Kuna indiaan die molas verkoopt

San Blas eilanden

De San Blas eilanden liggen in het noordwesten van Panama en kijken uit over de Caribische Zee. Ze zijn één van de top reisbestemmingen in Panama en waarschijnlijk de meest onaangetaste onbewoonde eilanden aan de Caribische kust van Midden Amerika. Op de San Blas eilanden kan je vooral terecht om te relaxen, snorkelen, zwemmen en back to basic te gaan.

San Blas is een tropisch paradijs

De San Blas eilanden zijn een volwaardig tropisch paradijs zoals je deze vaak terugziet in reismagazines. De meeste eilanden hebben spierwit zandstrand met glashelder en warm water eromheen. Er zijn ongeveer 378 eilanden waardoor je elke dag van het jaar een ander eiland kan bezoeken, de ideale plek voor een eiland hop vakantie! Daarnaast zijn nog bijna alle eilanden onbewoond ook, het spelen van Robinson Crusoe is daarom geen vreemde activiteit in San Blas.

Kuna Yala

Kuna indiaan met traditionele kleding
Officieel heten de San Blas eilanden de Kuna Yala of zoals de lokale bevolking het zou noemen Guna Yala. Dit betekend letterlijk het land van de Guna wat de inheemse bevolking van San Blas is. Kuna Yala is een autonome provincie binnen Panama en heeft eigen wetten en regels die worden nageleefd door de Guna’s. Het is een solidaire volk van indianen dat enkele eeuwen geleden uit de dichte jungles van de Darien Gap is getrokken richting San Blas. Dit deden ze omdat er meer voedsel en minder ziektes te vinden waren langs de Caribische kust. Uiteindelijk vestigde de Kuna’s zich op verschillende eilanden in San Blas. Tegenwoordig leven de indianen vooral van het toerisme (ook al is dit nog minimaal in vergelijking met een eiland als San Andres bijvoorbeeld) en de export van kokosnoten. De kokosnotenhandel staat centraal in het leven van een Kuna en één van de wetten op de eilanden is dan ook dat buitenstaanders geen kokosnoten mogen openen of opeten zonder toestemming van een Kuna. De bevolking is aardig en laat graag de lokale cultuur zien. Wij vonden het eten niet super bijzonder omdat ze weinig kruiden en andere specerijen gebruiken. De verse vis en kreeft waren wel van een andere wereld en heerlijk!

Zeilen in San Blas

San Blas Eilanden van Panama
Omdat de weg van Colombia naar Panama door de Darien Jungle een gevaarlijke en lastige route is kiezen veel mensen ervoor om te zeilen van Cartagena naar San Blas. Hiermee slaan ze de avontuurlijke maar onverantwoorde tocht door de Darien over en maken ze een onvergetelijke zeilreis over open zee en langs verschillende San Blas eilanden. De meeste kapiteins bezoeken verschillende eilanden die elk zijn eigen unieke schoonheid bezit. Wij kunnen een zeiltocht aanraden als je de eilanden echt wilt ontdekken! Wees niet bang de zee in de San Blas Archipel is zeer rustig wat zeilen een relaxte ervaring maakt. Meer avontuur vind je op open zee tussen Panama en Colombia. Het is hier ook totaal niet vreemd om dolfijnen of vliegende vissen rond je zeilboot te zien springen, een erg gave zeiltocht! Overnachten kan ook het beste op een zeilboot aangezien je dan een prachtig uitzicht hebt over de eilanden met maanlicht. Ben je niet zo van de bootjes dan kan je altijd op een eiland overnachten zoals op Hook Island.

De top eilanden in San Blas

Robinson eiland in San Blas
Wanneer je San Blas bezoekt zijn er een aantal eilanden die je kan bezoeken, ongeveer 378! Omdat dit erg veel keuze is hebben wij de top tropische paradijsjes op een rij gezet voor je. Verwacht op elk eiland niet teveel luxe aangezien de eilanden vooral van de basisvoorzieningen zijn voorzien. De leukste eilanden zijn Franklin’s Island, Isla Perro, Isla Senidup, Isla Banedub, Chichimei Island en Isla Diablo. Op Franklin’s island kan je heerlijk relaxen en in redelijke comfort leven. Isla Perro staat ook bekend als het gunship eiland of Dog Island omdat hier vlak voor de kust een oud oorlogsschip is gezonken. Tegenwoordig groeit er een rif op en kan je heerlijk genieten van het onderwaterleven met een snorkel. Daarnaast heeft het eiland ook een volleybalveld en een camping om te overnachten. Isla Senidup betekend relaxen op het strand overdag en afsluiten met een feestje in de avond, perfect voor de partyganger! Het eiland Isla Banedub is een tropisch paradijsje net als Isla Diablo. Waarschijnlijk één van de grootste eilanden (kost je wel 15 min om rond het eiland te lopen) is Isla Chichimei. Dit eiland heeft de grootste stranden en ligt centraal gelegen wat het perfect maakt om andere eilanden vanuit hier te ontdekken.

Weer in San Blas

San Blas Panama
Dankzij de gunstige ligging net buiten de befaamde Hurricane Belt of Hurrican Alley ontspringt Panama elk jaar het orkanenseizoen. San Blas kent daarom het gehele jaar door prachtig weer! Vooral in de maanden oktober tot april is er vaak een strakke blauwe lucht te vinden met een zacht warm zeewindje. In de zomermaanden breekt het regenseizoen aan waardoor je meer last hebt van wolken, wees niet bang er valt maar weinig regen.

Reizen naar San Blas

Reizen naar San Blas kan op drie verschillende manieren. Je kan namelijk rechtstreeks vanaf Panama City vliegen op bijvoorbeeld de vliegvelden Achutupo (‎ACU), Corazón de Jesús (‎CZJ)‎, El Porvenir (‎PVE)‎, Malatupo (‎MPP)‎, Playón Chico (‎PYC)‎ and Puerto Obaldía (‎PUE)‎. Echter, is de meest gebruikelijke manier voor het reizen naar San Blas met een 4×4 jeep vanuit Panama City naar de plaats Carti. Deze tocht brengt je na een prachtige junglerit (nieuwe weg maar lijkt op een achtbaan) van ongeveer 3-4 uur in San Blas. Vanuit de plaats Carti kan je een watertaxi pakken naar één van de San Blas eilanden, dit duurt afhankelijk van het eiland nog 1-2 uur. De meest leuke manier om San Blas en de Kuna’s te ontdekken is via een zeiltocht. Hierdoor ben je in de gelegenheid om te hoppen van eiland naar eiland en kan je ook meerdere plekken op één dag bezoeken. Daarnaast is er niets zo leuk als avontuurlijk zeilen tussen de tropische eilanden van Panama en dichterbij een piratenbestaan kom je bijna niet.