Ayutthaya rondreis

Ayutthaya was vroeger de hoofdstad van Thailand. De huidige moderne stad ligt tegen de historische stad aan. In de historische stad vind je eeuwenoude tempels, paleizen en Boeddhabeelden waardoor in 1991 Ayutthaya officieel door UNESCO tot werelderfgoed werd verklaard. Eigenlijk is Ayutthaya de Thaise versie van Angkor Wat.

Reisinformatie Ayutthaya

Tempels Ayutthaya
Ayutthaya was de voorgaande hoofdstad van Thailand en werd gesticht rond 1350. De stad in centraal Thailand heeft ongeveer 400 jaar bestaan totdat het door het Birmese leger werd verwoest. Doordat de stad verwoest werd, trokken veel inwoners naar Bangkok. Al snel werd dit de nieuwe en huidige hoofdstad van het land. Alhoewel een hoop verwoest werd, staan er nog steeds vele eeuwenoude tempels en paleizen in het historische centrum. Een hoop tempels zijn bovendien gerestaureerd en te beklimmen.

Bezienswaardigheden in Ayutthaya

Ruine tempels Ayutthaya
Ayutthaya is vooral populair onder de cultuursnuivers. Want er is eigenlijk niets anders te doen dan het bezoeken van eeuwenoude tempels, paleizen en Boeddhabeelden. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis of cultuur van Thailand, dan is Ayutthaya de ideale plek voor je. De leukste manier om deze bezienswaardigheden van Ayutthaya te ontdekken is per fiets. Hiermee kan je gemakkelijk door de oude stad heen fietsen en verschillende tempels bezoeken. Neem wel een petje mee want de zon is erg sterk en rondom de tempels is vaak weinig schaduw te vinden.

Wat Phra Si Sanphet

De Wat Phra Si Sanphet is een grote boeddhistische tempel die vroeger diende als Koninklijke tempel. Het complex werd gebouwd in de vijftiende eeuw en is sindsdien meerdere keren gerenoveerd. Dit tempelcomplex wordt door vele gezien als de belangrijkste in Ayutthaya. Vroeger stond de Wat Phra Si Sanphet naast het koninklijk paleis, maar hiervan is helaas niets meer over.

Wihaan Mongkhon Bophit

wihaan-Mongkhon-Bophit
Wihaan Mongkhon Bophit is een gerestaureerde tempel die onderdak biedt aan één van de grootste Boeddhabeelden van Thailand. Het beeld is 9,5 meter op het breedste punt en is ruim 12 meter hoog. Het gigantische Boeddhabeeld is gebouwd tussen 1448 tot 1602 en lag oorspronkelijk naast het Koninklijke paleis. Helaas werd tijdens de invasie van het Birmese leger het hoofd en de rechterarm van het Boeddhabeeld afgebroken. In 1956 werd het beeld weer hersteld naar haar originele staat. Tegenwoordig beschermt de machtige Boeddha weer de Wihaan Mongkhon Bophit tempel.

Ruïnetempels

Ayutthaya heeft ook diverse ruïnetempels, waarvan de belangrijkste Wat Phra Mahathat en Wat Ratchaburana zijn. Deze twee tempels stammen uit respectievelijk 1374 en de 15e eeuw en zijn nog niet gerestaureerd. Je kunt hier terecht voor je dosis echte oude Thaise architectuur en geschiedenis.

Tip: ontdek de bezienswaardigheden van Ayutthaya per fiets! Leuk, sportief en gemakkelijk

Wat Phra Mahathat

Boeddhabeeld in boom Ayutthaya
De Wat Phra Mahathat is een uiterst fascinerende bezienswaardigheid van Ayutthaya. Deze tempel is namelijk bekend geworden door een Boeddhahoofd dat vast zit in de wortels van een boom (plaatje stond op de cover van de Lonely Planet). Het is niet bekend hoe het beeld daar terecht is gekomen, maar er wordt vanuit gegaan dat het Boeddhabeeld daar is achtergebleven en dat er vervolgens takken overheen en omheen zijn gegroeid. Anderen zeggen juist dat het beeld verstopt werd door een dief en uiteindelijk vergeten. In 1900 werd er namelijk massaal geroofd in het gebied doordat er veel politieke onrust was. Delen van het tempelcomplex waren ingestort en toen zagen vele mensen hier wel handel in. Er werden verschillende beelden geroofd. De dief uit dit verhaal was echter vergeten om het beeld naderhand op te halen. De boom waakt tot op de dag van vandaag over dit wereldbekende Boeddhabeeldje.

Wat Phanan Choeng

Wat Phanan Choeng is misschien wel de drukst bezochte bezienswaardigheden in Ayutthaya. Phanan Choeng is een groot Boeddhabeeld van maar liefst 19 meter hoog. Zowel toeristen als locals komen naar het historische centrum om dit beeld te aanschouwen en aanbiedden. De locals gaan hier graag heen om te bidden en mediteren waardoor je er ook veel monniken zult vinden.

