Website verhuizen

Een website verhuizen

Wil je een WordPress of Joomla website verhuizen naar een nieuwe server? Dit is makkelijker dan je denkt! De verhuizing naar een nieuwe server kost maar enkele minuten en eigenlijk hoef je alleen te wachten op het omzetten van de nameservers. Volg de volgende stappen en iedereen kan een WordPress/Joomla website verhuizen. Via deze methode kan je ook meerdere websites van server verhuizen in één keer.

Hoe verhuis ik mijn website

Wees niet bang je hebt geen kennis van codetaal nodig om een WordPress/Joomla website te verhuizen. Het enige wat je moet doen is de volgende 7 stappen exact volgen en je WordPress/Joomla website is binnen no time overgezet naar de nieuwe server.

Stap 1: Maak een backup van je website

De meeste mensen zullen met DirectAdmin werken en daarom leggen we het alleen voor deze webhosting control panel uit. Als je inlogt op je DirectAdmin zie je gelijk de domeinnaam van je website staan. Klik op degene die je wilt verhuizen naar een nieuwe server. Dan onder “Your account” aan de linkerkant kies je de optie Create/Restore Backups. Laat alle opties aangevinkt staan en druk op “create backup”.

Stap 2: Download de backup

Als de backup klaar is krijg je meestal een email van DirectAdmin waarmee je kan kijken in welke folder van je server de backup is geplaatst. Meestal is dit in de map Files → Backups. Maar hij kan ook gewoon onder Files staan. Druk op de website backup om hem te downloaden naar je computer.

Stap 3: Upload de website op je nieuwe server

De website backup moet nu upgeload worden op je nieuwe server. Dit is even vervelend want normaal kan je alle files gewoon direct in de juiste map uploaden via DirectAdmin. Helaas heeft DirectAdmin een upload maximum van maar 10MB en de kans is groot dat je backup groter is. Om de website backup online te krijgen heb je een FTP client nodig zoals “Filezilla”. Log met Filezilla in op je FTP (deze gegevens heb je ooit van je hosting provider gekregen). Eenmaal ingelogd zie je eigenlijk precies hetzelfde als wat je in de DirectAdmin onder “Files” ziet. Navigeer naar de map backups en upload de website backup vanaf je PC in deze map. Dit kan soms wel even duren maar dankzij de FTP client Filezilla zal de connectie niet time out gaan zoals dit normaal wel in DirectAdmin gebeurd na een aantal minuten.

Stap 4: WordPress/Joomla website backup restoren

We moeten nu de backup uit gaan pakken en installeren op de nieuwe server. Als de website backup in de folder “backup” geladen is kan je hem direct vinden in DirectAdmin de knop “Create/Restore backups”. Selecteer de juiste backup en druk “Select Restore Options”. Je krijgt nu een aantal opties die je aan of uit kan vinken. Laat alles voor de gemakkelijkheid maar aanstaan en druk restore backup (soms is het handig om DNS uit te vinken). Binnen enkele minuten is de Joomla/Wordpress website volledige geïnstalleerd op de nieuwe server. De omgeving van de DirectAdmin ziet er weer hetzelfde uit als op de oude server. Nu moeten we de Database gaan koppelen aan de website backup.

Stap 5: De wp-config.php of configuration.php aanpassen

Navigeer via Files naar de map van je domein en druk dan de map Public_html aan, zoek daar het WordPress bestand wp-config.php of Joomla bestand configuration.php. Druk rechts van het bestand op “edit”, pas op dat je niks per ongeluk aanpast. We gaan nu twee dingen veranderen in dit bestand de DB_NAME en DB_USER, dit zijn de namen van je nieuwe database (DB). De DB_NAME en DB_USER kan je vinden onder de knop “MySQL Management” in de DirectAmin onder “Your Account”. Hier krijg je de bestaande databases te zien en de naam van elke database. Kopieer de naam van de database uit de linkerkolom en plak deze exact op de juiste plek, we hebben hieronder in het rood aangegeven waar. Let op dat je de database naam tussen de ‘haakjes’ zet. Sla het bestand op.

// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘mooji_wp27‘);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘mooji_wp27‘);

de wp-config.php aanpassen

De database is nu aan de WordPress of Joomla website gekoppeld waardoor de website in theorie weer zou moeten draaien op de nieuwe server. Grote kans dat de website nog niet helemaal soepel loopt omdat er één vervelend pad in de code niet goed is overgezet.

