In vervolg op onze eerste post over zoekmachine optimalisatie van een website gaan we nu dieper in op de ontwikkeling ervan door te kijken naar links. Want er zijn nog veel meer SEO waardes die getuned kunnen worden om een website nog beter indexeerbaar voor Google te maken. In deel 2 hebben we een aantal tips samengesteld met betrekking tot linkruilen, linkbuilding, interne links en links in het algemeen. Deze SEO tips helpen met het online vindbaar maken van je website en zullen ervoor zorgen dat je sneller stijgt in de SERPs. Wat wil je precies weten over website links?
Linkdbuilding | Linkwaarde bepalen |
Linkruilen en link juice | Partner pagina’s |
Dofollow en nofollow | Sterkte van een link |
Anchor vs URL | Interne links |
Broken links |
Onze SEO tips over links
De volgende SEO tips over links zijn essentieel voor elke website en gebruiken we zelf natuurlijk ook. Ze maken een website succesvol en gebruikersvriendelijk waardoor deze meer autoriteit zal krijgen in Google. Daarnaast helpen ze mee aan de vindbaarheid van ons merk online en zorgen ervoor dat jij deze post nu leest.
Linkdbuilding do or don’t?
Linkbuilding is het vergaren van gerelateerde links op andere websites naar jouw website. Dit hoeft niet altijd te gebeuren met de intentie om daadwerkelijk bezoekers door te sturen maar kan ook ingezet worden om het linkprofiel van de website sterker te maken. Want tot op de dag van vandaag is de regel nog steeds “hoe meer links hoe beter”. Maar de eeuwige vraag online blijft alleen is linkbuilding whitehat of blackhat? M.a.w. is het legaal en toegestaan of niet? Whitehat is natuurlijk het legaal verkrijgen van links en blackhat de meer shady manier door links te kopen of ruilen. De balans hierin vinden is zeer belangrijk omdat je zo een sterk linkprofiel krijgt wat uiteindelijk zal resulteren in een sterke website. Meer links zorgen voor een significante versterking van de onpage zoekmachine optimalisatie (deel 1 leert je de basis over onpage SEO). Dit komt omdat een website met meer links meer autoriteit krijgt waardoor hij op een zoekterm van een webpagina sneller hoger geplaatst zal worden in de SERPs. Om het kort te formuleren; een pagina met 3 links wint van een pagina met 1 link. Toch zijn er overal uitzonderingen en werkt het willekeurig verzamelen van meer links niet altijd.
Wat is de waarde van een link
Waar moet je op letten bij linkbuilding? We hebben hierboven vermeld dat meer links een website sterker maken. Toch moet je deze zin niet verkeerd interpreteren want er zit namelijk een verschil tussen linkwaarde van verschillende websites. Een enkele link van een sterke website zoals bijvoorbeeld van de BBC heeft veel meer waarde dan links van een kleine Nederlandse directory of het huishoudblog van de buurvrouw. Om te controleren of een link de moeite waard is voor de website kan je gebruik maken van verschillende online SEO analyse tools zoals MOZ.com open site explorer of Majestic.com. Meer tips nodig dan kun je ook altijd een SEO specialist inschakelen.
Beide tools geven een uitgebreid beeld van het linkprofiel van een website. Analyseer ook eens je eigen website om te kijken hoe sterk het linkprofiel is. MOZ geeft dit mooi aan met Page Authority (PA) en Domain Authority (DA) waar de PA iets zegt over de specifieke webpagina en de DA over de gehele website. De MozRank (mR) value laat zien hoe sterk de links naar je website zijn. In beide waardes geldt natuurlijk hoe hoger de score hoe beter. De SEO tool van Majestic geeft mooi weer in wat voor een genre je website wordt geplaatst door zoekmachines zoals Google. Dit is belangrijk als je wilt scoren op zoektermen die belangrijk zijn voor het website genre.
