Tortuguero gifkikker

Tortuguero Nationaal Park in Costa Rica

Costa Rica is in feite één grote dierentuin. Het Midden-Amerikaanse land wordt geroemd om de prachtige natuur en de nationale parken waar je talrijke dieren kunt spotten: van bontgekleurde vogels tot behendige slingerapen en van minuscule insecten tot de schattige luiaards. Niet voor niets betekent Costa Rica in het Spaans ‘de rijke kust’. Een van de beste plekken om wilde dieren tegen te komen is in Tortuguero Nationaal Park, aan de noordkust van Costa Rica. Tortuguero is sinds 1975 een nationaal park, om op die manier de vele dieren, en met name de zeeschildpadden, te beschermen. De entreeprijs van het park is 15 dollar (november 2015).

Tortuguero: een mini-versie van de Amazone

Tortuguero-nationaal-park
Hoewel Tortuguero Nationaal Park vrij lastig te bereiken is, blijft het toch een van de meest geliefde nationale parken in Costa Rica. Het gebied bestaat uit een regenwoud waar diverse rivieren en natuurlijke kanalen doorheen lopen. Het natuurpark wordt ook wel het Venetië van Costa Rica genoemd. Veel mensen zien Tortuguero als het kleine broertje van het bijzondere Amazonegebied in Zuid-Amerika. Het is mogelijk om door Tortuguero Nationaal Park te wandelen. Er loopt een wandelpad, de Gavilan Trail, door het natuurgebied. Deze wandelroute is ongeveer 2 kilometer lang en wordt goed aangegeven met borden. Het is verstandig om regenlaarzen of stevige wandelschoenen mee te nemen, aangezien het pad vaak modderig is.

Een misschien nog leukere manier om de natuur van Tortuguero te ontdekken is per boot. Tijdens een boottocht dwaal je door het doolhof aan kanalen terwijl je onderweg de ene na de andere diersoort spot. Aan de oevers zie je leguanen die zich warmen in de zon. Misschien rent er zelfs een Jezus Christushagedis over het water. In het water zwemmen krokodillen en kaaimannen. Met wat geluk kom je dolfijnen tegen die vanuit de zee in de kanalen terecht zijn gekomen! Brulapen laten van kilometers ver al weten dat ze aanwezig zijn. De luiaard is een meester in het camoufleren, maar dat maakt het alleen maar leuker om er een te spotten. Kleurrijke vinders en kikkers bewegen zich geluidloos voort door de jungle. Toekans en papegaaien vliegen boven je terwijl je je door dit adembenemende natuurparadijs verplaatst. De flora en fauna van Tortuguero zal ongetwijfeld een indruk op je maken. Wil je zonder een gids de natuur verkennen? Je kunt ook een kajak of een kano huren om zelf dit prachtige stukje Moeder Natuur te ontdekken.

Schildpadden in Tortuguero Nationaal Park

Tortuguero nationaal park
Tortuguero Nationaal Park is met name bekend als een van de belangrijkste broedplaatsen in Costa Rica waar zeeschildpadden hun eieren komen leggen. De Spaanse vertaling van Tortuguero is dan ook schildpad. De drie soorten schildpadden die naar deze stranden aan de Caribische kust komen zijn de karetschildpad, de groene schildpad en de grootste zeeschildpad ter wereld, oftewel de lederschildpad. In het Sea Turtle Conservancy Museum leer je meer over de levenscyclus van de schildpad, het broedseizoen en over de flora en fauna van Tortuguero in het algemeen. Je vindt dit gebouw ten noorden van het dorp Tortuguero Village.

Wist je dat de lederschildpad de grootste ter wereld is onder zijn soortgenoten? Hij komt aan land in Tortuguero Costa Rica om zijn eieren te leggen

Wanneer de nacht valt kruipen de schildpadden vanuit het water het strand op om een nest voor hun eieren te maken. Terwijl de hemel gevuld wordt met fonkelende sterren graven deze dieren een grote kuil die ze vervolgens vullen met hun eieren. In een nest liggen vaak wel meer dan honderd schildpadeieren! Je kunt dit bijzondere natuurfenomeen bijwonen, maar wel alleen met een gids. Het strand van Tortuguero is ’s avonds namelijk niet open voor bezoekers en er gelden bovendien een aantal regels voor het bijwonen van dit magische moment. Het hoogseizoen is van juli tot en met oktober en van februari tot en met april.

