Het internet

Het internet van 2014

We naderen het einde van 2014 en veel bedrijven zijn een enumeration aan het maken van alle online data die er dit jaar vergaard is. Zo maakt TheWebIndex.org net als elk jaar een opsomming van hoe het is gesteld met het internet in de wereld. Wat blijkt hieruit? Dat het soms wel erg zielig gesteld is met onze toch wel basisbehoefte anno 2014. De WebIndex is afgenomen in 86 landen en meet de invloed van het internet op sociale, economische en politieke vooruitgang.

Wat bracht het internet in 2014

Het analyseren van de data geeft vier belangrijke breakpoints waarvan sommige treurige uitkomsten geven. Punten waarop werd gelet bij het analyseren van de data en landen waren; universele toegang tot het internet, relevante content en het gebruik ervan, vrijheid van meningsuiting online en het delen van de macht om zo meer te bereiken.

Breakpoints van het internet

74% van de landen heeft geen duidelijke regels over de neutraliteit van net. Dit wil zeggen dat er geen juiste balans is tussen gebruikers en overheid. Het is dus mogelijk om gebruikers van het internet verschillende prijzen te laten betalen voor hun content of medium online. Er heerst ongelijkheid op het web waardoor er een vorm van discriminatie kan optreden.

62% van de landen geeft aan dat het internet een grote rol speelt in sociale en politieke acties. Het grootste voorbeeld hiervan is natuurlijk de Arabische lente en de inzet van Social Media bij het opsporen of helpen van mensen.

74% van de landen doet niet genoeg om het online lastig vallen van vrouwen tegen te gaan. Het online stalken is voor veel vrouwen dagelijkse kost terwijl dat stalken offline toch echt verboden is. Nu ons leven zich voor de helft online afspeelt is het toch meer dan logisch dat online stalken ook aan banden gelegd gaat worden. Blijkbaar zijn we nog niet zo ver in de wereld.

84% van de landen heeft geen adequate regels en wetten om de internetgebruiker te beschermen tegen overheid en organisaties. Met beschermen bedoelen wij natuurlijk je persoonlijke gegevens en je digitale voetprint. Want niet alleen Facebook houd je GPS bij maar Google, Twitter, Instagram, Hotmail, CIA, NSA, Apple en Samsung etc. doen allen mee aan het vergaren van je digitale en normale voetsporen.

Hoe scoren wij Nederlanders?

De mensen van WebIndex hebben een top 10 gemaakt van de beste landen om in te wonen met oog op het internet. Wij Nederlanders staan helaas niet in de top 5 maar gelukkig wel op de 9e plek. De eerste plek is voor Denemarken gevolgd door Finland en Zweden. Deze landen zijn allemaal zeer toegankelijk voor online pioniers en onruststokers. Daarnaast laat het onderzoek zien dat hoe hoger het bruto nationaal product in het land is hoe sterker de correlatie tussen progressie via het web is. Een ander leuk gevonden feitje is dat small and medium enterprises (SMEs) in welvarende landen significant gebruikt maken van web-tools en strategieën.

Censureren van het internet

In Nederland hebben wij gelukkig niet veel last van censuur maar toch zijn er een hoop landen die een stuk beter presteren. Heel Scandinavië bijvoorbeeld heeft aanzienlijk betere scores dan Nederland. De tabel hieronder geeft een duidelijk weergave van het censuur in de wereld en het monitoren van internetgebruikers door de overheid.

Het is toch niet voor te stellen dat Mooji.nl niet bereikbaar is ergens op de wereld? Toch is de kans aanzienlijk groot! Als een overheid een blogpost van ons afkeurt dan kunnen we zomaar geblokkeerd worden in dat land.