Roze meer

Zeven ongewone wateren op aarde

Water, algemeen bekend maar wat weet je er nu echt van? Het is vloeibaar, transparant van kleur maar kan ook groen, blauw, bruin, rood of roze van kleur zijn. Het kookpunt ligt rond de 100°C op zeeniveau (1.0 bar) maar rond 69°C op de Mount Everest (8848 m) dankzij de lagere luchtdruk (0,31 bar). Zoetwater bevriest op 0°C en smelt ook op dat punt, zout water daarentegen bevriest pas bij een temperatuur van -1.5°C of kouder. De officiële scheikundige benaming, zoals in het periodieke stelsel, van water is H2O omdat het opgebouwd is uit twee atomen waterstof (H2) en één atoom zuurstof (O). Daarbij komt nog dat het aardoppervlak voor 71% bedekt is met water en de mens ongeveer voor 50-65% bestaat uit water. Hierdoor is water de bouwsteen van al het leven op aarde.

Flathead lakeOnderwater rivieren
Bevroren golvenTwee oceanen, twee kleuren
Roze meer van AustraliëKratermeren van Kelimutu
Spiegel van de wereld

De vormen van water

De oceanen en zeeën van de wereld bevatten bijna al het water in de wereld. Op sommige plekken zoals de Marianentrog moet je 11.034 m diep duiken om bij de bodem te komen. Daarnaast kan water bijna alle vormen aannemen die je kan bedenken, denk maar eens aan ijssculpturen. Maar ook de kunstenaar Moeder Natuur weet het water te kneden waardoor er overal op de wereld vreemde maar prachtige waterkunstwerken te vinden zijn. Wij hebben een aantal water fenomenen op een rij gezet.

Helderste water op aarde “Flathead lake”


Helder water in Flathead lake
Waarschijnlijk het helderste water op aarde vind je in het meer Flathead in Montana (US). Het zoete water is soms zo helder dat je de bodem op een diepte van 113 meter nog steeds kan zien! Dit is absurd diep want meestal is het zicht onderwater niet meer dan 10 meter. Het heldere water is te danken aan een gletsjer die al het sediment heeft weggesleten. Hierdoor is de bodem bijna volledig rots en komt de enige watervervuiling van buitenaf.

Onderwater rivieren in Yucatan


Onderwater rivieren Yucatan Credits: Anatoly Beloshchin
Dat Yucatan bekend staat om zijn prachtige cenotes waarin je kan grotduiken (Tulum) wisten we al. Maar dat er in deze cenotes ook onderwater rivieren stromen is wel een verassing. Wanneer je in Mexico gaat grotduiken kom je eerst in een zone van ongeveer 30 meter diepte met alleen zoet water (regenwater), daarna bereik je het zoute grondwater dat doorgaat tot een diepte van 60 meter. Op deze diepte krijgt het water weinig zuurstof door de druk van de grot en de zoet/zout water zones. Hierdoor rot al het organische materiaal dat naar beneden zinkt langzaam weg en word het omgezet in waterstofsulfide (H2S) wat uiteindelijk onder de laag zout water te vinden is. Door de jaren heen is giftige waterstofsulfide opgehoopt eronder omdat het zwaarder is dan zout/zoet water. Het effect wat dan ontstaat lijkt op een stromende onderwater rivier. Zwemmen wordt afgeraden in deze rivier want waterstofsulfide is zeer giftig en stinkt naar rotte eieren.

Bevroren golven in Antarctica


Ijsgolven op
Reis je binnenkort af naar Antarctica dan is de kans aanwezig dat je tegen dit waterfenomeen aanloopt. De bevroren golven van Antarctica zijn eigenlijk geen echte golven maar stukken van de ijsplaat die door opwaartse druk omhoog worden geduwd. De blauwe kleur hebben ze te danken aan het feit dat er bijna geen zuurstofbubbels meer te vinden zijn in het ijs waardoor al het rode licht geabsorbeerd wordt en alleen donkerblauw teruggekaatst. De onttrekking van de zuurstofbubbels is gekomen door de immense druk diep onder de ijsplaat.

Twee oceanen, twee kleuren water


Twee oceanen nabij Alaska
In de golf van Alaska kan er in de lente en zomer een vreemd fenomeen worden waargenomen. Door het smelten van de gletsjers en sneeuw in Alaska komt er een hoop sediment in de kustwateren. Hierdoor krijgt het water nabij de kust een heldere lichtblauwe kleur dat zich duidelijk onderscheidt van het donkere water van de oceaan. Omdat het sediment langzaam de oceaan insluipt lijkt het net of er twee oceanen elkaar ontmoeten maar niet met elkaar mengen.

Het roze meer van Australië


Roze meer Australie
Vreemd maar prachtig is het roze meer Hillier in West Australië. Het meer ligt op Middle Island in de Recherche archipel en is ongeveer 600 meter lang en 200 meter breed. De vreemde en heldere roze kleur heeft het water te danken aan een combinatie van algen, bacteriën en garnalen. Het meer kleurt alleen roze in de zomer wanneer het water in het meer verdampt waardoor het zoutlevel hoger wordt. De bacterie “Halobacteria” zorgt met zijn pigment voor de karakteristieke roze kleur van het meer en leeft van de algen die weer zijn meegebracht door de garnalen.

Drie kleuren in de drie kratermeren van Kelimutu


Kleurige Kratermeren Kelimutu
De vulkaan Kelimutu is sinds 1968 niet meer uitgebarsten maar nog steeds actief. De top van de vulkaan ligt op een hoogte van 1639 meter hoog en telt drie prachtige kratermeren. Deze kratermeren van Kelimutu kleuren door het jaar dankzij de onderwater fumaroles (gaten in de aardkorst) die gassen als zwavelzuur, koolstofdioxide, chloorwaterstof uit de kern van de aarde laten opborrelen. Hierdoor krijgen de drie kratermeren verschillende kleuren blauw, rood, zwart, groen en bruin. Het is enige plek op aarde waar je water in zoveel verschillende kleuren zo dicht bij elkaar kan vinden.

De spiegel van de wereld, Salar de Uyuni


Salar de Uyuni spiegel van de wereld
Salar de Uyuni in Bolivia staat bij reizigers vooral bekend om de uitgestrekte zoutvlakte met hier en daar wat zoutbergen. Het is de grootste zoutvlakte ter wereld met een afmeting van 10.582 vierkante kilometer. In het regen seizoen veranderd de zoutvlakte door overtollig water van naburige meren in een enorme spiegel omdat er enkele decimeters water op komt te staan. Hierdoor is het soms lastig om boven of onder te bepalen doordat het zoute water een natuurlijke spiegel op de vlakte van Salar de Uyuni vormt.

Bekijk ook eens onze vijf geologische wonderen van de natuur.