Isla Mujeres restaurant

Ga naar Isla Mujeres en skip Cancun!

Isla Mujeres ligt recht voor de kust van Cancun maar is vele malen mooier en leuker! Wij kunnen daarom ook niet begrijpen dat mensen Cancun overwegen en Isla Mujeres links laten liggen. Isla Mujeres is een tropisch eiland dat prachtige stranden en een gezellig toeristisch centrum heeft. De topattracties van het eiland zijn een fietsritje rond het eiland en natuurlijk het zwemmen met de grootste haaien ter wereld de walvishaaien.

Strand Isla Mujeres

De tropische stranden van Isla Mujeres

De tropische stranden van Isla Mujeres vind je over de gehele west en noordkust van het eiland. De oost en zuidkust zijn volledig rots met een relatief ruwe zee waardoor zwemmen niet aan te raden is. Gelukkig is het eiland ongeveer 7 kilometer lang en is de westkust lang genoeg om alle toeristen van een prachtig plekje op het strand te voorzien. De meest idyllische witte zandstranden vind je in het noordwesten van het eiland. Deze stranden zijn vergelijkbaar met die van Playa del Carmen of Tulum.

Zwemmen met walvishaaien

In de zomermaanden tussen juni en september is het Whale Shark season voor kust van Isla Mujeres. De walvishaaien komen namelijk eten van de grote hoeveelheden plankton voor de kust van het eiland. De gigantische walvishaaien zijn te bezichtigen met snorkel en scuba duiktours. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon met een boottour mee om deze bijna mythische vissen vanaf het droge te bezichtigen. Het zijn vriendelijke reuzen en de grootste vissen van de oceaan. Toch moet je uitkijken voor de gigantische staart van de walvishaai want deze kan (meestal per ongeluk) een flink klap uitdelen aan de zwemmer. Het zwemmen met de walvishaaien is veruit de spectaculairste activiteit op het eiland! Het is een must do als je van zwemmen, vissen en snorkelen of duiken houdt. Wees ook niet bang de walvishaaien eten geen mensen maar alleen plankton.

Rotsen oostkust Isla Mujeres

Rondje fietsen

Het eiland is ongeveer 7 kilometer lang maar zeer smal waardoor een rondje fietsen neerkomt op niet veel meer dan 14 kilometer. Luie mensen kunnen ook een scooter huren. Het is een leuke manier om het eiland te ontdekken en geeft je ook een prachtig uitzicht over de Caribische Zee en de stad Cancun. In het zuiden van het eiland stond vroeger een kleine Maya tempel maar helaas is deze verwoest door de orkaan Gilbert in 1988. Tegenwoordig ligt er een broedcentrum voor zee schildpadden en zitten er veel leguanen waar je bijna over struikelt.

Snorkelen en duiken

Snorkelen en duiken kan je het beste doen in het Garrafon Park dat een prachtig koraalrif bezit. Hier kan je genieten van de gigantische diversiteit aan vissen en koraalsoorten die de Caribische Zee allemaal bezit. Ben je op zoek naar een stukje moderne onderwaterkunst dan is het Cancun Underwater Museum misschien wat voor jou. Dit is gemaakt door de Engelse beeldhouder Jason deCaires Taylor en bestaat uit gigantische onderwaterbeelden en andere kunst. Het museum is alleen te bezichtigen met duikuitrusting en Padi duikbrevet.

Zuidpunt Isla Mujeres

Eten in Isla Mujeres

In heel Yucatan staat het eiland Mujeres bekend om zijn authentieke visrestaurants en tacoshops. Ga daarom niet bij de luxe resorts of hotels eten! Dit is een verspillen van je geld en zonde van de charme die je in andere restaurants wel kan vinden. Het eiland zit namelijk vol met sfeervolle kleine restaurantjes waar je voor een prikkie heerlijke taco’s of visgerechten kan eten. Hier krijg je de echte keuken van Mexico te zien en niet een slap aftreksel zoals meestal in Cancun.

Pocna hostel Isla Mujeres

Overnachten op Isla Mujeres

Heb je zin in een feestje? Leuk privéstrand? Yoga lessen of een volleybal toernooitje met als afsluiter een barbecue en cocktail avond? Dan is het hostel Pocna Isla Mujeres de place2be. Dit hostel is modern, mooi ingericht, heeft prachtige muurschilderingen en biedt de bovenstaande faciliteiten aan. Daarnaast ligt het in het centrum vlakbij alle leuke restaurants en de prachtige stranden van het noorden. Kleine kanttekening; eet niet in het hostel want dit is echt bagger! Hostel Azucar is ook erg leuk! Maar meer cozy en rustiger.

De haven van Isla Mujeres

Reizen naar Isla Mujeres

Isla Mujerers is maar op één manier te bereiken namelijk via de pond vanaf Cancun. Het bootje vaart de hele dag door op en neer binnen een kleine 30 minuten per trip. Je hoeft niet te reserveren en kan gewoon een taxi pakken vanaf elke plek in Cancun en “Isla Mujeres” roepen. Binnen een uur sta je op een echt tropische locatie in plaats van het laffe Cancun.

Foto credits; Mildred Brun