Villa de Leyva

Villa de Leyva in Colombia

Een van de mooiste koloniale dorpen in Colombia is ongetwijfeld Villa de Leyva. Witgeschilderde huisjes en straten belegd met ongelijke stenen vormen het straatbeeld in dit dorp. Rondom Villa de Leyva vind je een rustiek berglandschap. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Villa de Leyva werd in 1572 gesticht door de Spanjaarden, maar er is in al die eeuwen weinig aan het dorp veranderd. Destijds gingen belangrijke Spaanse families graag naar Villa de Leyva om te ontspannen. Tijdens de kolonisatie was het dorp een producent van olijfolie en verschillende graansoorten, waardoor het een belangrijke plek innam in de handel. In 1954 werd Villa de Leyva een Nationaal Monument van Colombia verklaard. Bovendien staat het dorp ook op de nominatie van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dan moet het wel een bezoek waard zijn, toch?

Heerlijk de rust opzoeken

Villa de Leyva
Wie een paar dagen de rust in Colombia wil opzoeken is in Villa de Leyva op de juiste plek. Met name doordeweeks is het erg rustig en kom je bijna geen andere toeristen tegen. In de weekenden is het drukker, met name omdat veel inwoners dan de hectiek in de hoofdstad Bogotá ontvluchten. Je krijgt hier hoe dan ook een goede indruk van het dagelijks leven in Colombia: mensen die iedereen op straat met een vrolijke lach begroeten. Het luiden van de klokken op een zondagmorgen. Kinderen die ’s middags van school naar huis wandelen of richting het voetbalveld rennen. Misschien mag je wel een wedstrijdje meedoen!

Wat is er te doen in Villa de Leyva?

Villa de Leyva in Colombia
Schattige balkons, majestueuze deuren en versierde bogen: de Spaanse architectuur is duidelijk aanwezig in Villa de Leyva. Het dorp is klein genoeg om te voet te verkennen. Als je in Villa de Leyva bent zul je ongetwijfeld Plaza Mayor bezoeken. Dit is het grootste plein in Colombia en een populaire ontmoetingsplek voor de inwoners. Aan Plaza Mayor vind je verschillende restaurants, hotels en barretjes. Aan het plein staat de Iglesia Parroquial, een kerk die ook in Spaanse stijl is gebouwd. Niet ver van het plein vind je nog een kerk, de Iglesia del Carmen, en een klein park waar inwoners graag de schaduw opzoeken. In de straten vind je voornamelijk restaurants waar je lokale lekkernijen kunt proeven of winkeltjes waar je streekproducten kunt kopen.

Villa de Leyva heeft verschillende musea, die voornamelijk zijn gericht op archeologische vondsten. Door de jaren heen zijn er namelijk diverse fossielen rondom het dorp gevonden. In Museo del Fósil wordt een indrukwekkend fossiel van een baby kronosaurus bewaard en ook in Museo Paleontolgica kun je diverse vondsten bewonderen. Buiten het dorp kun je de archeologische plaats El Infiernito bezoeken, dat in het Spaans ‘de Kleine Hel’ betekent. Voordat de Spanjaarden Colombia veroverden woonden op deze plek de inheemse Muisca. Met de pilaren van El Infiernito berekenden zij welk seizoen het was.

Plaza Mayor in Villa de Leyva is het grootste plein van Colombia en een geweldige ontmoetingsplek voor locals

Toevallig in december in Colombia?

Ben je in december in Colombia? Probeer dan tijdens de Día de las Velitas, oftewel de Dag van de Kaarsjes, in Villa de Leyva te zijn. Het is een traditionele feestdag in heel Colombia, maar met name in dit dorp wordt het uitbundig gevierd. In Villa de Leyva wordt het ook wel El Festival de Luces genoemd. Ieder jaar op 7 december plaatsen mensen zo veel mogelijk kaarsen in de stad: voor het raam, op de balkons, in de parken of op de pleinen. Bijzonder om te zien!

Wat is er te doen in de omgeving van Villa de Leyva?

Pozos Azules Colombia
Villa de Leyva is een bezienswaardigheid op zich, maar ook in de omgeving is er genoeg te zien en te doen. Ten oosten van het dorp kun je de heuvel beklimmen, waarna je wordt beloond met een mooi uitzicht over Villa de Leyva en de rustieke omgeving. Houd er rekening mee dat het op sommige stukken vrij steil is, dus goede wandelschoenen zijn aangeraden. De klim naar boven duurt ongeveer een uur.

Villa de Leyva paardrijden
Enkele kilometers buiten Villa de Leyva vind je de Pozos Azules. Deze drie helderblauwe meren vormen een oase van rust. Je kunt naar deze plek wandelen, maar een paardrijtocht hiernaartoe is misschien nog wel leuker. Zo ervaar je hoe veel Colombianen zich vandaag de dag nog steeds van A naar B verplaatsen. Paardrijtochten van twee uur kun je al voor zo’n 10 euro boeken. Buiten Villa de Leyva vind je ook een bijzondere boerderij: Granja de Avestruces. Op deze boerderij worden meer dan honderd struisvogels en daarnaast enkele lama’s en schapen gehouden. Ook een aanrader is het terracotta huis dat je net buiten het dorp vindt. Dit bruinrode huisje van klei beeldt de bergen uit en lijkt haast uit een sprookjesboek te komen.

Dag je extra over?

Ráquira
Heb je een dag extra in Villa de Leyva? Bezoek dan het nabijgelegen dorp Ráquira, oftewel ‘de stad van de potten’. Speelgoed, vazen en kerstdecoratie: in dit vrolijk gekleurde dorp ten zuiden van Villa de Leyva verkopen vakmannen hun mooiste handgemaakte producten. Wie hier meer over wil leren kan een pottenbakker bezoeken. Zondag is de beste dag om Ráquira te bezoeken. Je kunt dan namelijk over de sfeervolle markt struinen.

Overnachten in Villa de Leyva

In Villa de Leyva vind je voor ieder wat wils wat betreft accommodaties. Backpackers zullen zich thuis voelen in Hostal Rana. Dit hostel heeft onder meer een gemeenschappelijke keuken, gratis Wi-Fi en een binnenplaats met enkele hangmatten. Vind je het niet erg om buiten het dorp te verblijven? Dan is Colombian Highlands Renacer Hostel een leuke optie. Je verblijft hier midden in de natuur, maar na een korte wandeling sta je in het centrum van Villa de Leyva. Er worden bij dit hostels barbecues gehouden, er is een zwembad en de sfeer is er erg gezellig en familiair. Hierzo vind je meer prachtige accommodaties in Villa de Leyva.

Hoe kom je in Villa de Leyva?

Villa de Leyva ligt op de route van de hoofdstad Bogotá naar het noordelijke Bucaramanga. De busrit van Bogotá naar Villa de Leyva duurt ongeveer vier uur. Vanaf Bucaramanga ben je iets langer onderweg, omdat je bij de meeste busmaatschappijen moet overstappen in bijvoorbeeld Moniquirá of Chiquinquirá. Vanaf het busstation in Villa de Leyva loop je naar rechts om op Plaza Mayor uit te komen. Op zoek naar nog meer rustige plekken? Bekijk dan ook eens de geweldige Tatacoa woestijn!