Australische wereldkaart

Zijn alle plekjes op aarde al ontdekt?

Anno 2015 kunnen kan iedereen er zeker van zijn dat we geen nieuwe plekken op aarde gaan vinden. Toch? Of zijn er nog plekken op aarde onontdekt? De huidige wereldkaarten zijn vaak onderworpen aan discussie omdat deze vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid. Daarnaast zijn veel plaatsen, eilanden en bossen onderworpen aan het klimaat, geologische krachten en de mens waardoor ze constant veranderen. Hierdoor zijn sommige plekken in een zekere mate ook nog onontdekt en incorrect weergegeven op landkaarten. Helaas moet je voor de laatste onontdekte gebieden op aarde toch echt afreizen naar de Zuidpool. Daar komt dan nog bij dat dit continent ook al voor het grootste deel is ontdekt! Maar dankzij de gigantische afmetingen, het extreme klimaat en het onherbergzame terrein van de Zuidpool zijn er nog genoeg plekken te vinden waar geen mens ooit heeft rondgelopen. Op naar de Zuidpool op ontdekkingsreis!

oude wereldkaart

De wereldkaarten van de wereld

Voor bijna elke Nederlander is het de standaard geworden dat Europa en Afrika in het midden liggen van een wereldkaart. Toch is dit een zeer eenzijdig beeld dat voortkomt uit onze eigen bias of realiteitsvorming. De wereldkaarten in Amerika plaatsen namelijk de USA in het midden, hetzelfde geld voor China en Japan. Kijk je naar een Australische kaart dan kan het zelfs zo zijn dat de wereld 180 graden gedraaid is weergegeven met Australië aan de bovenkant in het midden!

Is onze realiteit van de Europese wereldkaart daarom vanzelfsprekende voor iedereen? Nee natuurlijk niet dit wordt beïnvloed door je afkomst en onbewuste zelf die altijd zal proberen om jezelf in het midden te plaatsen. Nu denk je vast dat is helemaal niet waar en ik ben helemaal niet zo egocentrisch! Maar kijk eens naar de kaart van Nederland hieronder.

Kaart van Nederland

Keek je als eerste naar je eigen woonplaats? Daar is je egocentrische eigenschap weer! Daarnaast ligt de focus onbewust zo erg op je eigen woonplaats (provincie) dat deze plek bijna het midden van Nederland begint te lijken, toch? Dit principe gebeurd ook bij het maken van wereldkaarten en landkaarten. Hierdoor is elke kaart uniek en onderworpen aan discussie over de accuratie, gewoonweg omdat er met een ander oog tegenaan is gekeken.

Digitale wereldkaarten

De digitale wereldkaarten zoals Google Earth, Bing Maps en Google Maps geven meestal ook een vertekend beeld. Ze starten namelijk allemaal vertrouwd in je eigen egocentrische midden, meestal je woonplaats of land. Onbewust proberen ze een vertrouwd gevoel te geven zodat je vaker gebruikt gaat maken van hun service. Maar wat als we je nu vertellen dat ze via je IP adres achterhalen waar je woonplaats is? En dat andere ook gebruik kunnen maken van deze locatiedienst? Toch worden digitale kaarten steeds accurater en zullen ze in de toekomst betrouwbaarder worden dan de ANWB wegenkaarten. Daarnaast hebben ze helemaal geen echt centerpunt meer om op te focussen omdat ze rond zijn net als de echte wereld.

Google is naast het optimaliseren van hun online wereldkaarten ook bezig met het mappen van de Maan en de planeet Mars tot in grote detail. Dit gebeurd allemaal terwijl dat 66.5% van de aarde nog niet eens in kaart is gebracht! Denk maar eens aan de grote vijvers genaamd de oceanen en zeeën. Als je daarom de echte ontdekkingsreiziger wilt spelen moet je de diepte in duiken.

wereldkaart & UN

Wist je dat…

VN logo – Wist je dat de Verenigde Naties (VN of UN) een probleem hadden met het ontwerpen van hun logo? De eis van de VN voor het logo was een wereld erin maar welke? De Chinese, Japanse, Australische of Europese versie van de wereld? Om geen onenigheid te veroorzaken hebben ze een ongebruikelijke wereldkaart gebruikt kijkend vanaf de Noordpool. Vanuit de Noordpool liggen namelijk alle landen in een eerlijke cirkel om het midden heen. Dit is eigenlijk nog niet eens z’n gekke standaard voor een echte wereldkaart voor de wereld!

Afrika – Wist je dat in het werelddeel Afrika de landen China, Amerika, India en meer dan de helft van Europa kwijt kan? Toch oogt dit werelddeel op onze Europese wereldkaarten vaak een stuk kleiner.

Het Water – Wist je dat ons aardoppervlakte voor 70% uit water bestaat? Van deze 70% is pas een kleine 5% ontdekt, de overige 95% is nog een mysterie vol met nieuwe diersoorten en plekken. De ontdekkingsreizigers van deze tijd zullen daarom de oceanen moeten trotseren. Owja en waarom we onze planeet de naam Aarde gegeven en niet het Water?

Your life on earth – Om te kijken hoeveel de wereld is veranderd om je heen heeft de BBC Earth een leuke online tool gemaakt. De BBC laat in deze online tool zien hoeveel de wereld is veranderd vanaf je geboorte. Ontdek het hier.