Paspoort gestolen op vakantie

Help! Mijn paspoort, bankpas en foto’s zijn gestolen

Je gaat op vakantie en je belangrijkste spullen je paspoort, bankpas en foto’s worden gestolen! Wat moet je nu doen? Crisis, paniek en huilen in een hoekje? Nee, er zijn er simpele oplossingen die ervoor zorgen dat je na één dagje alweer je vakantie kan voortzetten! Wij hebben een aantal stappen en tips op een rijtje gezet voor wat je moet doen als je paspoort en bankpasje gestolen worden op vakantie. Daarnaast laten we ook zien hoe je kan voorkomen dat je vakantiefoto’s kwijtraakt door diefstal.

Paspoort gestolen, wat nu?

Het onvermijdelijke is gebeurd je paspoort is gestolen midden in je vakantie! Erg vervelend dat die dieven in elk land uitzijn op je spulletjes.. maar helaas is het niet anders. Wat kan je nu het beste doen om toch je reis voort te zetten? Dit zijn de stappen die je moet doorlopen als je paspoort gestolen is;

 1. Als eerste moet je gelijk aangifte doen bij de plaatselijke politie. Zorg ervoor dat je een kopie van het proces-verbaal mee naar huis krijgt.
 2. Na je aangifte neem je gelijk contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Hier leg je de situatie uit (wees niet bang ze krijgen meerdere gerelateerde zaken per dag) en vraag je een nieuwe paspoort of tijdelijk reisdocument aan. Als je ver weg van de ambassade of het consulaat af zit is het altijd handig om een kopie van je reisdocument te hebben. Hiermee kan je namelijk gewoon bussen en ander vervoer boeken (geen vliegtickets) om je paspoort op te halen.
 3. Bij terugkomst in Nederland moet je gelijk aangifte doen bij de Nederlandse politie. Neem je kopie van het buitenlandse proces-verbaal mee.

Dit waren de drie stappen die je moet doorlopen als je paspoort is gestolen op vakantie. Eigenlijk zijn de eerste twee alleen nodig op vakantie de derde komt erna. Wees niet bang om te reizen zonder paspoort, zorg dat je het proces-verbaal bij de hand hebt. Hierdoor kan je gewoon een tripje langs de ambassade inplannen in je reis zodat je geen dagen verliest. Probleem opgelost binnen een dag! Fijne vakantie verder 😉

Bankpas gestolen op vakantie

Bankpas gestolen, wat nu?

Je bankpas is gestolen! Misschien is dit nog wel vervelender dan wanneer je paspoort gestolen wordt. Want als ze je bankpas stelen heb je geen geld meer om onderdak te betalen, uit eten te gaan of die leuke dagtour te boeken. Wat kan je nu het beste doen? Hieronder hebben wij de stappen opgesomd die je het beste kan doorlopen om je vakantie voort te zetten.

 1. Natuurlijk blokkeer je gelijk de bankpas zodat de dief er niks meer aan heeft. Dit kan via het noodnummer van je bank dat 24 uur per dag te bereiken is. Google weet deze binnen enkele seconden te vinden!
 2. Doe aangifte bij de lokale politie en zorg voor een kopie van het proces-verbaal.
 3. Nu heb je natuurlijk geld nodig om te reizen. Er zijn twee officiële opties die je kan doen om aan geld te komen. Als eerste kan je contact opnemen met je eigen bank om gebruikt te maken van Emergency Cash. De bank stuurt dan geld naar een andere bank bij je in de buurt waar jij het kan ophalen met een code of andere gegevens. Wat je ook kan doen is een nieuwe bankpas aanmaken bij een grote lokale bank (Google weet welke bank het grootste is in het land). Vraag bekende om geld over te maken naar de rekening en je kan verder met je reis! Simpel en effectief. Beide opties zorgen ervoor dat je binnen een dag weer verder kan met je vakantie.
 4. Wat je ook kan doen is het versturen van geld via een Money Transfer organisatie zoals Western Union bijvoorbeeld. Bekende kunnen dan geld opsturen vanuit Nederland, let er wel op je heb dan een officieel document nodig zoals je tijdelijke reisdocument of paspoort om het geld op te halen.

Opgelost! Je kan weer genieten van je vakantie ondanks dat je bankpas gestolen is. Als je snel moet schakelen en geld nodig heb kan je altijd een andere reiziger vragen of hij/zij even extra geld opneemt. Zoek dan een laidback backpacker en niet de mensen die van hun vakantie een soort rollercoaster ride maken (flashpackers noemen ze deze reizigers ook wel) want deze hebben nog minstens 5 bezienswaardigheden en een busreis op de planning staan voor vandaag. Geen tijd voor jou onzin dus maar wel voor een racevakantie, olé!

Vakantie foto's gestolen

Fototoestel met foto’s gestolen, wat nu?

Je fototoestel met al je vakantie foto’s zijn gestolen, wat zonde! Helaas kan je hier helemaal niks aan doen. Doe wel aangifte bij de politie zodat je met het proces-verbaal bij de reisverzekering een nieuwe camera kan krijgen (Tip: via Reisverzekering.help vind je snel de verzekering die bij jouw type reis past). Wat je wel kan doen om te voorkomen dat al je vakantie foto’s in het familiealbum van de dief komen is dit;

 1. Neem meerdere SD kaartjes (geheugenkaartjes) voor je camera mee op vakantie en vervang deze om de paar dagen. Laat dan de andere SD kaartjes thuis zodat je niet alle foto’s kwijt bent als je camera wordt gestolen. Een 2 of 4gb SD-kaartje kost tegenwoordig bijna niks maar kan toch rond de 200-300 foto’s opslaan!
 2. Upload dagelijks al je foto’s naar een online drive zoals DropBox, Google Drive of Outlook OneDrive. Hierdoor heb je overal ter wereld toegang tot al je foto’s en zullen ze nooit gestolen kunnen worden.

Algemene vakantie diefstal preventie tips

Beter de diefstal voorkomen dan oplossen zeggen we altijd. Maar wat kan je nu doen om dieven op het verkeerde spoor te brengen of met een lege buit naar huis te gaan.

 1. Neem je paspoort, bankpas en andere documenten behalve je zorgpasje niet mee op dagtrips en al helemaal niet naar het strand! Je hebt deze documenten niet nodig en kan ze beter thuis laten. Wat losgeld is genoeg om de dag door te komen!
 2. Verstop je paspoort, bankpas en bulk geld op een gekke plek. Niet in je matras, backpack topflap, extra vakje in je backpack of in je kussen. Wees inventief en de dief zal niks vinden.
 3. Vergeet de verschrikkelijke moneybelt, dit is één van de meest waardeloze verstopplekken want als ze je beroven kijken ze ook onder je shirt. Daarnaast zit de moneybelt vet ongemakkelijk en helemaal in warme vochtige landen, krijg je een soort zweetbelt. Ow en vergeet niet dat iedereen je ook uitlacht hehe.
 4. Reis je samen? Zorg dan dat één zijn bankpasjes altijd thuis laat zodat je altijd een back-up bankpas hebt mochten jullie beroofd worden.

Zijn we iets vergeten? Weet jij nog inventieve verstopplekken voor je belangrijke spullen of heb je nog tips voor diefstal preventie op vakantie? Laat het ons dan weten in de comments hieronder.