Linkruilen en link juice
Ga je links ruilen dan is het belangrijk dat je vooral links gerelateerd aan jouw website ruilt. Ga daarom niet een link van een vakantie website ruilen met een website over wasmachines, dit heeft weinig tot geen nut en kan ervoor zorgen dat je linkprofiel veranderd naar de witgoed branche. Daarnaast zijn links in de content altijd beter dan op een linkpagina.
Google geeft elke pagina een hoeveelheid link juice (linkwaarde) die verspreid wordt over alle interne en externe links op de pagina. Staat jouw link in een linkpagina waar 100 links op staan dan ontvang je bijna geen link juice omdat dit verdeeld moet worden over meerdere links. Is jouw link één van de weinige op de pagina en staat deze mooi tussen goede content dan heb je kassa en ontvang je veel link juice.
Let op links ruilen mag niet
Volgens de officiële regels van Google is linkruilen verboden en kan je hiervoor een penalty krijgen. Met deze penalty kan je website volledig verdwijnen uit de zoekresultaten van Google. Nu klinkt dit heel erg extreem maar toch zal Google je zonder pardon een penalty geven als het linkprofiel van je website onnatuurlijk is. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door eerlijk links te ruilen met alleen kwalitatieve websites die geen zwakke content aanbieden. Het is namelijk niet meer dan logisch dat je een link naar een website zet die misschien betere informatie heeft over een bepaald onderwerp. Zo werkt het web nu eenmaal en daar kan Google niks aan doen.
Partner pagina’s
Een veel voorkomende manier om links te ruilen is via een partner pagina. Op deze pagina vind je allemaal websites die gerelateerd zijn aan jouw website en nuttig kunnen zijn voor bezoekers. Dit is geheel legaal maar moet niet misbruikt worden door uitgaande links met geen waarde erop te zetten. Doe je dit toch dan kan je een penalty krijgen van de zoekmachine plus het is zeer nadelig voor je SEO. Ruil je een website via een linkpagina let dan op dat de tegenpartij de link niet als een nofollow (rel=”nofollow” vind je dan terug in de linkcode) plaatsen. Hierdoor krijgt de link minder waarde mee wat natuurlijk zonde van de linkruil is. Toch zijn nofollow links niet altijd useless zoals je in de volgende paragraaf zal lezen. Waar je nog meer op moet letten bij een partner of linkpagina is dat deze gevonden is door Google, sommige sneaky ratten zetten namelijk geen link vanaf de website naar de partnerpagina. Hierdoor zal de pagina nooit gevonden worden door zoekmachines maar bovenal geen waarde meekrijgen! Een snelle manier om te checken of de pagina opgenomen is in Google is door “site:DOMEIN.nl” te typen, dan zie je gelijk of de pagina geïndexeerd is.
Extra SEO tip: noem je partner pagina niet “partners” of “links” want dit doet iedereen en daardoor staat er gelijk een spotlight van de Google illegale linkbuilding politie op je website. Wees creatief en noem de pagina anders bijvoorbeeld “Extra informatie” of “FAQ”.
Dofollow en nofollow
Een dofollow link is een gewone URL die naar een interne of externe pagina verwijst. Een nofollow is precies hetzelfde alleen krijgt de link geen linkwaarde mee waardoor hij minder waard is. Toch is een nofollow niet slecht! Want wil je een natuurlijk linkprofiel ontwikkelen voor je website dan zijn er ook enkele externe nofollow links nodig. Met dit natuurlijke linkprofiel haal je maximaal resultaat uit de SEO en topposities in SERPs.
Sterkte van een link
De sterkte van een link wordt natuurlijk bepaald door autoriteit (bv. PA/DA) van de website en het aantal links dat naar de specifieke pagina staan. Toch is er gemakkelijk een standaard lijstje te maken die bijna op elke website toegepast kan worden. De volgorde van link waarde is hieronder weergegeven van hoog naar laag.
