Reistips en lifehacks

30 lifehacking reistips

We reizen al ons hele leven en sinds de afgelopen tien jaar met een backpack op onze rug. Dankzij flexibele baantjes en lange lange studies waren we elk jaar in de gelegenheid om meerdere maanden op reis te gaan. In deze rondreizen hebben we een hoop landen ontdekt maar ook de lifehacks (valsspelen in het leven) van het backpacken ervaren. Deze lifehacks of reistips maken het backpacken nog meer laidback!

30 reistips voor (bijna) elke reiziger

MOOji heeft een gouden collectie van de 30 beste reistips gemaakt die we door de jaren heen hebben ontdekt. Sommige zijn misschien vanzelfsprekend maar andere kan je zeker een keer overwegen, eigenlijk zijn ze allemaal nuttig!

1. Rustig aan, we zijn niet aan het werk!

Hoe vaak we niet backpackers tegenkomen die vier landen in drie weken willen zien is niet te geloven. Wat heb je dan voor een vakantie? Ben je aan het proberen om niet te ontsnappen aan de dagelijkse sleur als loonslaaf, met strikte targets en planningen? Wij snappen daar helemaal niks van in ieder geval. Wanneer je de tijd neemt om een land, stad of plek goed te ontdekken dan neem je meestal de leukste ervaring mee naar huis. Meer tijd, minder locaties. Als het mooi is kan je altijd nog terugkomen! Daarbij kom je zo ook echt tot rust want daar is een vakantie toch voor?

2. Doe eens gek

Op vakantie kent niemand je en mag je best eens gek doen. Breek daarom eens uit je comfort zone en eet dat gekke straatvoedsel (meestal is het best lekker), doe de extreme hike i.p.v. de pussy versie en praat vaker met andere (enge) mensen. Je zult ontdekken dat de meeste reizigers erg aardig zijn en graag een babbeltje aan willen gaan over geopolitiek of econometrie.

3. Plan niet alles

Door alles vanuit huis te plannen krijg je niet de experience die je wilt hebben. Dit komt omdat je de leukste plekjes vaak van medereizigers of lokale bewoners te horen krijgt. Plan je vliegreis, boek een hotel bij aankomst en vanaf daar zie je wel weer. Dit kan makkelijk in elk land want tegenwoordig heeft elk hostel WiFi waarmee je snel een nieuw hostel of hotel kan boeken.

4. Stuur ook eens een berichtje naar huis

Ben je Social media schuw of graag vrij van elke elektronische communicatie vorm? Dan kan je best nog even een bericht aan huis sturen. Een kaart of pakketje met een lokale souvenir of specialiteit is altijd erg spontaan en zullen de thuisblijvers fantastisch vinden! Daarnaast laten ze het niet altijd merken maar willen ze heeel graag weten wat je allemaal uitspookt, vooral moeders & vaders.

5. Off the beaten path

Reistip 5 is vrij standaard maar toch slaan veel mensen hem vaak over. Sla ook eens linksaf waar iedereen rechts gaat. Op deze manier vind je meestal de leukste onontdekte plekjes die soms nog veel mooier zijn dan de top bezienswaardigheden van je huidige uitvalsbasis. Zo kwamen wij in Colombia spontaan in Taganga terecht terwijl dat 95% van de reizigers in Santa Marta bleef hangen.

6. Wees geduldig

Vaak kom je in situaties terecht waar geen grip op te krijgen is. Dit kan soms stress opleveren maar waarom? Omdat je een uurtje langer moet wachten op een vreemde locatie? Of je naar een ander hostel moet zoeken want de bus was vijf uur vertraagd en jouw kamer is nu weg? Achteraf kan je er meestal om lachen en vaak is het een wijze leerles waar Confucius nog een puntje aan kan zuigen. Wij stonden zo een keer zonder geld tussen de grens met Costa Rica en Nicaragua. Geen ATM in 100 kilometer te bekennen! Maar om de grens over te gaan moest je ongeveer €25 p.p. betalen. We hadden alleen enkele euro’s over… maar gelukkig dankzij mede backpackers konden we toch nog de grens over! Toen een taxi gepakt (zonder dat we geld hadden) en ons laten afzetten bij het hostel. Vanuit daar snel naar de ATM om geld te halen voor de taxichauffeur die steeds ongeduldiger werd. Geen rush, gewoon analyseren en reageren.