Tortuguero schildpad

Minstens zo fascinerend is de migratie van de pasgeboren baby’s die uit hun eieren kruipen en naar zee vertrekken. De incubatietijd van de eieren is ongeveer 40 tot 50 dagen. Tientallen kleine schildpadden kruipen, soms ietwat onhandig, over het strand totdat ze door de golven worden meegenomen. Ook dit gebeurt bijna altijd ’s avonds, omdat het zwarte zandstrand overdag te heet is voor de baby’s om overheen te kruipen.

Vrijwilligerswerk met schildpadden in Costa Rica

Tortuguero schildpadden sanctuary
De meeste soorten zeeschildpadden worden met uitsterven bedreigd. Ten eerste omdat de oceaan, hun leefgebied, alsmaar gevaarlijker is geworden. Ze komen vast te zitten in visnetten of hengels, ze slikken plastic in en ze verwonden zich aan afval dat in zee terecht is gekomen. Daarnaast wordt er, met name in Azië en Centraal-Amerika gejaagd op volwassen zeeschildpadden voor het vlees. Tot slot zijn de eieren in Centraal-Amerika erg populair. Sommige mensen geloven dat het eten van schildpad-eieren voor meer vruchtbaarheid zal zorgen. Hierdoor hebben enkele mensen een (bij-)baan als stroper. Het stropen en verkopen van de eieren is inmiddels verboden in Costa Rica, maar het gebeurt helaas nog steeds.

Wil jij ook meehelpen met het redden van bedreigde schildpadden soorten? Dan is Tortuguero Costa Rica de perfecte plek om dit te doen!

Aan de Caribische kust vind je verschillende projecten die zich inzetten voor de bescherming van zeeschildpadden en hun eieren. Het is belangrijk dat de schildpadden worden beschermd, want door alle gevaren wordt slechts één op de honderd babyschildpadden na 20 jaar volwassen. De hoofdtaken bij de meeste projecten zijn het patrouille lopen, het bewaken van de eieren, het verzamelen van gegevens over de schildpadden en het opruimen van de stranden. Wil je ook als vrijwilliger zo’n project bezoeken? Aan het Pacuare strand, ten zuiden van Tortuguero, vind je enkele projecten die de moeite van het bezoeken waard zijn. La Tortuga Feliz en WIDECAST Pacuare zijn twee voorbeelden van betrouwbare organisaties die zich inzetten voor de bescherming van zeeschildpadden.

Overnachten bij Tortuguero Nationaal Park

Tortuguero zonsondergang
Het is mogelijk om Tortuguero in één dag te bezoeken, maar het is zeker de moeite waard om meerdere dagen in dit prachtige natuurgebied te verblijven. Je kunt in het kleine gelijknamige dorp overnachten. Tortuguero Village is autovrij en er leven hier slechts een paar honderd mensen, waar je ongetwijfeld het pura vida-gevoel zult ervaren. De accommodaties variëren in prijzen, maar voor backpackers die niet al te veel willen uitgeven aan hun slaapplaats is Cabinas Tortuguero een aanrader. Hier heb je al een overnachting voor 14 dollar per persoon. Ook Cabinas El Muellecito is een aanrader voor budgetreizigers. Er valt namelijk over de prijs te onderhandelen, waardoor je best voor 10 dollar een bed kunt krijgen. Bovendien zit er een restaurant bij de accommodatie waar je van lokale gerechten kunt genieten.

Hoe kom je in Tortuguero Nationaal Park?

Vanaf meerdere plekken als San José, Limón en Puerto Viejo de Talamanca worden er eendaagse en meerdaagse tours aangeboden naar Tortuguero Nationaal Park. Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid te gaan. Er gaan geen wegen naar Tortuguero, waardoor het nationaal park alleen per boot of per vliegtuig bereikbaar is. Wie met de boot wil reizen gaat naar een opstapplaats zoals Moín of Cariari. Vanaf de hoofdstad vertrekken er dagelijks vluchten naar Tortuguero. Na ongeveer een half uur vliegen beland je in een geheel andere wereld.

Foto credits: Jessica Lokker