ijsstalactieten

Vijf bizarre natuurlijke fenomenen

Waarschijnlijk heb je van deze vijf bizarre natuurlijke fenomenen nog nooit gehoord en ze al helemaal niet gezien. Toch zijn sommige veelvoorkomend over de aarde en is de kans groot dat je er tegen eentje aanloopt. Alhoewel brinicles en Morning Glory Clouds zul je waarschijnlijk nooit tegenkomen. Bioluminescentie kan je in het water rond de evenaar regelmatig waarnemen en meestal zie je hier zo af en toe ook nog wel een supercell ontstaan. Dan hebben we nog de prachtige penitentes die lastig te vinden zijn maar wel het hele jaar door te bezoeken zijn. Nieuwsgierig waar we het allemaal over hebben? Hieronder staat onze top vijf natuurlijke fenomenen waar je nog nooit van gehoord hebt! Door welk fenomeen wil jij je laten verbazen?

BriniclesBioluminescentie
Morning Glory CloudsSupercell
Penitentes

Onze top vijf fenomenen

We beginnen in het uiterste Zuiden van de wereld om de brinicles te ontdekken in een ijzige onderwaterwereld waarna we doorreizen richting de evenaar voor een natuurlijke lichtshow dankzij bioluminescentie. Vanuit daar vliegen we richting Zuid Amerika en zien we vanuit het vliegtuig een setje Morning Glory Clouds. Om vervolgens in een supercell storm te belanden en ook letterlijk landen. Uiteindelijk hiken we naar 4.000 meter om even af te koelen van het avontuur en om de vreemde ijsdolken genaamd penitentes te zien groeien in de zon.

1. Brinicles zijn bevroren stalactieten in de zee

Stalactieten onder het ijsEen brinicle of ijs stalactiet die ontstaan is in de zeeën rond de Noord en Zuidpool. Vooral in de zee waarvan het overgrote deel het hele jaar bevroren blijft. Het landijs dat zich in deze gebieden langzaam richting de zee werkt is de drijfveer achter brinicles. Dit komt omdat het landijs zoet is en langzaam smelt in het zoute zeewater. Maar omdat het zeewater rond de Polen vaak onder nul is bevriest het zoete water weer in de zee. Doordat het weer bevriest zakt het langzaam naar beneden en vormt uiteindelijk een stalactiet van ijs onder een gigantische gletsjer of ijsschots.

2. Bioluminescentie, de levende gloeilampen

BioluminescentieBioluminescentie is een lichtje geproduceerd door een levend organisme of een plant. De bekendste beestjes die aan bioluminescentie doen zijn misschien wel de vuurvliegjes die bijna over de hele wereld te vinden zijn. Toch zijn is er in de diepte van onze oceaan een hele wereld vol van deze levende lampjes te vinden. Vooral kwallen, eencellige en andere amoebe look-a-like beesten kunnen de meest fantastische lichtshows onderwater weggeven. Soms wordt z’n lichtshow van bioluminescentie weggeven langs de kustlijnen van de evenaar. Bekende gebieden waar dit fenomeen vaak waargenomen is zijn de San Blas eilanden in Panama en in de wateren rond de Filippijnen.

3. Morning Glory Clouds fenomeen

Morning Glory wolkenMorning Glory Clouds zijn één van onze vijf natuurlijke fenomenen op aarde die je bijna overal op de wereld kan tegenkomen. Het zijn namelijk wolkendekens in de vorm van lange ronde buizen. Het lijken hierdoor net internetkabels die gespannen zijn door de goden om zo hun wolkenkastelen te voorzien van internet. Toch is de kans klein dat je ze zal tegenkomen want de Morning Glory Clouds zijn uiterst zeldzaam.

4. Een supercell is een storm op steroïde

Supercell stormEen supercell is een storm die even getuned is naar een soort turbostorm die je maar beter kan ontwijken. Deze supercell stormen zijn vaak spontaan, kort maar zeer hevig en brengen extreem weer met zich mee. Daarnaast zitten ze bomvol met onweer en ziet het wolkendeken er vaak uit alsof er een atoombom is gevallen. Dit bij elkaar resulteert in een soort mushroom effect wat je hierboven op de foto goed kan zien.

5. Penitentes van 4 meter hoog

PenitentesPenitentes is de Spaanse naam voor de bovenstaande ijzige dolken die je op enkele plekken in het Andes gebergte van Zuid Amerika kan vinden. Je moet hiervoor wel afreizen naar een hoogte van minimaal 4.000 meter anders kunnen de penitentes zich niet vormen. Dit natuurlijke fenomeen ontstaat doordat er dauw op de aarde valt die bevriest en zich langzaam ophoopt, soms tot wel 4 meter hoog! Doordat de zon erg sterk is in Zuid Amerika (ook op 4.000 meter) smelt er langzaam een punt in de penitentes. Deze punt van het stuk ijs is altijd gericht naar de zon omdat hij langzaam omhoog groeit dankzij de dauw die bevriest maar ook tegelijk smelt. Een raar fenomeen dat zich maar op enkele plekken in de wereld kan ontwikkelen. Heb je by the way deze vijf natuurverschijnselen al gezien?