Mexico City Teothuacan Maya tempels

Mexico City de hoofdstad van Mexico heet in de volksmond meestal District Federal afgekort D.F.. Deze gigantische hoofdstad ligt bijna in het midden van Mexico en stond in 2014 op de 9e plek als het gaat om steden in de wereld met de meeste inwoners, namelijk ongeveer 21 miljoen inwoners. Deze gigantische hoeveelheid mensen wonen allemaal in de Valle de Mexico (Vallei van Mexico) op een hoogte van 2240 meter en verspreid over 1485 vierkante kilometer! Dit geeft je een kleine indruk van hoe groot Mexico D.F. is. Mexico City is naast de hoofdstad ook het politieke, culturele, financiële en wetenschappelijke centrum van het land. Het is een oude stad die gebouwd is op plekken waar het machtige rijk van de Azteken ooit stond. De Mexicaanse hoofdstad kent tegenwoordig vele bezienswaardigheden die met de Mexicaanse cultuur, de Azteken, de Maya’s en kunst te maken hebben. De bekendste bezienswaardigheden zijn het Zocalo (centrale plein), Templo Mayor, Teotihuacan en natuurlijk de sfeer rondom de slagader van Mexico City de Paseo de la Reforma. Veel mensen laten zich afschrikken door de onveilige naam die Mexico City door de jaren heen heeft gekregen, wij hebben dit geheel anders ervaren. Daarnaast zijn de Mexicanen een fantastisch volk dat zeer gastvrij en vriendelijk is.

Nationale museum antropologie Mexico

Wat is er te doen in Mexico Stad

De bezienswaardigheden die hierboven vermeld zijn kan je eigenlijk niet overslaan als je Mexico D.F. bezoekt. Maar er is natuurlijk nog veel meer te zien in deze prachtige stad. Je kunt er gigantisch goed uitgaan in de verschillende wijken en nachtclubs. Daarnaast is er het museum “Museo Nacional de Antropología” dat de gehele antropologie van Mexico en zijn bewoners doorlicht. De gratis dierentuin, de markt, de Monarch vlinder migratie en nog veel meer. Wij zullen de leukste bezienswaardigheden hieronder toelichten.

Avenue of dead Teothuacan

De tempels van Teotihuacan

De meeste indrukwekkende tempels van Mexico staan in Teothuacan net buiten Mexico Stad. Dit is een absolute must see als je fan bent van de oude Maya en Azteken cultuur. In Teotihuacan staan twee gigantische piramides genaamd de Piramide van de Maan en de Piramide van de Zon. De zonpiramide is een stuk groter met een hoogte van 65.5 meter tegenover de hoogte van de maanpiramide met 43 meter. Beide bouwwerken zijn gigantisch en qua omvang net zo groot als de piramide van Giza in Egypte.

Tussen beide piramides loopt de weg van de doden “avenue of the dead”. Hier werden de mensenoffers door de Azteken geleid naar het altaar voor de maanpiramide om de goden weer gerust te stellen. Sla deze bezienswaardigheid in Mexico City absoluut niet over!

Zocalo en Palacio Nacional

Het Zocalo

Het grootste en belangrijkste plein van Mexico city is het Zocalo (Plaza de la Constitución). Dit plein ligt centraal in de stad en was vroeger het ceremoniële centrum van de grootste Azteken stad ooit genaamd Tenochtitlan. De stad Tenochtitlan lag vroeger midden in een meer op een groot eiland, dit meer is door de jaren heen opgedroogd en heeft plaats gemaakt voor Mexico City. Aan het Zocalo ligt tegenwoordig het Palacio Nacional, de Cathedral, het stadhuis Federal District, Old portal de Mercaderes en het Nacional Monte de Piedad. Dit zijn allemaal prachtige oude gebouwen die gebouwd zijn in de koloniale tijd van de conquistadores (Spaanse bezetters).

Templo Mayor dodenmuur Mexico

Omdat het Zocalo midden op het ceremoniële centrum van Tenochtitlan is gebouwd werden er tijdens werkzaamheden in 1978 veel oude Azteken artefacten en beeldhouwwerken teruggevonden. Vanaf dat moment besloot de Mexicaanse regering meer onderzoek te doen en vonden ze de Templo Mayor. Dit was een van de hoofdtempels van Tenochtitlan en ligt midden in de stad half onder het Zocalo! Tegenwoordig staat er het prachtige museum Templo Mayor en worden er nog steeds opgravingen gedaan. Dit museum behoort naast het Museo Nacional de Antropología tot de twee toppers van Mexico City en Centraal Amerika.

Museo Nacional de Antropologia

Museo Nacional de Antropología

Het mooiste museum van Mexico City, al dan niet van heel Centraal Amerika, is zeker weten het Museo Nacional de Antropología. Dit museum bevat werkelijk alles over de Mexicaanse cultuur vanaf het moment dat de Maya’s het land civiliseerde. Het museum geeft je een prachtig beeld van hoe Mexico zich heeft ontwikkelt door de jaren heen en bezit talloze oude relikwieën zoals de wereldbekende Zonnekalender die in 2012 afliep. Heb je even genoeg van de geschiedenislessen? Steek dan de straat over via het bloemen park naar de gratis dierentuin. De dierentuin is gigantisch en bezit een hoop dieren van over heel de wereld.

