Merida Mexico

Merida, de vergeten stad van Yucatan

De stad Merida in Mexico wordt door veel reizigers vaak overgeslagen ondanks dat het reizigers veel te bieden heeft. Het is namelijk de grootste stad in Yucatan en neemt je vooral mee naar het echte Mexico, niet het Mexico van de toeristen. De stad groeit snel maar bezit nog steeds authentieke pleinen en prachtige gebouwen uit de koloniale tijd. Je vindt er naast een hoop Mexicaanse cultuur ook een prima uitvalsbasis voor een bezoekje aan prachtige Maya tempels zoals die van Uxmal. Deze Maya tempels kunnen zich prima meten met Palenque of Chichén Itza. Wij zijn een paar dagen op pad geweest in Merida om de stad en omtrek te ontdekken.

Wat is er te doen in Merida

Voor ons lag het hoogtepunt van de stad een stukje erbuiten namelijk de prachtig bewaarde Maya tempels van Uxmal. Het gebied is gigantisch en er is veel te leren over de Maya cultuur. Naast de Maya ruines er in Merida een hoop oude koloniale architectuur te vinden zoals de Merida Cathedral, Palacio del Gobernador, Plaza Grande, Palacio Canton en nog veel meer oude huizen langs de Paseo de Montejo. Verder is het vooral genieten in de stad van de Mexicaanse eetcultuur en vriendelijkheid. Een leuk feitje; Merida heeft één van de grootste populatie aan Menonnieten. De Menonnieten zijn een soort Amish alleen zijn ze afkomstig uit Nederland! Om precies te zijn stammen ze af van een Friese gemeenschap in Witmarsum uit 1535. Ze zien er merkwaardig uit tussen de Mexicanen en toeristen.

Uxmal Piramide

De Mayatempels van Uxmal

Veel reizigers slaan de Mayatempels van Uxmal over omdat ze al naar de bekendere plaatsen zoals Tulum en Chichén Itza zijn geweest. Dit is jammer want in onze ogen is Uxmal veel mooier! De oude ruines zijn beter bewaard gebleven en het tempelgebied is gigantisch. Daarnaast kan je er vrij rondlopen over de ruines, wat niet altijd even veilig is of archeologisch verantwoord maar wel erg gaaf. Als je het tempelgebied betreed loop je gelijk tegen de geweldige Pyramid of the Magician (in oud Maya ook wel Advino) aan. Deze piramide is ovaal afgerond waardoor hij uniek is in Mexico. Door deze vreemde vorm heeft de tempel ook een aparte akoestiek, als je klapt lijk je de magische Quetzalcoatl vogelgod te horen. Hieronder is een video te zien waarin vogelgeld goed te horen is na het klappen.

Klik hier voor een andere video over de Nunnery Quadrangle van Uxmal.

Naast de Pyramide of the Magician zijn er drie andere complexen die je niet mag overslaan. Namelijk de Grote Piramide, de Nunnery Quadrangle en het Governor’s Palace. Deze drie bouwwerken zijn prachtig bewaard gebleven en geven je een kijkje in het leven van de oude Maya’s.

Uxmal Nunnery Quadrangle

We kunnen blijven praten over de pracht en praal van Uxmal maar onze foto’s zeggen meer dan woorden. Hierboven zie je als eerste het uitzicht vanaf het Governor’s Palace richting de Nunnery Quadrangle. De foto hieronder is van het Govenor’s Palace.

Uxmal Governer Palace

Nog niet genoeg van de Maya’s? De Maya ruïne Kabah ligt ongeveer zeven kilometer van Uxmal af en is ook de moeite waard als je van de oude Maya cultuur houdt. De tempels zijn iets kleiner maar zeer goed bewaard. Daarnaast zijn ze hier nog bezig met opgravingen en restauratiewerk.

Merida Plaza Grande

Het centrum van Merida

In het centrum van Merida vind je eigenlijk alles wat je wil bezoeken als toerist. Het Plaza Grande ligt precies in het midden van de oude stad en vanaf hier kijk je uit op de Merida Cathedral en verscheidene oude straten vol koloniale gebouwen. Je kan hier heerlijk eten in de typisch Mexicaanse restaurantjes maar doordat er steeds meer toeristen langskomen zijn er ook al enkele pizzeria’s en andere Europese restaurants geopend. Eten aan het plein zelf is niet goedkoop waardoor we je kunnen aanraden om in de straten erachter te gaan eten, daar krijg je namelijk kwaliteit voor een leuke prijs.. Wij hebben heerlijk gegeten bij Oliva Kitchen & Bar, Apoala Mexican Cuisine en het Lo Que Hay Café. Op loopafstand van het centrum vind je ook het prachtige Palacio del Gobernador en de Paseo de Montejo waar je Merida al lopend pas echt gaat ontdekken.

Slapen in Merida

Wij hebben op twee plekken overnacht in Merida die beide zeer goed waren. Het eerste hostel was Luna Nueva wat eigenlijk meer op een prachtig hotel lijkt. De faciliteiten waren nieuw en brandschoon, daarnaast is het personeel zeer vriendelijk en stond de deur van het hostel altijd open. Omdat we meerdere dagen in de stad verbleven en net van het heerlijke Mexicaanse strand in Tulum afkwamen miste we het water om even af te koelen. Hierdoor gingen we op zoek naar een hostel met een zwembad. Dit vonden we in het partyhostel Nomadas niet ver van Luna Nueva en Plaza Grande af. Dit hostel is de topper van Merida en heeft een prachtig zwembad! Daarnaast zijn de prive kamers basic maar zeer goedkoop! Het is ook een leuke plek om andere backpackers te ontmoeten.

In Nomadas en Luna Nueva kunnen ze je helpen met het boeken van naar bijvoorbeeld Uxmal of busreizen richting je volgende bestemming. Een busreis vanaf Tulum duurt ongeveer 6 uur en richting Cancun 5 uur.