Een boottocht maken

Rondtour door Ayutthaya
Naast het bezoeken van het historische centrum kun je ook een boottocht maken. Dit komt omdat er rondom Ayutthaya ontzettend veel rivieren lopen. Het leuke van deze boottocht is dat je vanuit de boot diverse tempels kunt aanschouwen.

Wist je dat..?

  • In 2011 Ayutthaya getroffen werd door zware overstromingen. Het oude centrum werd zwaar getroffen en een groot aantal ruïnes heeft ernstige schade opgelopen. De bouwwerken zijn door de hevige regen naar beneden gezakt. Daarnaast werden er in diverse standbeelden scheuren ontdekt.
  • Doe altijd je schoenen of slippers uit voordat je een tempel binnenstapt! Je zult ongetwijfeld naast de tempel een hoop schoenen en slippers zien staan. Hiermee respecteer je de gebruiken en het geloof van de Thaise bevolking.
  • Stap nooit op een drempel in een tempel maar er altijd overheen. Dit brengt geluk en hiermee toon je respect voor het gebouw.
  • De meeste mensen zitten met hun knieën de grond bij een Boeddhabeeld. Je mag namelijk niet met je voeten wijzen naar een Boeddhabeeld. Dat is een van de meest respectloze dingen die je kunt doen in Thailand. Wij kregen zelfs een keer op ons kop omdat we in de auto onze voeten omhoog hadden en de bestuurder een klein Boeddha beeldje bij zijn voorruit had staan. Respecteer dit gebruik!

Overnachten in Ayutthaya

Alhoewel de meeste bezoekers een dagtour vanuit Bangkok nemen naar het historische centrum van de stad, kun je in het moderne gedeelte van Ayutthaya ook prima overnachten. Er zijn diverse hotels en guest houses te vinden in verschillende prijsranges. Een aanbevolen hotel is het Krungsri River Hotel. Het hotel ligt centraal gelegen en biedt vele faciliteiten, waaronder een buitenzwembad en een sauna. Een leuk guest house is het Ayothaya Riverside House. Je kunt hier vanaf slechts 9 euro per nacht overnachten en het is direct naast de westelijke ingang van het historische park.

Reizen van Bangkok naar Ayutthaya

Je kunt op verschillende manier van Bangkok naar Ayutthaya. Een van de populaire manieren van reizen is met de trein omdat de treinroute (nachttrein) van Bangkok naar Chiang Mai stopt in Ayutthaya. Je kunt hier dus een tussenstop maken als je van plan bent om daarna door te reizen naar Chiang Mai in het noorden van Thailand. Een andere manier van reizen is met de bus. De busreis duurt ongeveer anderhalf uur vanaf Bangkok Station. De bus stopt in het centrum van de stad, dichtbij de vele guest houses. Je hoeft daarom ook niet van te voren een accommodatie te boeken, omdat heel gemakkelijk ter plekke kunt regelen. Als laatste optie kun je er ook voor kiezen om een minibus te boeken via een reisbureau. Je reist dan met andere reizigers naar Ayutthaya in ongeveer anderhalf uur tijd. Deze reisbureaus zitten onder andere op Khao San Road, dit kost wel iets meer dan een treinreis of publieke bus natuurlijk.

Boek gemakkelijk een extra stop in Ayutthaya in de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai

Vervoer in Ayutthaya

Aangezien de tempels behoorlijk verspreid liggen, is het verstandig om een scooter te huren. Je kunt dit vrij goedkoop doen. Het kost ongeveer 200 baht (zo’n 5 euro) per dag. Bij sommige scooter-verhuurders krijg je zelfs een volle tank en hoef je de scooter niet in te leveren met een volle tank. Extra voordelig dus. Een scooter huren kun je bij de meeste guest houses wel doen. Je kunt dus wellicht een deal maken met een scooter en een slaapplek. Een beetje afdingen hoort erbij in Thailand, helemaal als backpacker zijnde! Wij hebben het park per fiets bezocht omdat we graag een beetje sporten op vakantie. Over de gehele dag hebben we ongeveer 25 kilometer met de fiets afgelegd, dat is niet heel erg veel toch?

Insider tips

Ayutthaya is vooral leuk als tussenstop wanneer je van plan bent om daarna door te reizen naar een andere stad (bijvoorbeeld Chiang Mai). Door veel toeristen wordt de historische plaats overgeslagen en dat is zonde, omdat er zoveel gaafs te vinden is. De oude ruïnes laten veel zien over de geschiedenis van Thailand. Een insider tip: niet overslaan dus! Maak er een dag voor vrij.

2 gedachten over “Historisch Ayutthaya”
  1. Ook wij fietsten in Ayutthaya rond. Ik vond het er super! Ik wist dat niet van die overstromingen trouwens, wat zonde!

  2. Leuke post hoor! Wij hebben Ayutthaya ook met de fiets ontdekt. Prima te doen maar sommige tempels liggen wel ver uit elkaar toen was een scooter wel makkelijk geweesr ;-)

Geef een reactie