Pareleilanden van Panama

De Pareleilanden of zoals de lokale bevolking ze noemt Las Perlas of Pearl Islands zijn na San Blas de populairste eilandbestemming in Panama. De eilanden liggen voor de kust van Panama City en kijken uit over de Stille Oceaan. Ze staan bekend om hun prachtige natuur, luxe faciliteiten en de mogelijkheid om de giganten van de oceaan te ontmoeten, walvissen natuurlijk! De naam Pareleilanden hebben ze te danken aan de jarenlange parelhandel, hier staan ze tevens nog steeds bekend om.

Bezienswaardigheden van de Pareleilanden

De Pareleilanden tellen ongeveer 230 eilanden waarvan het overgrote deel onbewoond is. De bekendste eilanden voor toeristische attracties zijn Isla Contadora en Isla del Rey. Hier wonen ook de meeste bewoners en zijn uiteraard ook prachtige stranden te vinden.

Walvissen en dolfijnen

Walvissen spotten rond de Pareleilanden
Door de ligging van de Pareleilanden aan de Stille Oceaan is het maritieme landschap geheel anders dan het Caribische. Hierdoor zijn er ook totaal andere vissoorten te vinden en komen deze meestal ook in grotere getallen voor. Dankzij deze overvloed van leven komt het grootste zoogdier ter wereld hier jaarlijks naartoe om zijn kinderen te zeugen en te voederen. Deze gigant staat beter bekend als de walvis, de bultrugwalvissen om exact te zijn! De wateren rond de Pareleilanden zijn uniek in heel de wereld omdat ze walvissen van het Noordelijke en Zuidelijke halfrond aantrekken die elkaar elk seizoen afwisselen. Hierdoor kan je het gehele jaar door walvissen spotten bij de Pareleilanden, dit kan op geen enkele andere plek in de wereld! Naast de grootste van de zee komen ook de meest bekende zoogdieren van de zee hier veelvuldig voor namelijk de dolfijnen. Ze zwemmen overal en komen graag even langs de tourboten om te buurten. Een ontmoeting met beide zeezoogdieren is een altijd ervaring die je voor het leven meeneemt.

Isla Contadora

Las Perlas Panama
De Pareleilanden waren tot de jaren 70 van vorige eeuw nog relatief onontwikkeld en onbekend. Totdat de verbannen Sjah van Iran zich vestigde op Isla Contadora in 1979 en de eilanden in de spotlight van de wereldmedia stonden. Dit dreef de rijkere van de aarde naar deze beeldschone plek in Panama. Vandaag en de dag zijn de luxe faciliteiten overal op Isla Contadora terug te vinden. Het eiland is tevens de perfecte uitvalsbasis voor allerlei excursies en om te relaxen op één van de prachtige stranden.

Isla del Rey

Stranden van Isla Del Rey Panama
Het eiland Isla del Rey is de grootste van de Las Perlas. Het eiland is namelijk 100 vierkante kilometer groot en herbergt een stuk meer leven dan Isla Contadora. Isla del Rey is vooral beroemd geworden door de avontuurlijke realityshow survivor in 2003. Het eiland heeft namelijk dichte jungle, verlaten stranden en een geheel eigen flora en fauna. Cast away spelen kan hier prima! Ga je op tour met een zeilboot dan weet je gelijk hoe de eerste ontdekkingsreizigers ze voelde, een totaal verlaten tropisch oord vol met jungle.

Activiteiten op de Pareleilanden

De twee populairste activiteiten zijn het walvisspotten en relaxen op één van de verlaten stranden. Toch zijn er nog veel meer dingen te doen! Zo kan je er in Open Water duiken en je mee laten sleuren door de machtige stroming van de Stille Oceaan in een Drift Dive. Dit vereist wel een advanced duikcertificaat omdat het duiken in de Stille Oceaan geheel anders is dan bijvoorbeeld in het Caribische gebied. De maritieme fauna die je tegenkomt is ook vele malen groter en bestaat vaak uit gigantische scholen vis. Naast het duiken kan je trektochten maken over Isla Del Rey en met quads of fietsen de eilanden verkennen. Het spotten van vogels of andere dieren met een lokale gids is ook erg leuk!

Slapen en reizen

Overnachten kan je het beste doen op Isla Contadora. Hier vind je verschillende hostels zoals B&B Gerald, Hibiscus House B&B Of luxe hotels zoals Contadora Island Inn of het Perla Real Inn. Het reizen naar Las Perlas kan op twee manieren namelijk met een korte (dure) vlucht vanaf Panama City of met de lijnveerdienst. Deze lijnveerdienst gaat meerdere malen per dag en kost ongeveer $100 voor een retourtje. Voor meer informatie kan je terecht op de officiële website van de Pareleilanden namelijk www.pearl-islands.com.

Geef een reactie