7. Sta eens wat vaker vroeg op

In de vroege ochtend zijn de meeste bezienswaardigheden verlaten omdat backpackers nogal lui zijn en lang uitslapen. Daarnaast mis je vaak ook de tourgroepen en andere dagjestoeristen. Kom je rond zonsopgang dan kan je ook prachtige foto’s maken dankzij het milde zonlicht. Dit geldt allemaal trouwens ook voor de laatste uurtjes voor sluitingstijd.

8. Zorg altijd voor wat extra geld op zak

Zoals wij ons tussen de grens met Costa Rica en Nicaragua konden redden met enkele euro’s kan jij jezelf misschien redden ergens anders op de wereld. Cash is king en queen overal op de wereld. Vaak zijn er in arme landen ook alleen medische privé klinieken waar je met contant geld moet afrekenen. Voor ons zijn dit vaak geen hoge kosten maar toch enkele dollars die je maar op zak moet hebben.

9. Lokale mensen weten het beter

Hoe fantastisch sommige verhalen van andere reizigers kunnen zijn de lokale mensen weten het beter. Probeer met ze aan de praat te raken en er gaat een wereld van reisinformatie voor je open. Daarnaast is het altijd leuk om nieuwe vrienden te maken aan de andere kant van de wereld.

Autotje huren doe je via Rentalcars.com! Lekker goedkoop 🙂

Lifehack

10. Slow down en observeer

Vaak gebeuren de leukste momenten in je leven onverwachts. Dit kan op vakantie ook gebeuren als je er even de tijd voor neemt. Daarnaast kan je even helemaal tot rust komen door te genieten van de omgeving om je heen. Die is vaak veel mooier dan je denkt.

11. Neem een kopie van al je reisdocumenten mee

Reistip 11 is één van de belangrijkste m.b.t. het zorgeloos reizen. Als je paspoort, zorgpas, pinpas of dergelijke gestolen word dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Toch kan je met een kopie van deze documenten prima tijdelijk uit de voeten! Toch bestolen? De stappen die je moet ondernemen bij een gestolen paspoort of bankpas vind je hierzo.

12. Maak een backup van alle foto’s

Gaat je camera kapot door een moesson regenbui of misschien vindt een lokale dief hem wel erg mooi. Weg zijn je foto’s en camera! Zonde want als je deze foto’s online had gezet in een Dropbox of Google Drive account dan kon je er thuis nog van genieten. Het is ook handig om meerdere SD kaartjes mee te nemen zodat je nooit alle foto’s in één keer kwijtraakt.

13. Meer foto’s is altijd beter

Hoe meer foto’s je maakt des te beter. Het maken ervan is tenslotte gratis met een digitale camera en er zijn geen leukere souvenirs dan foto’s. Sommige mensen weigeren foto’s te maken op vakantie omdat dit niet stoer is of doordat je daardoor teveel op een toerist lijkt… wij noemen dit soort reizigers artards. Want je lijkt sowieso op een toerist en bent met of zonder camera net zo stoer. Daarnaast heeft bijna niemand een fotografisch geheugen om alle mooie plaatjes in zijn hoofd op te slaan.

14. Waar een wil is is een weg

Wees niet bang, elk pad dat je gaat verkennen is al een keer bedwongen door een toerist. Daarnaast kan je ver komen met doorzettingsvermogen en een beetje goodwill. Let vooral op bij geniepige lokale touroperators, die willen soms liever dat je bij hun boekt (€€€€) dan zelf erheen afreist (€).

