San Cristobal de Las Casas

San Cristóbal de las Casas

Het Mexicaanse dorpje San Cristóbal de las Casas is een populaire bestemming voor toeristen die vooral van cultuur en rust houden. Het dorpje staat ook wel bekend onder de inheemse naam Jovel of afgekort San Cristóbal. De plaats ligt in de centrale hoogvlaktes van de staat Chiapas op een hoogte van 2.200 meter. Dit merk je gelijk want wandelen (vooral traplopen en bergop) zijn een stuk zwaarder dan dichter bij het zeeniveau. Wij vonden San Cristóbal de Las Casas iets weg hebben van een Zwitsers bergdorpje met een Mexicaanse invloed. Het is een prachtige uitvalsbasis voor wandelingen en ontdekking van culturele verschillen. Daarnaast is het meestal de laatste tussenstop voor een reis naar Guatemala per bus.

Real de Guadalupe in San Cristobal de las Casas

Wat is er te doen in San Cristóbal

Het dorpje San Cristóbal de Las Casas bezit veel restaurantjes, koffieshops en boekwinkeltjes. De meeste zitten rond het oude plein (Zucalo) gevestigd waar ook verschillende oude kolonialen kerken en gebouwen staan. Het dorpje is relatief klein en telt ongeveer een populatie van 185 duizend inwoners, hiervan zijn er ongeveer 60 duizend inheemse Tzotzil’s en Tzetzal’s. De Tzotzil’s beoefenen tot op vandaag nog steeds vreemde praktijken zoals je later in deze reispost zal lezen.

De kolonialen gebouwen

De wegen vol met kinderkopjes zullen je snel van de één naar de andere bezienswaardigheid brengen aangezien (bijna) alles centraal rond het plein gevestigd is. Enkele top bezienswaardigheden zijn de Templo Santa Domingo, Catedral de San Crsitobal de Las Casas, City Hall, Del Carmen Arch en natuurlijk het Zocalo (centrale plein) dat officieel Plaza 31 de Marzo heet.

Zucalo San Cristobal

Het Zocalo bevat ook een klein park met een muziekkiosk waar in de avond vaak live optredens van muzikanten zijn. Het plein wordt van alle kanten geflankeerd door leuke restaurants en coffeeshops. Sla je op de hoek van het plan af via de Real de Guadalupe dan vind je nog veel meer authentieke restaurants die vooral vol zitten en live muziek hebben.

Uitzichtpunt San Cristobal

Loop de Real de Guadalupe helemaal uit en je stuit tegen een prachtige kerk de Iglesia de Guadalupe aan die je een mooi uitzicht over het dorpje geeft. Ze noemen het uitzichtpunt ook wel Mirador de la Escuela SolMaya.

Musea en culturele centra

Er zijn twee musea die je eigenlijk moet bezoeken als je in San Cristóbal de las Casas bent. Het Na Bolom Cultural Centre en de Centro de Textiles del Mundo Maya. Beide musea geven het leven van de Maya en huidige Totzil en Tzetzal cultuur goed weer. Je kan er zien hoe de excentrieke kleurige kleding wordt gemaakt en ontdekken hoe vroege wereldreizigers zoals Frans en Marloes Hensen Blom San Cristóbal ontdekten. Ow en hou je van planten en bloemen dat is Orquideas Moxviquil OM het groene Walhalla van San Cristóbal. Het is een prachtige botanische tuin vol met orchideeën en andere wonderen uit de tuin.

Kippenkerk van San Juan Chamula

Niet ver van San Cristóbal de las Casas ligt het dorpje San Juan Chamula waar tot op vandaag nog steeds vreemde rituelen plaatsvinden. De kippenkerk is een ander soort kerk dan je gewend bent er zijn namelijk geen kerkbanken te vinden. In plaats daarvan ligt er overal stro en staat heel de kerk vol met brandende kaarsen. Daarnaast vind je er beeldjes van Johannes de Doper (de doper van Jezus) die worden vereerd door de lokale Tzotzil bevolking. Als dit allemaal nog niet vreemd genoeg is dan is het offer ritueel van de kippen in de kerk dit misschien wel. Overal om je heen worden kippen geofferd waarna er luidkeels geboerd word door Coca Cola te drinken. Ja je leest het goed ze offeren kippen, drinken Coca Cola en boeren! Het boeren jaagt de boze geesten in het dode lichaam van de kip waarna ze er voor eeuwig vast in zitten. De Tzotzil’s van San Juan Chamula houden er een hele vreemde cultuur aan over waar je uiteraard respect voor moet hebben, toch hebben wij onze bedenkingen erbij gehad. Helaas is het verboden om foto’s te maken rondom de kerk waardoor je de rariteiten zelf moet gaan ontdekken wil je ze zien.

Klimaat in San Cristóbal de las Casas

Door de hoge ligging van San Cristóbal schommelt de temperatuur en het weer vaak. Een onverwachte regenbui of verandering in de temperatuur is niet geheel ongebruikelijk. Houdt er ook rekening mee dat het in de avond flink afkoelt, zo kan het overdag rond de 30 graden zijn (gehele jaar door) maar in de avond, zelfs in de zomer, maar rond de 10-15 graden. Frisjes voor Mexicaanse begrippen!

Straatnaam San Cristobal

Slapen in San Cristóbal

Het dorpje zit vol met slaapplekken en leuke hostels toch is er een flink verschil in kwaliteit. Wij hebben geslapen in twee hostels en kunnen ze eigenlijk beide aanraden. Het hostel Puerta Vieja is goedkoop, mooi ingericht en modern. Zoek je een iets robuuster hostel dat meer lijkt op een Zwitsers Chalet dan kan je beter gaan naar het Rossco Backpackers Hostel. Dit hostel heeft prachtige houten daken, bedden, leuke tuin en een laidback sfeer. Daarnaast is er altijd wel wat vertier in dit hostel ondanks de lage prijs.

Reizen naar San Cristóbal

Voor veel backpackers is San Cristóbal de las Casas de laatste bestemming in Mexico voordat ze Guatemala intrekken. Je kan daarom ook verschillende reizen boeken richting Antigua of Lago Atitlan in Guatemala. Deze reis brengt je door prachtige jungle gebergtes en valleien maar kost je wel rond de 12 uur vanaf San Cristóbal. Andere plaatsen in Mexico die relatief dichtbij San Cristóbal liggen zijn Palenque en Tuxtla Gutierrez. Waarvan de laatstgenoemde niet echt de moeite waard is om te bezoeken.