- Index – Een link op de homepage van een website stuurt in de meeste situaties het meeste linkwaarde door.
- Pagina – Pagina’s blijven meestal langer autoriteit huden doordat ze terug te vinden zijn in een hoofdmenu. Hierdoor krijgen ze meer linkwaarde en zal de uitgaande link ook sterker zijn.
- Post – Een post bevat meestal informatie over een specifiek onderwerp waar prima een externe link in kan staan. Deze link geeft net iets minder waarde mee dan een pagina link omdat hij vaak actualiteit bevat.
- Linkpagina – Een linkpagina geeft de minste linkwaarde af aan externe links omdat er vaak meerdere links op te vinden zijn en deze pagina weinig links krijgt van buitenaf. Toch is het geen verspilde moeite om een linkpagina link te ruilen.
Het beste linkprofiel creëer je door links in alle categorieën te verzamelen. Dit ziet er natuurlijk uit in de ogen van Google en zal resulteren in meer online autoriteit.
Let op! Vermijd externe footer en sitewide links! Dit mag niet van Google en de kans is groot dat je er een penalty door krijgt. Doe dit dus niet op je eigen website en ruil ook niet zulke links!
Anchor vs URL
Een anchor tekst is de naam die je geeft aan een link zoals je in onze website vaak interne links ziet staan. Denk bijvoorbeeld aan het Internet dat je doorstuurt naar onze pagina https://mooji.nl/internet/. Dit kan je ook doen met externe links maar is eigenlijk een grijs gebied. Je kan via de juiste anchorteksten snel gaan scoren op bepaalde keywords in SERPs. Toch is het heel onnatuurlijk als jouw website over telefoons gaat maar 80% van de links zeggen “ goedkope tablets” of “nieuwe gadgets”. Hoewel dit gerelateerd is aan je website is het niet helemaal de bedoeling in de argusogen van Google’s.
Toch anchor teksten gebruiken? Heel slim, want het werk! Maar let er wel op dat de URL van je homepage zonder anchor het de meeste links krijgt, zoals we hierboven in het plaatje hebben laten zien. Hiermee voorkom je en onnatuurlijk linkprofiel.
Interne links
Interne links sturen gebruikers door naar andere pagina’s binnen de website die toegevoegde informatie over een onderwerp kunnen geven. In tegenstelling tot anchorteksten van externe websites is het met interne links veel beter als je zoveel mogelijk verschillende anchorteksten gebruikt. Hierdoor krijgt Google een beeld van waar een bepaalde webpagina over gaat en hoeveel waarde jij eraan hecht. Dit werkt positief voor de positie in Google en is prettig voor gebruikers die informatie zoeken op je website. De click-through ratio (CPC) van de website gaat omhoog net als het aantal paginaweergaven en de tijd die gebruikers besteden op je website. Mocht je Google Analytics gebruiken dan registreert Google al deze gegevens en zal mede op basis van deze gegevens bepalen of jouw website daadwerkelijk waarde toevoegt.
Vermijd kapotte links
Een kapotte link stuurt een gebruiken naar een pagina of website die niet meer werkt of bestaat. Dit is voor de gebruiker vervelend maar ook voor een crawler van een zoekmachine. Heb je veel broken links op de website staan dan denkt de crawler misschien dat deze outdated of buiten gebruik is wat resulteert in een negatief effect op zoektermen in SERPs. Speur daarom al je kapotte links op en haal ze weg. Dit kan je gemakkelijk doen met verschillende online tools, type maar eens in Google “Broken link checker”.
Linkbuilding
Wees niet bang om te linkbuilden want zo is het web uiteindelijk ontstaan en gegroeid tot wat het nu is. Neem alleen onze linkbuilding tips in overweging en zorg ervoor dat je linkprofiel natuurlijk blijft. Hierdoor zal je website sneller gaan scoren in SERPs en krijg je alleen maar meer bezoekers. Een gouden regel; slechte websites geven slechte backlinks.