Uitzicht over het dal van Boquete

Boquete, perfect voor een junglewandeling

Voor prachtige wandelingen door de natuur van Panama ga je naar het dorpje Boquete. Dit dorpje ligt in het noordwesten van Panama op z’n 60 kilomter van de grens met Costa Rica. Boquete staat vooral bekend om zijn mistwoud (cloudforest) en vulkaan Baru. Daarnaast is het een populaire bestemming voor Amerikaanse bejaarden die hier hun oude dag graag uitzitten. Laat je hier niet door tegenhouden want in Boquete vind je één en al avontuur en een prachtige natuur. Daarnaast is de koffie ook nog eens heerlijk vers!

Wandelen in Boquete

Wandelen in de jungles rondom Boquete is veruit de populairste activiteit. Dit komt omdat de bossen nog ongerept en bijzonder uniek zijn. Doordat Boquete op een hoogte van 1200 meter ligt is de temperatuur lager dan aan de kusstreken van het land zoals in San Blas of bij Panama City. Stijg je nog meer dan neemt de temperatuur verder af en veranderd het vochtige regenwoud in een mistwoud. Dit geeft spectaculaire uitzichten en zorgt voor een mysterieus sfeertje als je op trektocht gaat.

El Sendore Pianista

Mistwoud van Boquete
Sendero El pianista ook wel de “the Pianst Trail” genoemd heeft sinds 2014 een slechte naam gekregen. De Nederlandse vrouwen Lisanne Froon en Kris Kremers zijn hier spoorloos verdwenen en later helaas niet meer levend teruggevonden. Wij (2 jongens) hebben precies dezelfde trektocht als hun ook gemaakt zonder problemen en ondanks de tragische geschiedenis van de plek is het toch één van de mooiste wandelpaden die we ooit bewandeld hebben. The Pianist trail zoals de locals het noemen begint aan het einde van de weg die rechtstreeks uit Boquete komt. Vanaf hier wandel je door enkele landerijen waardoor het even lijkt alsof je in de Zwitserse Alpen loopt. Na ongeveer één uur lopen loop je de jungle in, deze jungle is gelijk al erg groen en vochtig. Naarmate je het pad naar de top volgt veranderd de jungle naar een mistwoud. Dit is een bos of jungle die voor het grootste deel van de tijd in de wolken zit. Hierdoor zijn de planten en bomen continue nat en is het habitat anders dan in het dorp. Hier vind je de prachtige natuur de werkelijk ongerept en bovennatuurlijk schoon is. Het lijkt net of je terug naar de prehistorie gaat waarin de woudreuzen nog volop aanwezig waren. Deze gigantische bomen zitten vol met mossen en andere planten. Daarnaast is er aan wildlife geen gebrek want overal om je heen zijn vogels en andere geluiden te horen. Als je mazzel hebt staan verschillende planten in bloei en kom je de meest kleurige bloemen tegen. Na ongeveer drie uur wandelen bereik je de top vanwaar je soms uitzicht hebt over het oerwoud en dal.

Baru vulkaan van Boquete

Wandelroutes in Boquete Panama
De hele regio rond Panama, Costa Rica en Nicaragia is vulkanisch actief. Hierdoor is er ook een vulkaan te vinden nabij Boquete die beklommen kan worden. Vanuit het dorpje gaan dagelijkse tours die je met een 4×4 jeep al flink op weg brengen naar de top van Baru. Het laatste deel naar de top leg je per voet af, stiekem een beetje saai. De wandeling is niks vergeleken met die van de Pianist trail maar het uitzicht en de vulkanische achtergrond maakt een hoop goed. Daarnaast kan je het wandelpad de Sendero Los Quetzales hiervandaan starten, deze schijnt wel erg gaaf te zijn! Wij konden hem helaas niet doen in verband met tijdgebrek.

Relaxen in Boquete

Koffiebonen in Boquete
In Boquete hangt een relaxte sfeer van backpackers en luxe faciliteiten. Zo zijn er verschillende lokale en internationale restaurants te vinden en kan je ook heerlijk verse koffie drinken. Deze koffie wordt rondom Boquete verbouwd, geplukt en verwerkt waardoor de koffie extra lekker smaakt. In de avond kan je terecht in de verschillende bars of rondom het centrale plein waar altijd wel iets te doen is.

Slapen in een chalet

Boquete heeft veel weg van een Zwitsers Alpendorpje en zo zijn er ook verschillende chalets te vinden. Wij sliepen in Hotel Palo Alto en dit was fantastisch! Voor een prikkie in een prachtig houten gebouw slaap je in Hostel Nomba of Hostel Gaia! Deze hostels lagen ook erg centraal in het dorpje wat het wandelen erg makkelijk maakte.

Reizen naar Boquete

Reizen naar Boquete is erg simpel maar niet heel snel. Het plaatsje ligt vrij afgelegen en diep tussen de bergen. Toch is het gemakkelijk te bereiken met een bus of taxi vanuit de plaats David. Deze plaats ligt vlakbij de grens met Costa Rica en op ongeveer 6 uur reizen van Panama City (Central Albrook Bus Terminal). Je kan ook aanvliegen op David en dan verder reizen per bus of taxi.