Snorkelen in Cozumel

Strand, duiken en feesten in Playa Del Carmen

Na Cancun is de bekendste badplaats van Yucatan in Mexico zeker weten Playa Del Carmen. De plaatsen liggen ongeveer twee uur rijden van elkaar af maar bezitten beide prachtige stranden en helder water. Toch geven wij de voorkeur aan Playa Del Carmen omdat deze plaats net iets minder verpest is door het toerisme dan Cancun. Daarnaast heeft Playa Del Carmen het tropische eiland Cozumel voor de deur liggen.

Wat is er te doen in Playa Del Carmen

Playa Del Carmen staat vooral bekend door het prachtige strand, de hoeveelheid restaurants en uitgaansgelegenheden. Daarnaast zijn er genoeg all inclusive resorts te vinden in alle maten en luxeklasse. Wij zijn vooral uitgegaan, hebben op het strand gelegen en zijn wezen duiken/snorkelen rondom het prachtige eiland Cozumel. Owja het park Xel-Ha is ook een echte aanrader.

Strand Playa del Carmen Mexico

Dagje naar het strand

Geloof ons je kan geen genoeg krijgen van dit strand als je op zoek bent naar een perfecte mix van luxe faciliteiten en witzand met turquoise blauw zeewater. Daarbij is de Caribische Zee nog eens lekker warm ook! Het strand van Playa Del Carmen is ongeveer vier kilometer lang waaraan verschillende hotels en resorts te vinden zijn. Parallel aan het strand loopt een leuke boulevard met oneindig veel restaurants waar je eten van alle wereldkeukens kan vinden. Het strand zelf is hagelwit en de zee is natuurlijk prachtig helder blauw waardoor je zeker weet dat je in de tropen op vakantie bent. Snorkelen is helaas niet zo super leuk voor de kust van Playa Del Carmen want je ziet vooral zand en enkele kleine visjes. Snorkelen en duiken kan je beter rond het eiland Cozumel doen dat vlak voor kust van Playa Del Carmen ligt. Naar Playa Del Carmen ga je vooral voor het luxe leven, zonnebaden en uitrusten.

Voladores Mexicaanse acrobaten

Naarmate het einde van de dag nadert komen de Voladores (traditionele Mexicaanse acrobaten) naar buiten voor een spectaculaire dans op grote hoogte. Hierboven zie je een foto van Mexicaanse Voladores op een plein langs het strand van Playa del Carmen niet ver van de pier af. Hieronder het bijbehorende filmpje.

Pier van Playa Del Carmen

Snorkelen en duiken rond Cozumel

Het eiland Cozumel is makkelijk te bereiken met de pond die vertrekt vanaf de pier in het centrum van Playa Del Carmen. Een dagretourtje kost ongeveer $10 en is bijna genoeg om alles te ontdekken op het eiland. Wij hebben de “bijna” verlaten stranden van het eiland bezocht maar gingen eigenlijk puur voor het duiken en snorkelen. Het eiland Cozumel staat namelijk bekend om het heldere water en prachtige koraal. Wij kunnen je vertellen dat het water ook daadwerkelijk glashelder is! Daarnaast zijn de vissen kleurig, groot, klein en soms brutaal.

Duiken in Cozumel

Het koraal is ook in verschillende kleuren aanwezig maar bruin overheerst wel. Je vind er namelijk vooral hersenkoralen (grote ronde bollen), waaiers en af toe wat schoorsteenkoraal en alles kan je zien met de snorkel want het meeste koraal ligt op een diepte van 20 meter. Daarnaast is het zeewater glashelder en lijkt dit helemaal niet zo diep. Ga je duiken dan kan je de prachtige onderwaterwereld van Cozumel iets dieper verkennen en kan je zomaar tegen een haai of mantelrog aanbotsen. Boek een snorkeltourtje als je enkele leuke snorkelspots wilt ontdekken.

Het aquariumpark Xel-Ha

Xel-Ha ligt vlakbij Playa Del Carmen en is het bekendste natuur/attractiepark van de Riviera Maya. Het park is namelijk gemaakt in een natuurlijke baai waar je prachtig kan snorkelen, duiken en met dolfijnen zwemmen. Daarbij zijn er enkele riviertjes waar je met grote opblaasbanden vanaf kan. Xel-Ha is erg leuk voor een dagje uit maar wel toeristisch! Toch is Xel-Ha voor kinderen het een paradijs op aarde.

Uitgaan in Playa Del Carmen

Het uitgaan van Playa Del Carmen staat bekend in heel Mexico en daarbuiten. Vooral tijdens de Spring Break (voorjaarsvakantie) die elk jaar rond het begin van de lente terugkeert is Playa Del Carmen één en al feest. De strandfeestjes zijn overal te vinden net als de lokale tequila bars en mojito cocktails. Er zijn ook enkele grote clubs in Playa Del Carmen waar je tot diep in de nacht los kan gaan. De leukste clubs zijn Coco Bongo, Coco Maya Beach & Night Club, Club 69, Nightlife Mexico, Playacrawl en La Santanera. Je kunt er meerdere op één avond aandoen met een pubcrawl. Bijna alle clubs zijn te vinden in het party centrum rond 1 Avenida Norte en Calle 10 Norte.

Lekker eten in Playa Del Carmen

De meeste eetgelegenheden vind je op Quinta Avenida, dit is een straat waar auto’s verboden zijn en die vol zit met restaurants en souvenirwinkels. De straat ligt direct achter het strand maar heeft niet altijd uitzicht erop omdat er vooral hotels aan het strand liggen. Volgens TripAdvisor zijn er maarliefst 776 restaurants te vinden in Playa Del Carmen, keuze genoeg toch? Wij kunnen het restaurant El Fogon meer dan aanbevelen. Het is een fantastisch Mexicaans restaurant waar de locals zelf ook graag komen eten. Ze serveren kleine Mexicaanse tapas maar ook grote stukken vlees en taco’s, heerlijk!

Hostel Rio Playa

Slapen in Playa Del Carmen

Naast de oneindige keuzes aan luxe resorts en hotels zijn er ook genoeg hostels te vinden. Wij vonden de zee niet genoeg verkoeling geven en hebben daarom gekozen voor een hostel met een rooftoppool! Erg gaaf en leuk om na het strand nog even in te dippen. Het hostel heet Hostel Rio Playa en heeft een waardering van 90% over meer dan 1000 reviews op Hostelworld, kan niet misgaan dus! Andere goede hostel opties zijn; Hostel Che, The Yak en Hostel 3B. Dit zijn wel allemaal party hostels!

Afreizen naar Playa Del Carmen

Je kan niet vliegen op Playa Del Carmen maar wel op Cancun dat er vlakbij ligt. Vanuit het internationale vliegveld van Cancun is het ongeveer twee uur met de bus, 1,5 uur met de colectivo en één uur met de taxi naar Playa Del Carmen. Vanuit Playa Del Carmen kan je binnen een 1,5 uur doorreizen naar Tulum voor bijvoorbeeld een bezoek aan de Maya tempels.

Foto credits; Mildred Brun
Foto credits; Bart Gill