Mexico City kerk en vlag

Alles wat je wilt weten over Mexico

Mexico, officieel Estados Unidos Mexicanos, ligt in het zuiden van Noord Amerika direct onder de Verenigde Staten. Het land is tegenwoordig een populaire reisbestemming onder Nederlandse toeristen vooral door het schiereiland Yucatan. Hier vind je de bekende badplaatsen Cancun, Palya del Carmen en Tulum. Het politieke machtcentrum van het land is Mexico City en reageert vanuit het midden van het land over 31 staten (provincies). Tevens is Mexico City veruit de grootste stad van het land met ongeveer 20 miljoen inwoners anno 2014. Dit maakt de stad ook de 9e grootste stad op de wereld als er gekeken wordt naar populatie. De totale populatie van Mexico ligt rond de 120 miljoen inwoners. Waar het land vroeger vooral geteisterd werd door drugskartels en corruptie is het tegenwoordig hard bezig om een welvarend land te worden. De officiële valuta is de Peso (MXN) waarvan er 17 in één Euro gaan, een gemiddelde taco kost rond de 10-15 Pesos. De nationale taal van Mexico is Spaans maar veel mensen spreken ook nog enkele aftakkingen van het oude Maya. Wat wil je precies weten over Mexico?

DemografieGeschiedenis
GeografieKlimaat & weer
Toerisme industrieVervoer en reizen
GodsdienstenMexicaanse feestdagen

Wat kan je hier vinden over Mexico?

Deze pagina is geheel aan het land Mexico gericht om je een korte indruk van het land kunnen geven. Je kan er informatie vinden over de demografie, geschiedenis, geografie, klimaat, toerisme, infrastructuur, godsdiensten en de feestdagen van het land. Wees niet bang het is allemaal leuk beschreven waardoor het makkelijk wegleest.

Geschiedenis van Mexico


Geschiedenis van Mexico
We beginnen met de geschiedenis van Mexico om je een beeld te geven van de cultuur van het land. Mexico is een land met een lange en bloedige geschiedenis en kent twee totaal verschillende culturen. De eerste geciviliseerde bewoners van Mexico leefde in de Precolumbiaanse tijdsperiode tussen 1800 en 300 voor onze jaartelling. Veel verschillende bevolkingsgroepen zoals de Olmec, Izapa, Teotihuacan, Zapotec, Mixtec en de beter bekende Maya’s en Azteken leefde toen naast elkaar in Mexico. Toch zijn er resten gevonden van moderne mensen die al z’n 12.000 jaar geleden rondliepen in Yucatan. Maar dit waren vooral jagers en verzamelaars of andere nomadische volken. Over de bevolkingen uit de Precolumbiaanse periode weten we veel meer omdat deze verschillende grote Maya tempels achter hebben gelaten zoals Teotihuacan, Palenque, Tulum en Chichen Itza. Al deze bevolkingsgroepen leefde niet geheel in harmonie met elkaar want ze voerde regelmatig oorlog om land.

Na ongeveer 4.000 jaar met elkaar ruzie gemaakt te hebben kregen de Precolumbiaanse Mexicanen een gezamenlijke vijand want het eerste contact met Europeanen werd gemaakt. Vanaf dat moment ging de oude Mexicaanse Maya en Azteken cultuur snel ten onder door de gulzigheid van Spaanse Conquistadores en andere ontdekkingsreizigers die op goud en andere rijkdom uit waren. Vanaf het jaar 1518 waren de Conquistadores erop uit om de rijkdommen van de oude Mexicaanse culturen te importeren naar Spanje. Dit zorgde voor bloedige veldslagen waar de Maya’s en Azteken het onderspit delfde omdat deze geen wapens zoals geweren hadden. Na bijna drie eeuwen in het bezit van Spanje te zijn geweest maakte Mexico zich in 1821 los van het Europese land via een revolutie. Na enkele rumoerige jaren met een burgeroorlog werd het moderne Mexico pas in 1929 gesticht door de National Revolutionary Party (PNR).

Demografie van Mexico


Demografie van Mexico
In Mexico leven ongeveer 120 miljoen mensen waarvan de meeste in de hoofdstad Mexico City, ongeveer 20 miljoen. Het land telt drie grote bevolkingsgroepen namelijk de mesties (75%) dit zijn een mix tussen Maya’s en Europeanen, daarnaast de indiaan (14%) en blank (10%, vooral Spaans). De moedertaal van Mexico is Spaans en wordt door ongeveer 90% van de bevolking gesproken. Toch spreekt tot op vandaag nog ongeveer 7,1% van de Mexicanen een indiaanse moedertaal. Vooral in de bergen en jungles komt dit veel voor aangezien deze stammen weinig contact hebben met de buitenwereld. Het Bruto Nationaal Product per capita ligt in 2015 rond de 10.000 euro waardoor Mexico officieel geen derde wereld land meer is. Het behoort ook tot de zogenoemde MINT landen. Dit zijn allemaal opkomende economieën waar elke letter van MINT voor een ander land staat namelijk Mexico, Indonesië, Nigeria en Turkije.

