Scheepswrakken

Scheepswrakken hebben altijd iets mysterieus en voor veel mensen zijn ze zelfs angstaanjagend. Misschien heeft de sensatie film Titanic wat te maken met dit beeld van scheepswrakken. Kan je de angst weerleggen dan zijn er enkele wrakken die toch echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Het zijn namelijk prachtige exemplaren van hoe Moeder Natuur langzaam weer terugneemt wat van haar was. Daarnaast liggen niet alle wrakken tegenwoordig meer op de bodem van de oceaan maar kan je ze ook vinden op het land en in de woestijn.

SweepstakesMoreton eiland wrakken
Eduard BohlenWorld Discoverer
Vliegtuigwrak 

De gaafste scheepswrakken

Onze top vijf scheepswrakken helpen misschien bij het overkomen van je angst voor water, schepen en zinken. De boten zijn (expres) vastgelopen op prachtige riffen, zandbanken of rotsen en zijn door iedereen te bewonderen.

Sweepstakes in het meer van Ontario

Scheepswrak Ontario
Het meer van Ontario is één van de vijf grote meren van Noord Amerika en grenst zowel aan Canada als de Verenigde Staten. Sinds 1885 ligt er een prachtige Canadese Schoener (klein en snel houten oorlogsschip) op de bodem van het glasheldere meer. De Sweepstakes zoals de boot heet moest worden gerepareerd in de haven van Big Tub maar bleek onherstelbaar te zijn waardoor de boot werd gezonken. Het water van het meer Ontario is glashelder en maakt een duik of snorkeltocht rondom de boot van 35 meter tot een magische ervaring.

Eduard Bohlen Skeletten kust van Namibië

Schipwrak skelleten kust Namibie
De Eduard Bohlen was een groot vrachtschip van ongeveer 95 meter lang dat op 5 september 1909 vastliep op de Skeletten kust van Namibië. Deze kust staat bekend om zijn snel opkomende mist die het voor schippers zeer gevaarlijk maakt om deze wateren te navigeren. De boot wordt langzaam door de zandduinen van de Namibische woestijn overgenomen en roest door de zware woestijn omstandigheden snel weg.

Het cruiseschip MS World Discoverer

World Discoverer in de Salomon eilanden
Het cruise schip de MS World Discoverer is gebouwd in 1974 en stranden op 30 april in het jaar 2000 op een rif vlakbij de Solomon eilanden. Het cruisschip diende als passagiersschip en bracht mensen langs de Falkland eilanden, Antarctica, Chili en Argentinië in de wintermaanden. Maar in de zomer vaarde het rond Alaska en Rusland in de Bering Zee. Tegenwoordig kan je het 87 meter lange schip langs de kust van de Solomon eilanden vinden.

De Moreton eiland scheepswrakken

Moreton eiland scheepswrakken
Nu denk je vast hoe kunnen al die schepen op dezelfde zandbank zijn vastgelopen? Dit komt omdat Australische overheid de 15 schepen hier in 1963 express heeft laten zinken om zo het eiland Moreton tegen hoge golven te beschermen. Daarbij is Moreton eiland populair bij toeristen maar zijn de wateren eromheen zeer gevaarlijk door stromingen. Hierdoor was het lastig om voor anker te gaan en om erin te zwemmen of duiken. Dankzij de schepen is er een natuurlijk rif ontstaan waar boten voor anker kunnen en snorkelaars of duikers veilig hun gang kunnen gaan.

WWII C-47 vliegtuigwrak

C-46A Vliegtuigwrak Bahamas
Je hebt gelijk dit is geen scheepswrak maar een vliegtuig dat neergestort is in de oceaan. Het is een C-46A-45-CU Commando transport vliegtuig uit de tweede wereldoorlog dat midden in het rif van de Norman’s Cay (Bahamas) ligt. De vliegtuigcrash gebeurde op 11 november 1980 waarbij iedereen het overleefde. Na het ongeluk genoot de bemanning waarschijnlijk van een fantastische vakantie in de Bahamas. Het is tegenwoordig een populaire duikplek en wordt regelmatig bezocht.

Geef een reactie