15. Met een lach kom je verder

Lokale mensen vinden jou interessant! Want jij bent anders, waarschijnlijk rijk en meestal ook erg knap in hun ogen. Toch zijn de bewoners vaak verlegen en zul je ze moeten verleiden met een grote glimlach en een vriendelijke hallo in hun eigen taal. Hierdoor kan je in fantastische situaties terecht komen of uit de brand geholpen worden. Wij liepen op Isla de Ometepe eeuwig te zoeken naar ons hostel, dit bleek uiteindelijk 5 kilometer verderop te zitten, totdat we schreeuwde naar de enige auto die langs kwam in meer dan een uur. Hij kwam langs ons hostel dus konden we mooi meerijden in de achterbak!

16. Wees niet altijd gierig

Soms kan je voor een enkele euro extra in een veel mooier hostel of restaurant zitten. Dit werkt goed voor je mood en is vaak ook nog een stuk gezonder ook! Daarnaast zie je ook eens de rijkere cultuur van het land die net zoveel te bieden heeft als de budget zijde.

17. Couchsurfing

Reistip 17 is speciaal voor echte Nederlanders. Gratis overnachten? Ja dat past wel bij ons Nederlandse karakter! Couchsurfen is de oplossing voor een unieke ervaring bij lokale bewoners. Je krijgt de beste reistips en gratis onderdak. Met een beetje mazzel mag je zelf mee eten en nemen ze daarna nog mee naar de lokale bar of kroeg. Erg gaaf, leuk en goedkoop! Bekijk de beste couchsurfing slaapplekken op www.couchsurfing.com.

18. Eet alleen local food

Dit is één van de belangrijkste reistips van deze lijst want het eten van lokaal voedsel is vaak een fantastische ervaring. Soms valt het tegen maar meestal zijn de maaltijden heerlijk. Daarnaast lijkt het lokale voedsel van Thailand in geen manier op de Thai hier en de pasta van daar smaakt ook niet naar de Nederlandse pasta!

19. Neem minder troep mee!

Vaak zit de backpack zo vol dat het niet eens mogelijk is om een souvenir mee terug te nemen. Zonde want de helft van de spullen ga je toch niet dragen want je kan best drie keer in hetzelfde t-shirt rondlopen. Daarnaast hebben ze ook wasmachines of wasgelegenheden in het buitenland! WOW! Wat je wel moet meenemen kan je vinden in deze checklist.

Reistip sporten

20. Vergeet niet te sporten

Drinken, feesten, lokaal voedsel en veel zonnen op het strand doen het menselijk lichaam niet veel goed. Wanneer je langer op reis gaat is het daarom essentieel om enkele keren per week te sporten. Dit verhoogt ook het energielevel voor andere activiteiten en een goddelijk lichaam trekt natuurlijk de vrouwtjes/mannen aan.

21. Streetfood

Wat missen wij streetfood in Nederland toch. Dit is meestal het beste en goedkoopste voedsel dat je kan krijgen in het buitenland. Daarnaast is altijd gemaakt met verse lokale ingrediënten! Wees ook niet bang dat je er ziek van kan worden want in al onze jaren hebben we alleen een enkele keer diarree opgelopen. Owja en een voedselvergiftiging van een Subway broodje in Mexico City…

22. Documenteer je reis

Dit lijkt heel saai en sukkelig maar de kleinste details van een reis vergeet je vaak het snelste. Zonde want deze maken een reis juist uniek en leuk! Door een logboek van elke dag of week bij te houden ben je thuis altijd in de gelegenheid om even weg te dromen naar het betere leven.

23. Verdwalen is niet erg

Verdwalen hoeft niet altijd erg te zijn. Soms kom je hierdoor in leuke nieuwe buurten of plaatsen terecht die je anders zou overslaan. De meeste locals helpen je ook graag weer op weg naar de juiste bestemming. Een handige tip is om altijd de naam van het hostel of de buurt in de lokale taal bij je te hebben!

