Phishing

Phishing scams op Internet, weg ermee!

Tegenwoordig word je bijna dagelijks lastig gevallen met een vorm van Phishing. Deze vorm van internetoplichting wil maar al te graag je bankrekening plunderen en dat lukt nog opvallend vaak ook. Helaas is oplichting een onderdeel van het Internet anno 2015 en de phishing grappen van de cybercriminelen worden steeds lastiger te herkennen. Wij geven je een aantal tips zodat je deze online oplichters toch te slim af kan zijn.

Wat is Phishing?

Voor de noobs (internetslang voor onwetende) onder ons, Phising is een vorm van internetoplichting waarbij de dieven gevoelige en/of persoonlijke informatie online buitmaken. Met deze informatie kunnen ze bijvoorbeeld aankopen doen met je creditcard of vervelende abonnementen afsluiten. Meestal gebeurd dit via een email, smsje of instant messaging dienst van een in jouw ogen vertrouwde organisatie of persoon. Hebben ze je persoonlijke informatie in handen dan kan 9/10 keer fluiten naar je geld. Daarnaast kan je in sommige situaties zelfs je eigen identiteit verliezen! Geld terug verhalen op deze cybercriminelen is erg lastig omdat de locatie vanwaar ze opereren meestal onbekend blijft. Toch is de cyberpolitie al een heel eind en kunnen ze veel sporen terug herleiden naar landen die wat ruimere (of geen) internetwetten hanteren zoals Rusland, China of Afrikaanse landen. Totdat er daadkrachtig opgetreden kan worden tegen phishing scams sta je er helaas zelf voor…

Opmerkelijkste phishing scams

Misschien heb je er in 2013 wel een stukje gelezen over de volgende phishing scams gezien de gigantische omvang ervan. De Amerikaanse winkelketen “Target” ging in 2013 gebukt onder een phishing emailscam waarin maarliefst 110 miljoen persoonlijke gegevens (creditcard, naam etc) werden gestolen. Een andere opmerkelijke scam was die bij “Home Depot” in 2014 waarin ook meer dan 100 miljoen credit card gegevens waren gestolen. Hieruit blijkt dat zelfs de grootste organisatie gebukt gaan onder deze vorm van online terreur.

Hoe voorkom je Phishing scams?

Het feit is dat jijzelf vaak onbewust meewerkt aan de phishing scam. Want zonder dat jij enkele handelingen uitvoert kan de oplichting niet in werking gezet worden. Meestal generen de cybercriminelen een internetomgeving die voor jou geheel vertrouwd overkomt. Ze maken bijvoorbeeld een email van een bank precies hetzelfde na. Waarna ze je via deze email met een link erin naar een totaal andere website lokken dan die van je bank. Het kan zelfs zo zijn dat alle andere links in de email wel naar de echte website van de bank gaan behalve die ene link die jij nodig hebt. Daarna zullen ze proberen om persoonlijke gegevens zoals de inlog van je internetbankieren te ontfutselen. Dit lukt de sluwe cybercriminelen helaas nog opvallend vaak.

Let daarom altijd op de URL van de webpagina als je bijvoorbeeld gaat onlinebankieren. Daarnaast moet je NOOIT via een email link naar een webpagina gaan waar je aankopen of bankzaken wil regelen. Surf altijd gewoon via je eigen browser naar de website en log daar in. Door dit te doen voorkom je 99,9% van de phishing scams.Met de volgende drie tips voorkom je de meeste phishing scams.

TIP1: Open nooit links via je email, surf altijd naar de website van de organisatie via je eigen browser.

TIP2: Zorg dat je een virusscanner hebt die eventuele malafide software ontdekt mocht dit geïnstalleerd worden door een phishing link.

TIP3: Gebruik Google Chrome of Firefox en niet Internet Explorer!! Waarom? Omdat het overgrote deel van de internet gebruikers Internet Explorer gebruikt (en vooral de noobs). Hierdoor is het makkelijker om een groter publiek te bereiken met een nieuwe veiligheidslek in de browser.

Bekende phishing scams

Hieronder staan enkele bekende phishing scams die iedereen wel eens heeft ontvangen.

SMS loterij – Iedereen heeft vast wel eens een smsje ontvangen waarin stond dat je 100 miljoen hebt gewonnen! Een man uit India was hierin getrapt en heeft duizenden kilometer afgelegd om zijn miljoenen op te halen. Helaas had de arme man niks gewonnen en moest hij nog armer terugreizen naar huis.

Afrikaans Trustfonds – Een trustfonds uit Angola wil jou graag als erfgenaam en opvolger ervan zien omdat je een ver verwant familielid bent. Je krijgt de beschikking over miljoenen dollars maar eerst moet de notaris en overdrachtkosten worden betaald. Dit kan allemaal gemakkelijk online via een eenmalige storting. Helaas verdwijnt je geld in een donkere abyss net als je trustfonds met ze miljoenen.

Doorstuur mails – Tot op heden krijgen wij nog vaak doorstuur mails van vrienden of kennissen om ons heen waarin onzin staat zoals “stuur deze mail naar 10 mensen door en ontvang de komende 5 jaar oneindig geluk”. Leuk maar met de phishing link in deze mail heb ik straks een lege bankrekening en dat brengt niemand geluk, ook al maakt geld niet gelukkig natuurlijk!