Tatacoa woestijn

Colombia is rijk aan verschillende landschappen en ecosystemen, maar er is één bestemming in het land die uit de toon valt: de Tatacoa woestijn. Grote roofvogels spreiden hun vleugels en zweven boven de grillige gekleurde rotsformaties. De haast eindeloze woestijnvlakte ontmoet de bergen aan de horizon. Op enkele cactussen na is er weinig begroeiing te zien. De plek heeft misschien wel wat weg van de Amerikaanse Bryce Canyon. De meeste mensen stoppen hier slechts voor het maken van een paar foto’s. Jammer! Het is namelijk zeker de moeite waard om in de Tatacoa woestijn te overnachten en iets te ondernemen.

Fietsen of paardrijden door de Tatacoa woestijn

Paardrijden in de Tatacoa woestijn
In feite is de Tatacoa woestijn in Colombia geen echte woestijn, omdat het daar nog te veel voor regent en irritatie ontvangt vanuit de omringende bergen. Het gebied wordt daarom een tropisch droog bos genoemd. Een leuke manier om de omgeving te verkennen is per mountainbike of per paard. De meeste accommodaties hebben fietsen te huur en kunnen een paardrijdtocht met gids voor je regelen. De meeste tochten brengen je naar Los Hoyos, waar je onder meer een duik kunt nemen in een klein zwembad. De kleuren van de rotsformaties veranderen tijdens de tocht van rood en bruin langzaam naar grijze tinten. Alhoewel het officieel geen woestijn is liegen de temperaturen er niet om: overdag kan het kwik oplopen tot wel 40 graden! Het is daarom verstandig om de tochten met de fiets of per paard in de ochtend of de namiddag te ondernemen. ’s Middags wil je jezelf niet te veel door de woestijn verplaatsen. Neem een boek mee en relax in de hangmat.

Wanneer de zon op zijn hoogste punt staat rond het middaguur kan je het beste de droge woestijn vermijden, pak een boek en relax lekker in een hangmat!

Wandel tijdens ‘the golden hour’

Senero cusco Tatacoa
Aan het einde van de middag, rond vier uur, heb je geen last meer van de sidderende hitte en is het de moeite waard om een wandeling te maken tijdens ‘the golden hour’. Fotografen zullen ongetwijfeld weten wat dit inhoudt: tijdens het uur dat de zon ondergaat zorgen de mooiste kleurenspektakels ervoor dat het landschap nog mooier wordt. Vanaf de Tatacoa Observation Tower kun je jouw wandeling starten. Na enkele minuten kom je een plattegrond tegen van het Cusco pad, oftewel ‘Sendero Cusco’. Tijdens de wandeling vergaap je je aan de indrukwekkende rotsformaties en zo nu en dan kom je prachtige roofvogels, vliegensvlugge kolibries en hagedissen in alle soorten en maten tegen. De kans dat je slangen en schorpioenen tegenkomt is klein, maar aanwezig.

Tatacoa cactus
Na een wandeling van ongeveer anderhalf uur kun je genieten van een prachtige zonsondergang bij Mirador el Cusco, tegenover de observatietoren. Een lokale familie heeft hier een tentje waar je de hele dag wat te eten of te drinken kunt kopen. Er wonen niet veel mensen in de Tatacoa woestijn, maar de mensen die je ontmoet zijn mogelijk nog vriendelijker dan in andere delen van Colombia. Als je een beetje Spaans spreekt vinden ze het ontzettend leuk om een praatje te maken en wat meer over hun thuis te vertellen.

Mirador el Cusco is één van de mooiste plekken om een zonsondergangen in Colombia te beleven

Een adembenemende sterrenhemel

Tatacoa woestijn
De Tatacoa woestijn is een van de beste plekken in Zuid-Amerika om van de sterrenhemel te genieten. Doordat er geen lichtbronnen in de omgeving zijn zul je verbaasd staan door de vele sterren. Met wat geluk kun je zelfs de Melkweg helder zien! Iedere avond om 7 uur komt een sterrenkundige op het dak van de observatietoren vertellen over het heelal. Op het dak staan ook verschillende enorme telescopen waarmee je zelfs planeten en verschillende sterrenbeelden kunt zien. De uitleg wordt helaas enkel in het Spaans gegeven, maar zelfs zonder de uitleg te begrijpen zul je niet teleurgesteld worden. Bovendien is er bijna altijd wel iemand aanwezig die iets kan vertalen naar het Engels.

