Nationale Parken Costa Rica

Top Nationale Parken Costa Rica

Paradijselijke stranden, mysterieuze nevelwouden, actieve vulkanen, grootse watervallen, ongerepte regenwouden en een rijke dierenwereld. Van kleurrijke vlinders tot angstaanjagende krokodillen en van vlugge slingerapen tot schattige luiaards. In Costa Rica word je overweldigd door de prachtige flora en fauna in de Nationale Parken. Costa Rica betekent in het Spaans niet voor niets ‘rijke kust’! Je voelt je als een ontdekkingsreiziger als je door dit Midden-Amerikaanse land reist en je komt ogen tekort terwijl je je door diverse landschappen verplaatst. De vele Nationale Parken en de grote diversiteit aan planten en dieren maakt Costa Rica een geliefde bestemming bij natuurliefhebbers. Maar door de vele natuurparken zie je letterlijk door de bomen het bos niet meer. Want waar ga je naartoe als je de rust wilt opzoeken? En waar heb je de meeste kans om bijvoorbeeld luiaards of toekans te spotten? Deze vijf Nationale Parken zullen sowieso bijdragen aan een succesvolle en onvergetelijke reis door Costa Rica! De nationale parken zijn in willekeurige volgorde geplaatst.

De schoonheid van de ongerepte flora en fauna van Costa Rica komt tot zijn recht in de beschermde Nationale Parken, het is één van de highlights van het land voor veel reizigers

Met of zonder gids de Nationale Parken intrekken?

Voor enkele bestemmingen is het verplicht om met een lokale gids het gebied te verkennen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het strand van Tortuguero waar de beschermde schildpadden hun eieren komen leggen. En wie een meerdaagse wandeltocht door het nationale park Corcovado maakt moet dat ook onder begeleiding van een gids doen. In de meeste nationale parken zijn de routes duidelijk aangegeven via wegwijzers en plattegronden. Je kunt dus gemakkelijk op eigen gelegenheid de parken verkennen. Het grote voordeel is dat je de rust kunt opzoeken en op jouw eigen tempo de natuur kunt verkennen. Toch is het een aanrader om de natuur ook een keer met een gids te bezoeken. Gidsen kunnen je ten eerste vertellen waar je op moet letten. Zij weten welke dieren er in het gebied leven, wat zij eten en wanneer de dieren actief zijn. Veel gidsen hebben bovendien ook een verrekijker en een telescoop bij zich, waardoor je dingen kunt zien die je anders over het hoofd zou zien. Voor de meeste gidsen betaal je 15 tot 25 dollar, los van de entreeprijs van het park. Let erop dat de gids officieel erkend is; er zijn namelijk veel oplichters op Costa Rica actief. Houdt er bovendien rekening mee dat alle nationale parken in Costa Rica op maandag gesloten zijn voor publiek. In onze top 5 Nationale Parken bespreken we Tortuguero, Manuel Antonio, Rincon de la Vieja, Corcovado en Marino Ballena.

Tortuguero

Tortuguero Nationaal Park
Tortuguero wordt vaak een kleine versie van de Amazone genoemd. De rivieren kronkelen door het regenwoud en je komt hier ontzettend veel dieren tegen. Luiaards die zich verstoppen in de hogere bomen. Slingerapen die zich behendig van tak naar tak verplaatsen. Jezus Christus hagedissen die speels over het water rennen. Felgekleurde kikkers die niet groter zijn dan de top van je duim. Kaaimannen die zich in het bruine water camoufleren. Brulapen zijn van kilometers ver al te horen. Tortuguero ligt aan de Caribische kust. Op het strand komen ieder jaar verschillende soorten schildpadden hun eieren leggen. In het Spaans betekent Tortuguero dan ook ‘dorp der schildpadden’. ’s Nachts kun je het strand bezoeken met een gids om dit bijzondere spektakel mee te maken. Een moeder legt vaak wel meer dan honderd eieren in een nest. Ook bijzonder: na veertig tot vijftig dagen komen de eieren uit en kun je ’s nachts de baby’s vanaf het nest naar zee zien kruipen. Hoewel dit nationale park redelijk afgelegen ligt is het toch een geliefde bestemming in Costa Rica. Je kunt Tortuguero alleen met het vliegtuig of per boot bereiken. Veel mensen overnachten daarom in het gelijknamige dorp. De schildpadden mag je alleen bezoeken onder begeleiding van een gids, maar iedereen is vrij om te wandelen of te kanoën door de jungle.

