Vooraan Sukhumvit Soi 11 zit de ‘Game’ bar. Deze bar heeft meerdere schermen waar verschillende wedstrijden op uitgezonden worden.

Wist je dat..?

  • De Thaise bevolking noemt de hoofdstad meestal Khrung Thep. Dit bekent ‘De Stad van de Engelen’.
  • Afdingen zit verankerd in de Thaise cultuur. Sommige mensen vinden het vervelend, maar de Thaise bevolking weet niet anders: gewoon doen dus!
  • Het verkeert rijdt in Thailand, en daarmee Bangkok, aan de linkerkant van de weg.

Overnachten in Bangkok

Bangkok heeft een enorme keuze aan hotels, resorts, accommodaties en guest houses. Je kunt er voor enkele euro’s overnachten of je kunt er voor honderden euro’s overnachten. Het ligt net aan je behoefte: wil je alleen een bed met een waaier of wil je een luxe 5-sterren hotel op een goede locatie? Bij Khao San Road vind je diverse goedkope guest houses waar je voor een paar euro kunt overnachten. Guest houses kun je overigens vaak in Bangkok zelf wel boeken. Je hoeft in principe niet van te voren te reserveren, maar als je voor zekerheid wilt kiezen kun je dit wel doen. De meeste backpackers die naar Thailand trekken, zoeken pas op locatie naar een accommodatie. Het is wel verstandig om in ieder geval de eerste nacht iets te boeken. Als je moe uit het vliegtuig of de nachtbus komt, is het wel fijn dat je al een accommodatie hebt geregeld. Dit zijn de top accommodaties in Bangkok.

Vervoer in Bangkok

Vervoer in Bangkok
Bangkok is een grote en drukke stad. Het verkeer zit daarom redelijk vaak helemaal vast. De belangrijkste wegen zijn Silom en Sukhumvit. Het verkeer staat hier vaak stil. Gelukkig is er een metrosysteem aangelegd. De Skytrain is een metrosysteem boven de grond met twee lijnen: de Sukhumvit Line en de Silom Line. De overstap tussen deze twee lijnen is bij het drukke winkelgebied Siam. De Skytrain is erg eenvoudig en lijkt op de Amsterdamse metro. Op de stations heb je diverse bordjes die aangeven waar je heen moet (ook in het Engels). Bovendien heb je op elk station een helpdesk. Hier kun je vragen stellen of geld wisselen voor een ticket. Naast de Skytrain is er ook nog een ondergronds metronetwerk: MRT. Je kunt overstappen van de Skytrain op de MRT bij de stations Asok en Mo Chit.

Vervoer vanaf vliegveld

De meest gangbare manier om vanaf het vliegveld naar je accommodatie te komen is met de taxi. De taxi’s zijn vrij goedkoop en je hoeft niet gelijk uit te zoeken hoe het openbaar vervoer werkt. Als je een lange vlucht hebt gehad en veel bagage bij je hebt, is het wel fijn om even uit te rusten. Op de luchthaven staat aangegeven waar de taxi’s staan. Je dient op de taxiplaats een kaartje te trekken waarop staat welke taxi je moet nemen. De tolwegen komen voor rekening van de reiziger. Als je nog geen kleine briefjes hebt, kun je vragen of de taxichauffeur het eerst betaalt. Je kunt dan op het einde dit er bij op rekenen. Vraag wel altijd of de taxichauffeur de meter aan wilt zetten. Een fixed price is namelijk altijd duurder. Een andere manier om naar je accommodatie te komen is reizen via de airport raillink. De airport raillink heeft een verbinding met de MRT (Petchaburi Station) en de Skytrain (Phayathai Station).

Insider tips Bangkok

Pad Thai eten in Bangkok
Bangkok heeft ontzettend veel street food. In vele lijstjes komt de stad op plek nummer één als het gaat om street food. Je vindt in vrijwel alle straatjes karretjes met voedsel. Heerlijke noodle soep of fried rice met kip zijn echte aanraders.

Wist je dat Pad Thai het Nationale gerecht van Thailand ook het meest gegeten gerecht ter wereld is?