Tulum Maya stad Mexico

Tulum voor je cultuur & strand combo

Omdat we fan zijn van de oude Maya cultuur stond Tulum net als Palenque en Tikal (Guatemala) hoog op ons vakantielijstje. Het dorpje Tulum in de provincie Quintana Roo begint tegenwoordig meer op een stad te lijken door de hoeveelheid toeristen die het elk jaar aantrekt dankzij de Maya tempels. Ondanks dit heeft Tulum meer te bieden dan alleen de tempels aan zee, het is namelijk een levendig dorpje met leuke salsabars, verschillende taco restaurantjes en natuurlijk een prachtig strand. Daarnaast kan je er verschillende cenotes (grotten) bezoeken en er ook in duiken of snorkelen omdat ze volgelopen zijn met water. Yucatan, de Mexicaanse landtong waar Tulum op ligt, staat in Mexico vooral bekend om zijn prachtige kustlijn met azuurblauwe zeewater en witte zandstranden. Het water van de Caribische Zee is niet alleen mooi blauw maar ook erg helder, warm en vol met leven.

Tulum Maya opgravingen

De Mayatempel van Tulum

Ga je naar Tulum dan ben je waarschijnlijk al langs Playa Del Carmen of Cancun gekomen. Omdat je in deze plaatsen vooral strand hebt kijk je vast uit naar de prachtige Maya tempels van Tulum. Dit is ook niet zo gek want Tulum is de meest bezochte Mayatempel van de Riviera Maya omdat de ligging uniek is voor het Mayarijk. De tempels kijken namelijk uit over de Caribische Zee en worden omringt door prachtige witte stranden met een groot rif ervoor. De tempels zijn zeer goed bewaard gebleven ondanks het warme zeeklimaat. Dit komt omdat Tulum als één van de laatste Mayasteden bewoond werd en pas rond het jaar 1500 werd verlaten. Archeologen vermoeden dat ziektes vanuit de oude wereld (Europa, met name Spanje) het Mayarijk heeft doen uitsterven.

Tulum Great Palace opgraving

Tegenwoordig is de Maya stad de top toeristische attractie van Tulum en ontvangt het jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. De drie hoofdattracties van archeologische plaats Tulum zijn de prachtige Pyramid El Castillo, Temple of the Frescoes en Temple of the Descending God. Daarnaast heb je nog de God of Winds Temple (Templo Dios del Viento) en de Great Palace waar helaas niet veel meer van over is.

Tulum Maya tempels

El Castillo is waarschijnlijk het meest interessante gebouw om iets over te vertellen. Dit is uiteraard het grootste Mayagebouw in Tulum en ligt op een klif van 12 meter hoog al uitkijkend over de Caribische Zee. Bijna elke foto die je op internet of in travel magazines ziet over Tulum is van dit Maya gebouw. Het diende vroeger als een soort baken voor de Maya indianen om door het rif te navigeren met hun bootjes. De Spanjaarden zijn meerdere malen gestrand op dit rif om uiteindelijk de Mayastad over het land te bereiken.

Grotduiken in Mexico

Cenotes Dos Ojos

In heel Quintana Roo & Yucatan zijn cenotes één van de leukste natuurlijke attracties om te bezoeken. Niet ver buiten het centrum van Tulum liggen de Cenotes Dos Ojos wat vrij vertaald in het Nederlands de “cenotes met twee ogen” betekend. Het zijn grotten die midden in de jungle liggen en niet in de bergen maar de grond in gaan. De cenotes zijn door de jaren heen gevuld met water en waren voor de Maya’s vaak een heilige offerplek of zoetwaterbron (drinkwater). Tegenwoordig kan je er grotduiken of snorkelen en dat is toch wel één van de meest spannende dingen die we ooit in ons leven hebben gedaan. De cenotes zijn immens groot (en koud) en herbergen een bron van leven. Daarnaast lichten de grotten prachtig op in het water met behulp van zaklantaarns en lijkt het op een buitenaardse wereld. Toen wij bij de Cenotes Dos Ojos waren om te snorkelen zijn we in totaal drie andere toeristen tegengekomen. Dit komt omdat veel toeristen vanuit Playa del Carmen en Cancun meestal cenotes dichter in de buurt zoeken. Je kan vanuit Tulum gewoon een colectivo (taxibusje) richting Playa del Carmen pakken en vragen of ze stoppen bij Cenotes Dos Ojos, binnen 10 minuten vanuit Tulum’s centrum ben je er.

Strand van Tulum

Natuurlijk is er in Tulum ook strand! Een prachtig en stuk rustiger strand dan dat van Playa Del Carmen of Cancun. De stranden zijn goed bereikbaar per voet, fiets of colectivo. Trek je richting het zuiden dan zul je steeds meer verlaten stranden tegenkomen. In het noorden richting de Mayastad Tulum kom je enkele luxe resorts en uiteindelijk de Mayastad tegen.

Hostel in Tulum Mexico

Salsadansen, taco’s eten en slapen

Ondanks dat Tulum zeer klein is verblijven er tegenwoordig veel backpackers en toeristen in de resorts. In de avond zijn er daarom verschillende bars en cafes te vinden die vaak live muziek hebben. Wij vonden het Mayamoon Jax Cafe erg leuk! Daarnaast hebben we nog even leren salsa dansen in het Habana Café. De beste en goedkoopste taco’s vind je bij de locale tent Antojitos La Chiapaneca. Vergeet hier ook niet de lokale drank horchata te bestellen, erg lekker en vullend! Dit restaurant zat naast het Weary Traveller hostel maar dat is nu verplaatst naar een nieuwe locatie volgens de website. Toen wij er waren was dit HET hostel van Tulum! Ze hadden een gave barbecue, gratis ontbijt, gratis vervoer naar het strand, heerlijke lounge en geniale eigenaren die wel van een lolletje houden.

Reizen naar Tulum

Wil je afreizen naar Tulum dan kan je eigenlijk maar via drie wegen er komen waarvan er twee de meest logische zijn. Kom je vanuit Cancun dan kan je rechtstreeks de bus pakken richting Tulum. Vanuit Chetumal als je bijvoorbeeld vanaf Caye Caulker uit Belize komt dan kan je ook rechtstreeks de bus pakken naar Tulum. Wij zoeken vaak de snelste manier van reizen en dat zijn de tourbussen niet altijd. Colectivo taxi’s brengen je er voor dezelfde prijs alleen een stuk sneller, je zit meestal wel iets ongemakkelijker dan in een grote tourbus.