24. Wees niet bang

Wees niet bang voor de politie agent met een groot wapen. Het is namelijk ook een mens die graag even met je wil praten of je op weg wilt helpen. In Guatemala City moest één van onze redacteuren naast een Guatemalaan uit een drugskartel (althans daar leek hij op) in de bus zitten voor minstens 12 uur. De oplossing om het ijs te doorbreken? Een flink stuk bananacake uit Antigua met hem delen en de gangster ging spinnen als een klein poesje! We voelde ons gelijk een stuk veiliger in het best wel enge Guatemala City.

25. Neem oordopjes mee

Neem van die zachte oordorpjes mee waar je ook mee kan slapen zonder dat ze pijn gaan doen. Deze zijn essentieel als je langere tijden in dorms slaapt aangezien sommige mensen (Engelse, Amerikanen, Israëliërs, Argentijnen, Australiërs) geen fatsoen kennen en soms erg luidruchtig zijn tijdens de dormseks of het zoeken naar een nieuwe party outfit.

26. Vrijwilligerswerk is fantastisch

Door vrijwilliger te zijn kom je snel in contact met de lokale bevolking en leer je binnen no time de weg vinden in het land. Daarnaast krijg je er en hoop goede karma voor terug en leer je meer over de cultuur van het land. Een handige website voor vrijwilligerswerk is grassrootsvolunteering.org.

27. Open mind

Reistip 27 draait puur om respect. Gewoontes, maaltijden, kledingdracht of manieren zijn in het buitenland anders dan in Nederland. Soms kunnen deze levensstijlen zo erg verschillen dat ze misschien tegendraads en onmenselijk kunnen lijken (zoals de kippenkerk nabij San Cristobal de Las Casas). Respecteert deze gewoontes ten alle tijden want jij bent te gast in het land en voor de lokale bewoners is dit niet meer dan een normale dagelijkse bezigheid.

28. Neem genoeg muziek & TV series mee

Vaak duren trein/busreizen erg lang in Azië, Midden of Zuid Amerika waardoor de verveling al snel toe kan slaan, vooral in de nacht als er geen mooi landschap te zien is. Voorkom dit door genoeg TV series mee te nemen op je mobiel/tablet en nog veel meer muziek. Sommige TV series zijn universeel en kan je ook samen met andere reizigers kijken! Erg gezellig en een makkelijke ijsbreker wanneer je lang met elkaar in de bus moet zitten.

29. Schaam je nooit

Schamen voor het maken van een extra foto? Of het dragen van een korte broek? Gek t-shirt of afritsbroek? Boeiend! Wat jij fijn vindt om te dragen of te doen vinden andere misschien gek maar je ziet ze waarschijnlijk na enkele dagen toch nooit meer! Daarnaast vinden de lokale bewoners je sowieso al een gekke vogel…

Reistips luxe

30. Stop nooit met reizen

Onze belangrijkste reistip is natuurlijk vanzelfsprekend. Je mag nooit stoppen met reizen! Iedereen kan op reis, iedereen kan ver weg op reis, iedereen kan streetfood eten en buiten zijn comfort zone treden. Toch zoeken mensen vaak excuusjes om geen backpackreis te maken omdat het zoveel geld kost (30 euro budget p.d. x 30 dagen + vliegticket + visum = +-1.600 euro voor een hele maand!). Dit is natuurlijk onzin want een all inclusieve of party vakantie kost al snel over de 1.000 euro voor maximaal twee weken. Stel het ook niet zomaar een jaar uit want van uitstel komt afstel en dat is zonde want de wereld heeft veel meer te bieden dan een luxe hotel aan het strand.

Neem ook eens een kijkje naar de reistips van Liefdevoorreizen.nl.