Overnachten in de Tatacoa woestijn

Overnachten in Tatacoa
In de woestijn vind je de meeste accommodaties rondom de observatietoren. De goedkoopste manier om te overnachten is een hangmat. Bij de meeste plekken is het ook mogelijk om in een tent of zelfs in een privékamer te slapen. Houd er rekening mee dat de temperatuur ’s nachts behoorlijk daalt. Het is dus verstandig om ook een trui mee te nemen, hoe gek dat misschien ook lijkt. Posada Noches de Saturno ligt zo’n vierhonderd meter van de observatietoren vandaan, maar is wel een fijne plek om te overnachten. Er is namelijk een zwembad aanwezig! Andere accommodaties in de omgeving lijken erg op elkaar: dezelfde prijzen, dezelfde manieren om te overnachten en bijna allemaal back-to-basic. Houd er rekening mee dat het bij de meeste plekken erg lastig is om elektronica zoals je telefoon en je camera op te laden. De toegangspoort tot de Tatacoa woestijn is het dorp Villavieja. Wie liever niet in de woestijn wil overnachten kan dus ook in het knusse plaatsje verblijven. In Villavieja kun je onder meer eeuwenoude fossielen in het museum bezichtigen die in de woestijn zijn gevonden.

Hoe kom je in de Tatacoa woestijn?

Fietsen in de Tatacoa woestijn
De Tatacoa woestijn ligt op de route van de hoofdstad Bogotá naar het zuidelijker gelegen San Agustin. Vanuit Bogotá, San Agustin, Popayan en Cali neem je de bus naar Neiva. In Neiva stap je over op een andere bus naar het dorp Villavieja. Deze rit duurt ongeveer één uur en kost 5.000 pesos. Je kunt overnachten in het dorp, maar je kunt ook verder reizen naar de woestijn. Het is mogelijk om de zeven kilometer van Villavieja naar de Tatacoa Observation Tower te lopen, maar het is geen aanrader. Op deze weg zul je weinig tot geen schaduw vinden en er zijn geen plekken waar je water kunt kopen. Wil je deze afstand toch wandelen? Vertrek dan vroeg in de ochtend of laat in de middag en neem genoeg water mee, op z’n minst twee liter. De beste optie is om vanuit Villavieja naar de woestijn gebracht te worden per bus, auto of scooter. Deze rit is altijd tussen de 15.000 en 20.000 pesos, wat voor Colombiaanse begrippen best veel is voor een rit van een kwartier. Aangezien de bewoners een monopoly op deze ritten hebben is afdingen niet echt mogelijk. Je kunt de prijs wel met meerdere mensen te delen, waardoor het per persoon goedkoper wordt.

8 gedachten over “De Tatacoa woestijn in Colombia”
  1. Hebben jullie van tevoren de overnachting Noches de Saturno gereserveerd, en hoe? Want ik kan het niet vinden op booking of agoda en de site is volledig in het Spaans.

      1. Ben bang dat ze door hun populariteit zichzelf van Booking hebben afgehaald. Mijn advies zou zijn ze gewoon te mailen in het Engels of desnoods Spaans met Google translate. Succes!

  2. Oh wow, wat gaaf. Ik wist helemaal niet dat Colombia dit soort woestijn had. Het land heeft echt veel te bieden, lijkt me super om er eens rond te reizen, misschien in combinatie met andere landen in de regio op een langere trip!

    1. Gaaf he! Bijna niemand weet dat :) Het is er daarom ook totaal niet toeristisch en zeer rustig. Colombia en de regio is fantastisch! Tijdens mijn laatste rondreis door dit gebied heb ik bijna alles in Colombia ontdekt en daarna met de boot via de San Blas eilanden naar Panama gevaren. Daarna Panama en Costa Rica ontdekt!

Geef een reactie