Stap 5: Controleren of de website draait

Wacht nog even met de nameservers van het domein bij je hosting provider te wijzigen want we weten nog niet of de website draait en alle paden correct zijn. Bij Joomla werken de linkpaden meestal gelijk goed maar WordPress wil nog wel eens lastig doen. Waarschijnlijk het linkpad naar je media is niet correct overgezet. Dit is simpel op te lossen maar eerst gaan we controleren of de website al werkt. Het testen ervan is belangrijk want als de nameservers over zijn en de website niet draait dan is hij offline en dat is zeer nadelig voor de SEO en positie in SERPs.

De website staat nu op de nieuwe IP van je nieuwe server alleen zie je op het domein nog steeds de website op de oude server. Om te testen gaan we het IP adres van het domein op je eigen computer instellen op de nieuwe server. Je computer denkt dan dat de website al verhuist is naar de nieuwe server maar dit is eigenlijk nog niet gebeurd. We doen dit door je “host file” aan te passen op je computer.

Host file voor Windows aanpassen
1. Ga naar notepad en open het programma met de rechtmuisknop en kies “Run as administrator”.
2. Plak de volgende code in de filenaam; C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts
3. Klik open.
5. Type onderaan de IP van je nieuwe server en met een spatie ertussen je domein.
6. Save de file.

Mac terminal host file editen

Host file voor MAC aanpassen
1. Open terminal en plak deze code erin; sudo nano /private/etc/hosts
2. Druk enter en type je wachtwoord in.
3. Scroll naar beneden totdat je niet meer verder kan.
4. Type de IP van je nieuwe server in en dan met een spatie ertussen je domein.
5. Druk CTRL + x (niet command!) en dan CTRL + y. Daarna druk je ENTER en is de nieuwe code opgeslagen en terminal afgesloten.

Nu kan je de website bezoeken op de nieuwe server! Voor alle andere mensen draait de website nog steeds op de oude server waardoor bezoekers geen hinder ervaren of je inkomsten misloopt. Doet de website het al? Helemaal perfect! Helaas zal je bij WordPress waarschijnlijk allemaal lijntjes codes zien, vervelend maar zo opgelost.

Stap 6: WordPress linkpaden in orde maken

Het probleem zit in een linkpad dat naar de media verwijst, deze is incorrect overgenomen en verwijst nog naar je oude server. Als je een kleine website hebt (sowieso altijd dit eerst proberen ook met een grote website) kan je het beste proberen in te loggen op je WordPresss Dashboard via www.JeEigenDomein.nl/wp-admin. Lukt dit? Perfect! Navigeer dan naar instellingen → media. Hier zie je onder “bestanden uploaden” een urlpad staan. Waarschijnlijk zoiets /home/mooji314/domains/mooji.nl/public_html. De fout zit in het tweede stukje na “home” wat we rood gekleurd hebben. Hier staat namelijk nog de oude database naam, verander deze DB naam naar de nieuwe naam van de database die je ook in de WP-CONFIG.php hebt gebruikt, sla de pagina daarna op. Als het goed is draait de website nu weer vlekkeloos op de nieuwe server. Let wel op dat je dit alleen kan aanpassen als je de host file ook heb aangepast zoals hierboven vermeld is!

Heb je een grote website en lukt het niet om in de wp-admin te komen of zie je alleen maar lijntjes code dan moeten we via de “phpMyAdmin” inloggen op de database en het linkpad handmatig veranderen. Helemaal niet lastig en zo gefixed! De phpMyAdmin vind je in DirectAdmin onder de “Advanced Features”. Log in met de gegevens van je nieuwe server (FTP login waarschijnlijk) die je hebt gekregen van je hosting provider.

phpMyAdmin linkpad zoeken

Druk dan links op het plusje zodat je alle databases van je website te zien krijgt. Dan navigeer je naar “wp_options” en druk je bovenin op “Zoeken”. Vul bij de zoekoptie “option_name” exact het volgende in; “uploads_path” of “upload_path” en druk op enter.

phpMyAdmin linkpad wijzigen

Als het goed is krijg je nu één bestand te zien waar het oude linkpad nog staat. Druk links op wijzigen en vul in de het linkpad na /home/ de juiste Database naam in die je ook in de wp-config.php file hebt gebruikt. Druk daarna op start. De website is nu volledig overgezet en draait helemaal perfect op de nieuwe server.

Stap 7: Nameservers aanpassen

Je kan nu de nameservers bij je hosting provider aanpassen naar de nieuwe server. Als je niet weet hoe dit moet vraag het even aan de helpdesk van de hosting provider want het is heel simpel maar werkt anders bij elke host. Vergeet niet stap 5 te uiteindelijk nog een keer te herhalen en de aangepaste IP van je host weer te verwijderen.

De website is verhuist

Je website is nu verhuist naar de nieuwe server en draait weer op het Internet. Lukt het verhuizen niet of snap je een stap in het verhuisproces niet? Laat het ons dan even weten via een comment hieronder.