Palenque Mexico

Palenque de machtige Mayastad

De Mexicaanse stad Palenque ligt in noordoosten van de provincie Chiapas en is makkelijk te bereiken vanuit het hele land. De stad is tegenwoordig namelijk één van de meest bezochte plekken in Mexico als het gaat om opgravingen van de Maya’s. Dit komt doordat de Mayastad Palenque die al opbloeide in het jaar 226 voor onze jaartelling een prachtig architectonisch wonder is. Daarnaast was de stad ooit de hoofdstad van een machtig Maya rijk dat zich kon meten met Tikal, Chichen Itza of Copan. Tegenwoordig is het een plek voor archeologen en toeristen die meer willen leren over de oude Maya cultuur van Mexico. Daarbij is het dorpje Palenque een populaire backpackers bestemming met verschillende leuke bars en winkels. Het is ook een leuke tussenstop mocht je via San Cristobal de Las Casas reizen naar Guatemala.

Palenque de Mayastad

De Maya ruines van Palenque

De Maya ruines van Palenque staan vrij compact bij elkaar in vergelijking met bijvoorbeeld Tikal in Guatemala. Toch is Palenque een gigantische stad met een oppervlakte van rond de 2,5 vierkante kilometer waarvan pas rond de 10-15% is ontdekt. De overige 85-90% van de stad is opgeslokt door de Jungle en geeft daardoor zijn geheimen nog niet prijs.

Palenque Maya tempels

De archeologen hebben al een hoop opgegraven en tentoongesteld aan de vele toeristen die Palenque elk jaar bezoeken. Een aantal voorbeelden zijn de prachtige tempels en paleizen. De meest imposante tempels zijn de “Temple of the Inscriptions”, “Temple of the Cross”, “Temple of the Skull”, Temple XIII” en “The Temple of The Jaguar”. Deze tempels zijn bijna allemaal opgericht door de machtige heerser K’inich Janaab Pakal die leefde tussen 615-683 AD, ze noemde hem ook wel”Pakal the Great”. Daarnaast had zijn (mogelijke) vrouw the Red Queen ook een flinke vinger in de pap omdat een hele tempel aan haar is opgedragen.

Tombe van Pakal de Maya koning van Palenque

Tegenwoordig kan je veel artefacten van K’inich Janaab Pakal bekijken in het museum aan het begin van het park in Palenque. Zo kan je er ook het wereldbekende masker van jade vinden. Helaas is Pakal’s Jade masker vaak uitgeleend aan het “National Museum of Antropology And History” in Mexico City waardoor je geluk moet hebben.

Palenque Mexico Maya paleis

Naast de vele tempelcomplexen kan je in Palenque ook het paleis van de Maya heersers vinden. Dit is een gigantisch complex bestaande uit verschillende gebouwen, uitkijktorens en binnentuinen. Daarnaast zat het paleis vol met sauna’s en grote badplaatsen. Het paleis meet 97 bij 73 meters en is daarmee het grootste gebouw van de Maya’s wat je kan vinden in Palenque.

Uitgaan in het dorpje

Het dorpje Palenque heeft iets weg van een Zwitserbergdorp met de invloed van de Mexicaanse cultuur. Hierdoor zijn er verschillende chaletbars en kleine clubs te vinden voor wat vermaak in de avond. Toch vonden wij het gezelliger in het jungledorp waar ons hostel zat.

Jungledorp met hostels in Palenque

Slapen in Palenque

Vertrek je naar Palenque om kennis te maken met de prachtige Maya cultuur dan kan je vlakbij de ingang van het museumpark slapen inhet Yaxkin hostel. Je slaapt dan wel in de Jungle waar je natuurlijk ook kennis maakt met de natuur. Neem daarom genoeg anti muggenspray mee!

Wij sliepen in het Yaxkin Hostel dat zich ten midden van de Jungledorp bevindt. In het jungledorp (zo noemen wij het) zitten ongeveer 10 hostels bij elkaar met enkele restaurants en een hoop hippies die hun zelfgemaakte eten verkopen. Erg leuk om midden in de jungle te verblijven! Slapen, eten en feesten alles was geregeld op het terrein/hostel. Het was wel erg vochtig en warm omdat we er midden in de zomer waren maar dit mocht de pret niet drukken. De bus stopte ongeveer 500 meter van het hostel en het museumpark Palenque was nog geen 7 kilometer met de taxi of tourbus.