Puerto Viejo de Talamanca

Het pura vida-gevoel in Puerto Viejo de Talamanca

Een laid-back kustdorp waar niets moet en alles mag. Relaxen is het sleutelwoord in Puerto Viejo de Talamanca. De reggaeklanken komen je tegemoet vanuit verschillende barretjes waar je tropische cocktails kunt drinken. Op veel plekken kun je ’s avonds van live muziek genieten en dansen tot in de vroege ochtend. In Puerto Viejo draait alles om het ervaren van het pura vida-gevoel. Pura vida is een uitspraak die iedere Costa Ricaan kent. Het betekent letterlijk ‘het pure leven’. Het wordt vaak gebruikt als een begroeting of als antwoord op de vraag hoe het met iemand gaat. Je zult het op zo’n beetje iedere straathoek van Puerto Viejo horen. De Tico’s, zoals de inwoners van Costa Rica worden genoemd, leven namelijk om te genieten. Puerto Viejo is het paradepaardje als het gaat om het ervaren van het pura vida-gevoel. Verwar het kustplaatsje Puerto Viejo de Talamanca trouwens niet met Puerto Viejo de Sarapiqui, een dorp in de Costa Ricaanse provincie Heredia. Met de verkorte naam Puerto Viejo wordt bijna altijd het kustdorp bedoeld.

Puerto Viejo, het surfwalhalla

Puerto Viejo Costa Rica
De witte zandstranden in de omgeving van Puerto Viejo de Talamanca zijn de perfecte plek om te ontspannen. Af en toe maak je een duik in het water om af te koelen of misschien verken jij al snorkelend de kleurrijke onderwaterwereld. Een van de populairste en meest veilige stranden om te zwemmen is Playa Negra. Het oostelijke Playa Punta Uva is door het koraal juist weer geschikter om te snorkelen en te duiken. Puerto Viejo is bovendien een paradijs voor surfers. Ervaren surfers komen hier voor de beroemde Salsa Brava. De golven zijn vrij pittig en het scherpe koraal zorgt ervoor dat de stapel met kapotgeslagen planken ieder jaar hoger wordt. Maar dat het tafereel er indrukwekkend uitziet is een feit. Beginnende surfers zullen zich vermaken in de golven bij Playa Cocles, twee kilometer ten oosten van Puerto Viejo. De golven zijn hier namelijk minder extreem en de stroming is minder sterk.

Fietsend de omgeving verkennen

Puerto Viejo
Puerto Viejo is een klein dorp dat je al wandelend kunt verkennen. Er zijn weinig auto’s en scooters, want die heb je hier simpelweg niet nodig. Wil je de omgeving van Puerto Viejo de Talamanca en de prachtige kuststrook verkennen? Dan is het huren van een fiets een leuke optie. Een aanrader is de prachtige en niet te lange route naar Manzanillo. De weg naar Manzanilllo is ongeveer 13 kilometer. Er bestaat een kans dat je tijdens het fietsen brulapen, kleurrijke vlinders, tropische vogels en andere dieren tegenkomt. Geniet van de rustige omgeving en vergeet niet je zwemkleren mee te nemen. Soms heb je de paradijselijke stranden die je tegenkomt bijna helemaal voor jezelf. De tocht naar het westelijk gelegen Cahuita is iets langer, maar ook zeker de moeite waard. In het nationale park van Cahuita bevind je je namelijk in een prachtig en vrijwel onontdekt paradijs!

Opvangcentra voor dieren

Puerto Viejo de Talamanca Hostel
The Sloth Sanctuary ligt voorbij het dorp Cahuita en is een opvangcentrum voor wilde dieren, met name luiaards. Nergens kom je zo veel luiaards bij elkaar tegen als hier. The Sloth Sanctuary heeft als doel om de dieren terug te plaatsen in de natuur, maar soms is dit niet mogelijk en groeien de luiaards op in het asiel. Je kunt verschillende tours in het opvangcentrum boeken om meer te leren over het werk van het opvangcentrum, de research en natuurlijk de luiaards. Het geld van de tours gaat naar het onderhoud van het asiel en de research die biologen doen om deze dieren te onderzoeken.

Pura Vida – Het pure leven

In de buurt van Puerto Viejo de Talamanca vind je nog een ander opvangcentrum, Jaguar Centro de Rescate. Ook dit opvangcentrum heeft als doel om gewonde dieren weer vrij te laten in de natuur. Onder meer apen, luiaards, vogels, wasberen, miereneters, katachtigen, slangen en zelfs kikkers worden hier opgevangen in het asiel. In het Jaguar Rescue Center worden de dieren verzorgt om vervolgens na een tijdje te worden vrijgelaten in het nabijgelegen natuurreservaat La Ceiba. Tijdens een tour kun je zowel het asiel als het natuurreservaat bezoeken.

Een ontmoeting met de Bribri indianen

De natuur rondom Puerto Viejo is prachtig, maar misschien wil je ook wat cultuur proeven. In het nabijgelegen dorp Bribri leven de gelijknamige indianen. Je maakt hier kennis met hun oude tradities en gebruiken. Je leert bijvoorbeeld welke planten zij voor hun medicijnen gebruiken en hoe je met pijl en boog hoort te schieten. Daarnaast kun je de bananen- en cacaoplantages bezoeken. Het is wel verstandig om Bribri met een tour te bezoeken, aangezien het dorp redelijk afgelegen ligt en alleen per boot te bereiken is. Bovendien spreken en verstaan de indianen weinig tot geen Engels.

Overnachten in Puerto Viejo de Talamanca

Talamanca Costa Rica
In Puerto Viejo kun je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Een aanrader voor backpackers is Bikini Hostel. Dit is één van de goedkoopste plaatsen om te overnachten in Puerto Viejo de Talamanca; een overnachting is ongeveer 10 dollar. Het hostel is niet te massaal, ligt centraal in het dorp en heeft bovendien een restaurant. Net buiten het centrum vind je Rocking J’s. Het is een groot hostel waar je veel andere backpackers tegen zult komen. Je hebt meerdere mogelijkheden voor de overnachting: een privékamer, een bed in een slaapzaal, een hangmat of zelfs een tent! Het hostel is leuk gedecoreerd met mozaïeken en graffitikunst. Rustige avondjes bij de pooltafel en wilde feesten tot in de vroege uurtjes: je vindt het hier allemaal. Wil je toch iets meer luxe bekijk dan eens het fantastische Tree House Lodge dat midden in de Jungle gebouwd is!

Hoe kom je in Puerto Viejo de Talamanca?

Talamanca Costa Rica
Puerto Viejo heeft één bushalte, op de Avenue 73 tegenover Caribbean Tours Puerto Viejo. Bij het kantoor van de busmaatschappij kun je de vertrektijden bekijken en een busticket kopen. Er komen en gaan meerdere bussen per dag naar de hoofdstad San José en de stad Limón. De rit naar Limón duurt ongeveer twee uur, de rit naar San José zo’n vijf uur. Het is ook mogelijk om vanaf Panama naar Puerto Viejo de Talamanca te reizen. De meeste reizigers gaan vanaf Bocas del Toro naar het Costa Ricaanse kustdorp. Je reist dan per bus naar het grensdorp Guabito, regelt jouw stempels en steekt vervolgens de brug over naar het dorp Sixaola. Hier vind je diverse bussen die je in ongeveer één uur naar Puerto Viejo de Talamanca brengen. Het is niet mogelijk om naar Puerto Viejo te vliegen. Het dichtstbijzijnde vliegveld is bij Limón.

Foto credits: Jessica Lokker