Catarata La Fortuna Costa Rica

Arenal vulkaan & La fortuna

Op slechts enkele kilometers van de Arenal vulkaan ligt het dorp La Fortuna. De officiële naam is La Fortuna de San Carlos. Het is inmiddels een van de populairste bestemmingen in Costa Rica geworden. Tot 1968 heette het dorp El Burio. Op 29 juli 1968 barstte de Arenal vulkaan, na 400 jaar rustig te zijn geweest, met veel geweld uit. Enkele dorpen in de omgeving werden verwoest, maar El Burio bleef gespaard waarna het de naam La Fortuna, Spaans voor ‘het geluk’, kreeg. Er is in en rondom La Fortuna ontzettend veel te doen, dus je zult ongetwijfeld keuzestress hebben!

Lavaspuwende Arenal vulkaan

Arenal vulkaan
Na 1968 kwamen veel mensen naar La Fortuna om de omgeving van de vulkaan te bezoeken. In 1991 werd het Arenal Nationaal Park opgericht. Tijdens een wandeling door het nationaal park kom je onder meer bij oude lavastromen en bij een mooi uitzichtpunt. Er is weinig beschutting in dit nationaal park, dus het is verstandig om zonnebrand en een pet of een hoed mee te nemen. Omdat de Arenal vulkaan nog steeds actief is is het niet mogelijk om deze te beklimmen. De laatste grote uitbarsting was in 2010, maar iedere avond is er activiteit te zien. Wanneer het weer meezit kun je ’s avonds rook uit de krater zien komen, waarna de lava naar beneden stroomt en er brokstukken door de lucht vliegen.

Arenal National Park
Het merendeel van het nationaal park is regenwoud en tijdens een wandeling kun je onder meer apen, toekans, herten en slangen tegenkomen. Hoe dichter je bij de vulkaan komt, hoe spectaculairder het landschap wordt. Naast de Arenal vulkaan ligt de slapende Chato vulkaan. De tocht naar de krater van deze vulkaan is vrij pittig, maar na enkele uren word je wel beloond met adembenemende uitzichten. Met goed weer heb je een van de beste uitzichten op de top van de Arenal vulkaan.

De Arenal vulkaan is één van de populairste vulkanen in Midden Amerika dankzij de spectaculaire lichtshows in de avond.

Costa Ricaanse jungle ontdekken

La Fortuna Exotic vogel
Avontuurlijk ingesteld? Dan is een canopy tour, ook wel ziplinen genoemd, een leuke activiteit om te ondernemen in La Fortuna. Via stalen kabels die dwars door het regenwoud lopen beweeg jij je voort als een echte Tarzan of Jane. Soms met wel 60 kilometer per uur! Canopy werd bedacht door een bioloog die zichzelf snel van boom naar boom wilde verplaatsen en inmiddels is het een van de populairste activiteiten in Costa Rica. Terwijl de adrenaline door je lichaam giert heb je bovendien de kans om apen, luiaards, toekans of andere dieren in de boomtoppen te spotten.

De mooiste Watervallen ter wereld!

Costa Rica Lonely Planet
Heb jij de Lonely Planet reisgids van Centraal-Amerika? De waterval die op de voorkant is geprint is La Fortuna Catarata! Enkele kilometers buiten La Fortuna vind je deze 70 meter hoge waterval, midden in de jungle. De entreeprijs is 11 dollar (december 2015). Via trappen ga je naar beneden, naar de voet van de waterval. Vergeet niet je zwemkleding mee te nemen, want je kunt een verfrissende duik in de rivier en de poel onder de waterval maken.

Chocolade uit Costa Rica

Ook liefhebbers van chocolade komen in La Fortuna aan hun trekken. Rainforest Chocolate Tour ligt op de weg van La Fortuna naar de waterval en biedt rondleidingen over de cacaoplantages aan. Cacao werd eeuwen geleden als een geschenk van de goden gezien en werd voornamelijk gedronken door de koninklijke familie tijdens ceremonies. Je leert meer over de geschiedenis van cacao en het proces van chocolade maken. En natuurlijk wordt er tijdens de tour genoeg geproefd!

Heerlijke, donkere, verse, pure chocolade dames! Mmmmm

Ontspannen bij warmwaterbronnen

La Fortuna vulkanische spa
Dankzij de vulkanische activiteit zijn er diverse warmwaterbronnen rondom de Arenal vulkaan. Er zijn hot springs voor ieder budget. Bij Tabaconcito vind je zelfs warmwaterbronnen die je gratis kunt bezoeken. Reis je met een huurauto? Parkeer de auto dan bij het naburige Tabacon Grand Spa. Je kunt hier zo lang genieten van het warme rivierwater als je wilt. Ga je liever voor wat meer privacy en comfort? Dan is Eco Thermales Hot Springs een leuke optie. Je vindt hier diverse baden met verschillende temperaturen, een restaurant en een vijver vol met kikkers. Er mogen maximaal honderd mensen naar binnen, dus je bent gegarandeerd van een rustige middag of avond. Er zijn diverse spa’s, dus bekijk van tevoren wat aansluit bij jouw wensen en verwachtingen.

Overnachten in La Fortuna

La Fortuna
In La Fortuna vind je accommodaties voor ieders budget. Er zijn luxe spahotels, maar ook sfeervolle backpackershostels. Een aanrader is Arenal Backpackers Resort. Het hostel ligt niet ver van het centrale park in het dorp en heeft bijna alles wat de backpacker nodig heeft. Er is onder meer een zwembad, een tuin en er zijn hangmatten. Een nadeel is dat er geen gemeenschappelijke keuken is waar je zelf kunt koken. Niet ver van het busstation vind je Arenal Observatory Lodge & Spa. Het hostel heeft onder meer gratis ontbijt, een gemeenschappelijke keuken, een zwembad en een tuin met hangmatten. Bovendien kun je naast privékamers kiezen tussen een gemixte, een mannelijke of een vrouwelijke slaapzaal.

Hoe kom je in La Fortuna?

Vanaf de hoofdstad San Jose gaan er bussen naar La Fortuna, zowel een rechtstreekse dienst als een lijndienst met een overstap in Ciudad Quesada. De reistijd is ongeveer vier uur. Veel mensen combineren La Fortuna met Santa Elena, een dorp aan de andere zijde van Lake Arenal. De bussen op dit traject rijden via Tilaran. De weg is vrij slecht, waardoor dit een vermoeiende reis kan zijn. Bovendien ben je bijna een hele dag onderweg. Op deze website kun je uitzoeken hoe je per bus in La Fortuna komt vanaf andere plaatsen. Er is ook een bus-boot-bus-verbinding tussen Santa Elena/Monteverde en La Fortuna. Je vaart dan een deel over het mooie meer van Arenal en wint bovendien enkele uren: deze reisoptie duurt namelijk ongeveer drie uur. Voor de echte avonturiers is het zelfs mogelijk om de afstand per paard af te leggen. Tijdens deze route reis je langs Lake Arenal en door diverse rivieren. Je bagage wordt per boot verplaatst, dus die hoef je gelukkig niet per paard mee te nemen.

Zin in nog meer spectaculaire wandelingen? Neem dan eens een kijkje op onze reispagina over Boquete in Panama, de natuur hier is net zo mooi als rondom La Fortuna.

Foto credits: Jessica Lokker