Doorway to hell in Turkmenistan

Top 5 natuurwonderen

Na het succes van onze vorige post over de meest vreemde wonderen van Moeder Natuur hebben we nog meer natuurwonderen op aarde ontdekt die onvoorstelbaar mooi en tegelijk ook bizar zijn. Deze bizar gekleurde en vreemd gevormde geologische plekken zijn uniek in heel de wereld maar vaak onbekend dankzij hun afgelegen locatie. Toch zijn sommige hotspots gemakkelijk te bereiken voor iedere toerist.

De natuurwonderen van de aarde

We reizen in dit artikel de hele wereld over om de mooiste plekjes op aarde te bewonderen die je nergens anders tegenkomt. Wat dacht je van een groot brandend gat dat vele de “doorway to hell” itself noemen of een gekleurde krater die elk moment kan ontploffen?

Chocolate hills van Bohol

Chocolade heuvels van het eiland Bohol
Voor de meeste mensen misschien beter bekend uit de racegame Mario Kart zijn de Chocolate Hills van Bohol. Deze merkwaardige bruine heuveltjes schieten overal uit de grond op het landschap van het eiland Bohol in de Filipijnen. Wetenschappers hebben 1776 heuvels geteld over een gebied van 20 vierkante kilometer. Vooral in het droge seizoen wanneer het gras extra bruin is lijken de heuvels net van echte chocolade.

Fly Geiser in Nevada

Fly geiser in Nevada
Vaak overgeslagen door toeristen in de Amerikaanse staat Nevada is de watergeiser Fly. De merkwaardig gekleurde geiser kent zijn oorsprong door het boren naar grondwater. Door de jaren heen hebben hittebestendigde algen de geiser felle kleuren gegeven waardoor het een waar natuurwonder is geworden.

Lençóis Maranhenses in Brazilië

Lencois Maranhensen woestijn in Brazilie
Wat er misschien uitziet als een dorre woestijn is de Lençóis Maranhenses zeker niet. Door de ligging net buiten de Amazone is de Lençóis Maranhenses vooral in het regenseizoen zeer nat. De dalen tussen de hoge zandduinen lopen dan vol met water waardoor er overal flinke waterpoelen ontstaan. Deze hebben vaak verschillende kleuren wat het hele gebied een merkwaardig tintje geeft. Daarnaast leven er allemaal brio-organismen in de waterplassen.

Danakil Depression in Ethiopië

Danakil depression in Ethiopie
De Danakil Depression wordt vaak vergeleken met een echte “hell on earth”. Dit komt omdat het gebied zeer ontoegankelijk en onbewoonbaar is. De hoge temperaturen, opborrelend lava en meren van zwavelzuur maken de lucht en het landschap zeer onaangenaam. Toch blijft het een merkwaardig landschap met veel vreemde kleurencombinaties wat het een werkelijk natuurwonder maakt.

Doorway to Hell in Turkmenistan

Afgelegen en meestal niet op het traject van het gros van de backpackers die naar Azië gaan ligt Turkmenistan. Het gesloten land ligt ingesloten tussen Iran, Kazachstan, Afghanistan en Uzbekistan en kent een werkelijk natuurwondertje namelijk de “Doorway to Hell”. Dit is een gigantisch gat in de grond dat al sinds 1971 in brand staat. Het gat is ontstaan doordat de Sovjet Unie in de grond boorde naar gas maar deze werd instabiel en storten in. De wetenschappers staken het opborrelende gas aan en dachten dat het na enkele dagen uitgebrand zou zijn. Nu bijna 50 jaar later brand de “Doorway to Hell” in Turkmenistan nog steeds.

Weet jij nog meer natuurwonderen?

Weet jij nog meer natuurwonderen op aarde te vinden? Laat het ons dan weten in een berichtje hieronder. We hebben trouwens nog meer leuke posts over vreemde natuurverschijnselen en andere wonderen van Moeder Natuur.