Actief backpacken

Actief zijn tijdens het backpacken

We zien je denken, backpacken is toch al actief? Nou, buiten al dat rondtrekken willen we soms op vakantie even iets anders. In Mexico City vinden ze het bijvoorbeeld heel normaal om op zondagochtend massaal te gaan hardlopen over de Paseo de la Reforma. Wij zeggen: doe eens gek! Door al dat reizen met de rugzak zijn we toch al goed getraind. Een uitstapje naar bijvoorbeeld de Bali Marathon kan interessant zijn. Al is een hele marathon misschien wel een brug te ver. Hieronder vind je drie mogelijkheden die beter te doen zijn tijdens je backpackvakantie.

Hardlopen in de vroege ochtend

Onze tip: een van de twee paar stevige sportschoenen uit onze gouden tips kan ook een stevige hardloopschoen zijn. Zeker wanneer je thuis deze sport al beoefent. Ook in de verre landen die wij veel bezoeken is een looprondje een geweldige ervaring. We lazen bijvoorbeeld dat Maryvonne haar hardloopschoenen meenam om te lopen in Cambodja en Laos. Respect! Heb je geen moeite met vroeg opstaan? Trek je schoenen aan en doe een rondje. Vanwege de temperatuur is het vaak slim om net voordat de zon opkomt te beginnen. Je ziet meteen de zon opkomen en iedereen ontwaken. Laat in de avond is ook een optie.

Trailrunning


Jezelf extra uitdagen kan ook. Ga van de gebaande paden af en stap de natuur in over onverharde paden. Dat is trailrunning. Trailrunnen kan overal, door het bos, de bergen of de duinen; ook in het buitenland. Net als bij regulier hardlopen is er ook voor trailrunning een goede basisuitrusting verkrijgbaar met schoenen, kleding en lichtgewicht rugzakken. Je hoeft natuurlijk niet de eerste keer een lange tocht over rotsachtig gebied te doen. Gewoon over het strand vinden wij ook al sportief. Runner’s High waagde zich aan een ronde over het Mexicaanse eiland Isla Holbox met alleen maar onverharde wegen en maakte daar een video van. Zo krijg je een indruk van de mogelijkheden.

Vulkanen beklimmen

Vulkaan beklimmen met backpack
We kunnen ons voorstellen dat je misschien niet meteen staat te popelen om aan hardlopen of trailrunning te doen. Wist je dat vulkanen beklimmen net zo zwaar is? Dat vergt ook aardig wat van je beenspieren, omhoog en naar beneden. Nicaragua is bijvoorbeeld een geschikt land. Op het vulkanische eiland Ometepe in het enorme meer van Nicaragua liggen de vulkanen Maderas (1350 meter) en Concepcion (1600 meter). Samen vormen zij het eiland en beide zijn tot de top te beklimmen. Concepcion levert de zwaarste beklimming op van de twee. Op Maderas kun je via een junglepad omhoog of via een junglepad naar een kleine waterval. Ook vanuit het stadje Leon en Granada zijn vulkanen te beklimmen. Zorg voor stevige schoenen, water en drinken voor onderweg en leg de weg bij voorkeur met een gids of grotere groep af.

Voeg de benodigde spullen aan de checklist toe en probeer dan nog eerst of alles in je backpack past. Dat lijkt ons nog wel zo prettig! We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met een van de bovenstaande, of andere, sportieve activiteiten tijdens je vakantie.