La Reforma Mexico City

Paseo de la Reforma

De verkeersslagader van de stad is overduidelijk Paseo de la Reforma. Deze machtige straat loopt door het hart van Mexico City en staat meestal vast met verkeer. Behalve op zondag ochtend dan gaat hij voor de helft dicht en gaan de Mexicanen massaal hardlopen midden in de stad, erg leuk om mee te lopen! In het meest centrale punt van La Reforma vind je een gigantische rotonde waar de The Angel of Independence (groot monument) op staat. Via Paseo de la Reforma kan je bijna overal komen en zo ook in de bekende wijk Cuauhtémoc dat vooral bekend staat om zijn barretjes en avondleven. De leukste districten in deze wijk zijn La Condesa, Zona Rosa (semi-gay zone) of Polanco.

Xochimilco Mexico City

Off the beaten track in Xochimilco

Ben je het drukke stad stadleven van Mexico City even zat? Dan kan je de toeristische attracties en straten even ontvluchten in Xochimilco. Dit is een plek waar je vooral Mexicanen gaat tegenkomen die aan het feesten zijn. Jawel echte Mexicaanse feestjes en niet zomaar op een random locatie nee midden op een soort gondel! Je koopt in Xochimilco eerst een hoop eten en drinken en stapt dan op een bootje dat je rondvaart door het Venetië van Mexico City. Langs de kant pik je een paar callejonadadas of mariachi’s (Mexicaanse muziekanten) op die je live muziek op de boot geven. Je proost bij elke langsvarende boot even met de Mexicanen op een mooi feestje. Xochimilco is leuk om te bezoeken voor jong en oud!

Slapen in Mexico City

Om eerlijk te zijn hebben we niet in hostels geslapen in Mexico City. We zijn namelijk gaan couchsurfen omdat we minstens zes weken wilde blijven in deze prachtige stad. Mijn verblijfplekken waren vlakbij Reforma in de straat Calle Versailles en Calle Hamburgo in Zona Rosa. Dit waren de perfecte uitvalsbasissen om Mexico Stad te ontdekken en te feesten. Ze lagen centraal in de stad en niet ver van La Reforma af. Daarnaast was de metro (het vervoersmiddel in Mexico D.F.) te bereiken op enkele minuten lopen. Zoek je toch een hostel dan kan je het beste één van de hostels rond het Zocalo boeken zoals het Mexico City Hostel. Deze liggen centraal en waren erg leuk als ik de medereizigers moest geloven.

Mexico stadskunst

Reizen naar Mexico City

In Mexico City zit een gigantisch vliegveld waar je relatief goedkoop op kan vliegen vanuit Schiphol Amsterdam. Het is de perfecte startplek als je Mexico wilt bezoeken voor een rondreis en niet in het dure Cancun wilt beginnen. Het vliegveld heet Aeropuerto Internacional Benito Juárez en ligt bijna in het centrum van de stad. Vanuit daar kan je opstappen op het gigantische en efficiënte metronetwerk van Mexico City. In de zes weken dat we er zijn geweest is er nooit een vertraging of uitval van metro’s geweest, touché Randstadrail en NS. Daarnaast is de metro spotgoedkoop en snel want het verkeer in de stad staat vaak vast.

Het verschil tussen de Azteken en Maya’s

Meestal hebben we het op Mooji.nl over de Maya’s maar in Mexico City waren de Azteken vooral aan de macht in de bloeiperiodes. Het verschil tussen de Maya’s, die rond Palenque, Tikal en Tulum woonde, en de Azteken uit Mexico City is dat beide volken een andere cultuur en geloof hanteerden. Daarnaast waren de Azteken fan van het offeren van mensen en de Maya’s alleen van bloed, dit is een veelvoorkomende fout in de geschiedenisboeken waar de arme Maya’s vaak het middelpunt zijn van deze lugubere offermethoden. De Azteken waren daarnaast een veel jongere beschaving (rond 900) dan de Maya’s die al actief waren rond 2500 voor onze jaartellingen.

3 gedachten over “Mexico City is puur Mexicaans”
    1. Doen! Laat je wel adviseren over de buurten waar je gaat wonen. De wijken rondom Reforma (verkeersslagader) zijn bijna allemaal wel in orde en prima te bereizen voor buitenlanders. Ik heb zelf een tijdje voor werk in Mexico DF gezeten en het ook erg naar mijn zin gehad. De meeste Mexicanen zijn zeer gastvrij en nemen je maar al te graag op sleeptouw. Uiteraard is het wijs om niet te gaan flashen met je dure telefoon, camera of geld maar dat zou je in Amsterdam op straat toch ook niet overal doen ?

  1. Mexico City is echt the shitt!! Prachtige stad met oneindig veel mogelijkheden en kansen! Ik heb er een half jaar stage gelopen en dit was een fantastische tijd. De Mexicanen zijn super vriendelijk en open, als je niet uitkijkt eet je elke dag bij een andere familie thuis. Daarnaast is er zeven dagen per week wel een feestje te vinden in de stad! Wat zeg ik een boomingg partyy haha! Zeer gave studentenstad met verschillende universiteiten waar Nederlandse ook studenten zeer welkom zijn. Niet twijfelen gewoon gaan! Hasta luego amigos!

Geef een reactie