De perfecte backpack of rugzak kiezen

De perfecte backpack

Een nieuwe rugzak kopen is helemaal niet makkelijk! Backpacks zijn er namelijk in gigantisch veel kleuren, maten en met verschillende functionaliteiten. Welke backpack past nu bij jou gebruik? Wij hebben in dit artikel een korte rugzakguide geschreven zodat jij de juiste backpack kan kopen. Dit is erg belangrijk want een verkeerde rugzak kan erg belastend zijn voor je rug of knieën. Daarnaast vreet een verkeerde rugzak je energie op omdat je lichaam continue balans aan het zoeken is, erg ongunstig bij langere trektochten.

Een rugzak kopen

Deuters backpackAls eerste is het natuurlijk belangrijk om af te wegen wat je met de backpack gaat doen. Ga je op rondreis door de steden van China of trek je de Himalaya in op langere trektochten. Ga je backpacken dan kunnen wij in ieder geval aanraden om twee rugzakken mee te nemen, een grote backpack voor alle spullen zoals kleding, zonnebrand, zaklamp etc. en een daypack voor dagtochten en tours. Let daarnaast ook op naar wat voor een klimaat je gaat. In de winter zijn je spullen/kleding aanzienlijk zwaarder dan in de zomer. Bezoek je een tropisch oord in het regenseizoen overweeg dan een waterproofbackpack.

Welke backpack moet ik nu kiezen?

Wanneer duidelijk is wat het doel van je reis is wordt het kiezen van een backpack makkelijker. Tegenwoordig zijn alle kwaliteitsrugzakken voorzien van een lichtgewicht aluminium frame dat het dragen van zwaardere lasten moet ondersteunen. Voor je uithouding en lichaamshouding is het van vitaal belang dat dit frame perfect aansluit op jouw lichaamsbouw. Wanneer de rugzak buiten proporties is maakt dit het backpacken een stuk zwaarder en lastiger. Maar welke backpack moet je nu kiezen? Hieronder zie je een kleine tabel met de volume van elke backpack die wij aanraden bij een bepaalde activiteit.

Activiteit met rugzakBackpack volume in liters
Dagtochten, tours, tripjes5-10
Trip met overnachting20-40
Weekend hike tocht20-40
Backpacken zonder tent50-60
Backpacken met tent80+

De fit van de backpack

Nu je de maat van de backpack hierboven hebt kunnen bepalen geven wij alleen nog advies over de fit van de rugzak. Zorg er in ieder geval voor dat het hoofd compartiment van de rugzak groot genoeg is voor jou activiteit. Dit hoofdcompartiment staat altijd als eerste aangegeven bij de volume nummers op de backpack. Negeer hierbij de misleidende +15 of +10 liter teksten die vaak naast het hoofdvolume van de rugzak te vinden zijn. Deze extra maat zit meestal in de top van de rugzak maar brengt het totale draaggewicht uit balans waardoor de rugzak lastiger hanteerbaar is. Dit wil je niet! Een simpele draai of bukken kan je hierdoor al uit balans brengen. Daarom altijd een grote backpack kopen als je de +15 of +10 liter denkt te moeten gebruiken.

Rugzakken passen

Wanneer je backpacks gaat passen moet je op een aantal pasvormen en functionaliteiten letten. Wat zeer belangrijk is dat sommige delen van de rugzak verstelbaar zijn. Zo moet het aluminium harnas, de schouderstreps, heupstreps en de borststabilisator allemaal verstelbaar zijn. Zijn deze niet verstelbaar dan is het geen goede rugzak voor backpacken! Het verschil tussen een trekkersrugzak en een dagrugzak zit in de verdeling van het gewicht. De trekkersrugzak leunt vooral op je heupen waardoor je benen het meeste gewicht dragen en de dagrugzak op je schouders. Heb je een verstelbare rugzak dan helpt dit ook bij het stabiliseren en verhoogt het de wendbaarheid. Een aluminium frame is niet altijd een must maar wel als je langere afstanden gaat trekken. Enkele bekende merken die vaak goede rugzakken hebben zijn North Face, Nomad, Jack Wolfskin of Deuter. Deze merken beschikken bijna altijd over een aluminium frame en zijn verstelbaar.

Top 5 backpacks

Dit is onze top 5 van rugzakken die de beste kwaliteit/prijs verhouding hebben. Daarnaast zijn ze stevig, lichtgewicht en makkelijk verstelbaar.

  1. Deuter Futura 50 + 10 Backpack black / titan
  2. Fjallraven Abisko 55W stone grey
  3. Deuter Futura Pro 36 Backpack black / granite
  4. The North Face Terra 65 Rugzak S/M scallion green / tree frog green
  5. Deuter Futura Pro 42 Backpack ocean / titan

Hoe pak je een rugzak in

Het inpakken van de rugzak is zeer belangrijk voor het succesvol backpacken, dit kan namelijk je energielevel en wendbaarheid maken of breken. Pak je de rugzak verkeerd in dan ben je uit balans en moet het lichaam veel energie steken in het lopen en het corrigeren ervan. Daarnaast ben je minder flexibel en wendbaar. Met de volgende inpaktips kan je gegarandeerd op trektocht. Bij het inpakken van de rugzak proberen we altijd het zwaartepunt zo dicht mogelijk tegen je rug te hebben, hierdoor kan je makkelijker balans houden. Dit bereik je door de zwaarste spullen in het midden tegen je rug in de backpack te doen, daarna werk je langzaam naar boven met lichtere spullen. De medium zware spullen doe je onderin ter ondersteuning. Hieronder zie je een plaatje van de perfecte verdeling van spullen distributie in je backpack. Geloof je ons niet? Probeer dan eens het volgende; pak een stel gewichten en steek deze recht vooruit en laat iemand ertegen duwen. Instabiel toch? Zelfde geld voor het hoog houden van de gewichten maar als je ze nu eens strak tegen je lichaam aanhoudt? Dan ben je ineens een stuk minder instabiel! Succes!

Backpack inpakken

Hieronder nog enkele handige inpaktips per compartiment van de rugzak.

Compartiment van de backpackGewicht van de spullen
Hoofd compartimentDe zwaarste spullen moeten als eerste in de rugzak en allemaal in het grootste compartiment.
Bovenkant van het hoofd compartimentLichtere spullen kunnen het hoofdcompartiment opvullen, maar alleen bovenin.
Bovenflap/deksel van de rugzakHierin mogen eigenlijk alleen extreem lichte spullen, moeten hier zware spullen in overweeg dan een grotere backpack.
Heup of borst vakjes aan de voorkantKleine maar zware spullen kunnen hier prima in.
SchoudervakjesLichtgewicht items die de balans niet kunnen verstoren.
Extra kleine vakjes aan de achterkant van de backpackHier alleen lichte spullen in doen anders verplaatst het zwaartepunt zich.
Slaapzak of tentNeem je een slaapzak of tent mee zorg dan dat deze onder je backpack is vastgemaakt. Hierdoor word je zwaartepunt nog lager en blijf je wendbaar.

We hebben ook een handige checklist voor het backpacken samengesteld die je kan helpen bij het inpakken van alle spullen.