Onverklaarbare natuurfenomenen

Zes vreemde natuurverschijnselen

Ondanks onze kennis over de wereld, natuur en techniek zijn er tot op heden nog onverklaarbare fenomenen in de natuur te vinden op aarde. Deze natuurlijke curiosa zal in de toekomst misschien zijn geheimen prijsgeven maar voor nu gissen we nog in het donker. Wij hebben een aantal vreemde onverklaarbare plaatsen natuurlijke wonders op een rij gezet. Kan jij de volgende natuurverschijnselen verklaren?

Oog van AfrikaFairy Circles
Giant’s CausewayGreat Blue hole
Moeraki keienLopende stenen

Onverklaarbare natuurfenomenen

Waarschijnlijk heb je van sommige plekken wel gehoord zoals Death Valley of de Great Blue hole in Belize. Maar heb je ook gehoord wat er gebeurd of hoe ze zijn ontstaan? Van de volgende curiosa van de wereld heb je waarschijnlijk nog nooit gezien of van gehoord.

Het Oog van Afrika

Oog van Afrika Foto credits: George Steinmetz/Corbis

Het Oog van Afrika is een vreemde verschijning in de dorre vlakke en eentonige woestijn van Mauritanië. Het Oog van Afrika is namelijk een gesteente in elliptische vorm dat midden in de woestijn ligt. Het kleurt blauwkleurige dankzij zijn sediment en in de randen zit groene begroeiing wat beide een bovennatuurlijk tintje geven aan het natuurverschijnsel. Vroeger dacht men dat het een inslagpunt van een meteoriet was maar deze theorie is dankzij recent onderzoek ontkracht. Tot op heden hebben wetenschappers nog geen idee wat het Oog van Afrika is en hoe het is ontstaan. Het ziet er in ieder geval prachtig uit vanuit de lucht.

De Feeën cirkels van Namibië

Onverklaarbare natuurfenomenen Foto credits: BBC Earth

Wanneer je over de woestijn van Namibië vliegt zie je niet veel meer dan woestijnzand, savannegras en de merkwaardige feeën cirkels. De “Fairy Circles” danken hun naam aan het feit dat wetenschappers tot op vandaag nog niet kunnen verklaren hoe de duizenden kleine kraters in de rode woestijn zijn ontstaan. De woestijn lijkt vanuit de lucht een soort geïrriteerde huid met allemaal kleine poriën. In werkelijkheid zijn de feeën cirkels stukjes woestijn waar geen lage begroeiing groeit zoals het savannegras. De rode kleur van het woestijnzand steekt dan ineens gigantisch af tegenover het grijsgroene gras.

De Giant’s Causeway in Ierland

Giant's Causeway IerlandHet lijkt op een soort stenen palendorp dat gemaakt is door mensen voor een gigantisch kunstproject. Toch is de Giant’s Causeway geheel ontstaan door natuurlijke krachten. Welke krachten de vreemde vierkante en ronde pilaren hebben gemaakt is nog niet verklaard door de wetenschap. Tot die tijd kan je een eigen verklaren voor de Giant’s Causeway in Ierland verzinnen.

Great Blue hole in Belize

Blauwe gat van BelizeHet kleinste land in Centraal Amerika gelegen aan de Caribische Zee is Belize. Naast jungle, enkele Maya opgravingen en een reggae community bezit het land een prachtig rif met een gigantische gat in de zeebodem. Dit gat wordt ook wel de Great Blue Hole genoemd omdat het contrast tussen de kleuren blauw van de zee eromheen gigantisch is. Het is een sinkhole dat ongeveer 300 meter breed en 123 meter diep is. Met deze formaten is het de recordhouder in de wereld op het gebied van sinkholes. Toch is er iets vreemds aan de hand want het gat is niet ontstaan door vulkanische of geologische krachten zoals wetenschappers normaal zouden verwachten. Waarschijnlijk is de klakstenen bodem door de zee uitgesleten en uiteindelijk ingestort. Tegenwoordig kan je er prachtig duiken en het machtige zeeleven van de Caribische Zee ontdekken.

De lopende stenen van Death Valley

Bewegende stenen in Death ValleyIedereen kent waarschijnlijk Death Valley in de Verenigde staten wel? Het is de laagste (86 meter onder zeeniveau), warmste (hoogste temperatuur op aarde van 56,7°C gemeten) en droogste plek in Noord-Amerika. Naast de prachtig uitgedroogde en gebarsten woestijngrond gebeurd er iets vreemds in Death Valley. Verschillende stenen bewegen (of zeilen zoals men het ook noemt) over de kale vlakte van Death Valley zonder hulp van wind, regen, geologische of menselijke krachten. De stenen verplaatsen zich enkele jaren niet en dan opeens zijn ze weer een stuk opgeschoven. De sporen die de stenen achterlaten blijven wetenschappers verbazen.

De Moeraki keien van Nieuw Zeeland

Moeraki KeienHeb je ooit zulke vreemde stenen/keien gezien? De Moeraki keien liggen in de kustlijn van Nieuw Zeeland bij de plaats Moeraki. Ze zijn gigantisch groot en rond, daarnaast hebben ze een vreemd patroon (soort ruime honingraat patroon) over zich heenlopen. De stenen zijn waarschijnlijk gevormd door geologische krachten van de aarde en het altijd aanwezige zeewater.