Manuel Antonio

Manuel Antonio Nationaal Park
Manuel Antonio mag dan wel klein zijn, het nationale park is daardoor niet minder geliefd. Integendeel: door de geringe omvang is het voor bezoekers gemakkelijker om dieren te spotten. Manuel Antonio is grotendeels vlak en heeft slechts een aantal kilometers aan wandelpaden. Hierdoor is het nationale park voor jong en oud ideaal om te bezoeken. Wie een luiaard wil spotten heeft een goede kans in Manuel Antonio. Ook leguanen, apen en wasberen worden vaak gespot. Neem ook jouw zwemkleding en een handdoek mee, want in het park vind je meerdere stranden. Manuel Antonio ligt aan de Pacifische kust, op ongeveer drie uur rijden van de hoofdstad San José. De meeste mensen overnachten in het gelijknamige kustdorp of de nabijgelegen plaats Quepos.

Rincon de la Vieja

Rincon de la Vieja Nationaal Park
Dit nationale park heeft door de aanwezigheid van diverse vulkanen een bijzonder karakter. Pruttelende zwavelmeren, immense woudreuzen en watervallen die voor verkoeling zorgen: Rincon de la Vieja heeft bijna iets surreëels. Het park is een aanrader voor iedereen die weg van de massa wil. Rincon de la Vieja ligt in het noorden van Costa Rica, vlak bij de grens met Nicaragua. De meeste mensen overnachten ofwel in een accommodatie bij de parkingangen ofwel in Liberia, een plaats die ongeveer 20 kilometer ten zuiden van het nationale park ligt. Er stoppen geen bussen, maar het is wel mogelijk om bij een hotel in Liberia een shuttlebus te boeken. Maar de gemakkelijkste manier om naar Rincon de la Vieja te reizen is toch wel met een auto, bij voorkeur een 4×4.

Corcovado

Corcovado Nationaal Park
Bijna nergens ter wereld vind je een plek die zo gevarieerd is als Corcovado: van drassige moerassen naar paradijselijke stranden. Ongerepte jungle met rivieren, watervallen en grotten. En de rijke dierenwereld, niet te vergeten. Bijzonder is bijvoorbeeld dat alle vier de aapsoorten in Corcovado voorkomen: de slingeraap, de brulaap, de kapucijnaap en de eekhoornaap. De kans is klein, maar je kunt in dit nationale park ook gevaarlijke dieren als slangen, krokodillen of jaguars spotten. Een gids is daarom verplicht. In Corcovado leven ook bedreigde diersoorten zoals de Midden-Amerikaanse tapir, de rode ara en de poema. Het nationale park ligt op het schiereiland Península de Osa, in het zuiden van Costa Rica. Door de moeilijke bereikbaarheid blijven de meeste mensen overnachten bij Corcovado. De plaatsen Drake Bay, Puerto Jiménez en Carate dienen als een goede uitvalsbasis om het park te verkennen.

Marino Ballena

Marino Ballena Nationaal Park
Dit nationale park is vernoemd naar de dieren die je hier vaak kunt spotten: de walvis. Ballena betekent namelijk in het Spaans ‘walvis’. Marino Ballena is een van de beste plekken in Costa Rica om walvissen en dolfijnen te spotten. Maar niet alleen in het water is er genoeg te zien. Vanaf het strand kun je wanneer het eb is naar Punta Uvita Tombolo lopen. Vanuit de lucht ziet deze strook zand eruit als een walvissenstaart. Houd wel rekening met de getijden. De zandstrook verdwijnt namelijk als het vloed is! Vanaf het strand loop je direct de jungle in, waar je talrijke dieren tegenkomt. Luiaards, felgekleurde vogels en meterslange slangen zijn slechts enkele voorbeelden van dieren die je hier kunt tegenkomen. Marino Ballena ligt aan de Pacifische kust, bij het dorp Uvita. Een bijzondere accommodatie voor backpackers is Flutterby Hostel. Je slaapt hier namelijk in grote boomhutten!

Dit zijn alle Nationale Parken van Costa Rica

Hieronder vind je een lijst van alle Nationale Parken in Costa Rica. Klik op de links voor meer informatie over de prachtige parken van Costa Rica, sommige hebben we ook zelf beschreven in een reisblog.

Niet alleen Costa Rica heeft prachtige Nationale Parken want in Panama vind je er ook meerdere. Kijk maar eens nabij het dorpje Boquete daar vindt zich een prachtig nevelwoud.