Geografie van Mexico


Geografie van Mexico
Mexico is een gigantisch land met een totale oppervlakte van 1.982.550 vierkante kilometer. Hiermee staat het op de 14e plek van grootste landen in de wereld, toch is Mexico het kleinste land van Noord Amerika na de VS en Canada. In het noorden grenst Mexico aan de Verenigde Staten en in het Zuiden aan Guatemala en Belize. Daarnaast ligt het land tussen de Caribische Zee waar de Golf van Mexico in uitkomt in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. Door de gigantische kustlijn met prachtige stranden is Mexico een favoriet strandvakantie land voor reizigers van over de hele wereld. Het landschap van Mexico loopt uiteen van woestijnen in het noorden tot jungles in het zuiden. Daartussen vind je veelal hooggebergte en hoogvlaktes zoals de Valley of Mexico waar de hoofdstad in ligt. Deze vallei kent hoogteverschillen tussen de 2.2000 en 3.300 meter. Reis je af naar Mexico DF (hoofdstad) dan kan het ademen lastiger zijn door de grote hoogte, vooral met traplopen en sporten zal je dit merken. Mexico kent ook gigantische naaldbossen rond deze hoogvlaktes waar enkele natuurlijke wonders zich elk jaar afspelen zoals de massale trektocht van de Monarchvlinders.

Het klimaat van Mexico


Klimaat en weer in Mexico
Het klimaat van Mexico is relatief stabiel doordat het vrij zuidelijk ligt op het noordelijk halfrond. Toch kunnen de temperaturen flink uiteenlopen omdat het land vele hooggebergtes kent. Hier kan het soms zelfs sneeuwen of vriezen! In Mexico City is het in de winter tussen de 5-15 graden in de nacht, frisjes want overdag kan het makkelijk 25 graden worden. De kuststreken van Yucatan kennen het gehele jaar door temperaturen van boven de 20 graden maar hebben in de nazomer vaak te maken met orkanen en tropische stormen. De kuststreken langs de Stille Oceaan hebben een stabieler klimaat maar door het koudere water wat de wind afkoelt voelt het hier vaak minder warm aan. Het noorden van Mexico kent een droog klimaat waar de temperatuur eigenlijk nooit onder de 15 graden uitkomt.

Toerisme industrie


Tourisme industrie in Mexico
De toerisme industrie is de afgelopen jaren geëxplodeerd dankzij de goede faciliteiten en luxe resorts/hotels. Vooral het schiereiland Yucatan is populair bij badgasten het gehele jaar door. Toch zijn de grote steden zoals Mexico City, Ciudad Juarez en Guadalajara ook steeds populairder aan het worden. Langs de Stille Oceaan zijn de badplaatsen Acapulco en Cabo San Lucas populair bij Amerikanen dankzij de vele luxe resorts. De plaats Puerto Vallarta is zeer favoriet bij surfers van over de hele wereld dankzij de grote golven van de Stille Oceaan. Volgens de WorldBank ontving Mexico in 2014 ongeveer 24 miljoen buitenlandse toeristen.

Vervoer en reizen


Vervoer en reizen in Mexico
De meest voorkomende vorm van vervoer in Mexico is de autobus. Deze rijden echt overal heen in het land en tegenwoordig dankzij de relatief goede snelwegen nog aardig snel ook. De bussen zijn luxe en vaak voorzien van gratis WiFi. Wil je liever vliegen dan kan dit ook Mexico kent verschillende vliegvelden en binnenlandse vluchten zijn vaak niet heel duur. Je kan ook prima een auto huren om door Mexico rond te trekken, als je Spaans spreekt is dit soms wel handig.

Religie in Mexico


Godsdiensten in Mexico Maya
In het oude Mexico rond de Precolumbiaanse periode aanboden de Mexicaanse inheemse volken verschillende goden zoals Itzamna, Kukulcan, Bolon Tzacab en Chaac. Deze goden waren bijna allemaal gebaseerd op de sterren, zon en het klimaat net als dit bij andere oude beschavingen vaak de situatie was. Tegenwoordig is merendeels van de mensen in Mexico Rooms-katholiek ongeveer 89% door de Spaanse invloed. Daarnaast is ongeveer 6% protestants en 5% ongelovig. Overal in Mexico kan je oude en nieuwe Rooms-katholieke kerken vinden. Die van San Cristobal de Las Casas of Merida vonden wij erg mooi dankzij de klassieke koloniale bouwstijlen.

Mexicaanse feestdagen


Mexicaanse feestdagen
Dat de Mexicanen van een feestje houden waar de tequila rijkelijk vloeit wisten we natuurlijk al. Dit zien we ook terug in de feestdagen die het land telt want dit zijn er maar liefst veertien. De Mexicanen vieren net als ons kerst en Nieuw Jaar uitbundig. Daarnaast is de “Dag van de Doden” een zeer belangrijke feestdag op 1 en 2 november. De Mexicanen zijn dan allemaal vrij en kopen veel suikergoed in de vorm van doodshoofdjes en skeletten. Dit is ook de reden dat je veel souvenirs in de vorm van doodshoofdjes of skeletten kan kopen. Daarnaast is 1 mei een belangrijke feestdag want dit is net als in de rest van de wereld de “Dag van de Arbeid”. Enkele andere feestdagen zijn Grito de Dolores (onafhankelijkheid van Spanje) op 16 september en kinderdag op 1 april. Nog een extra leuk weetje, elke zondag wordt de hoofdstraat (Reforma) van Mexico City afgesloten voor verkeer en opengezet voor hardlopers tot het middaguur. Vele sporters kan je dan zien rennen over één van de drukste verkeersslagaders van Mexico City, meedoen is gratis. Afzien is het wel door de grote hoogte waarop Mexico City ligt namelijk gemiddeld 2.200-3.000 meter.

Foto credits; Mildred Brun
Foto credits; Bart Gill