Taganga Colombia

Taganga, Park Tayrona en de Lost City

Het Colombiaanse dorpje Taganga ligt aan de rand van het wereldbekende natuurpark Parque Tayrona en de Sierra Nevada de Santa Marta. Waarvan Parque Tayrona een prachtige jungle met merkwaardige rotsen heeft en de Sierra Nevada de Santa Marta een Alpine landschap weergeeft met besneeuwde bergtoppen. Dit laatste is merkwaardig aangezien het natuurgebied vlakbij de evenaar ligt zoals heel Colombia. Taganga zelf is een Walhalla voor hippies, backpackers en laidback travellers die even tot rust willen komen van het reizen over het Gringo trail. Het plaatsje heeft niet veel meer te bieden dan prachtige baaien met stranden, rooftopclubs en meerdere Colombiaanse visrestaurant. Daarnaast dient Taganga vooral als uitvalsbasis voor trektochten in Park Tayrona en de Ciudad Perdida (Lost City).

Taganga vissersbootjes

Wat is er allemaal te doen in Taganga?

Dankzij de gunstige ligging van Taganga zijn er volop activiteiten te plannen naar top bezienswaardigheden in Colombia. De bekendste is een bezoekje aan Parque Tayrona dat al enkele jaren met een foto op de voorkant van de Lonely Planet Colombia reisgids staat afgebeeld. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon laidback chillen in één van de vele baaien die Taganga bezit of een zware trektocht naar Ciudad Perdida volgen.

Parque Tayrona Colombia

Het Nationale Park Tayrona

Het Nationale Park Tayrona is al jaren één van de top trekpleisters van Colombia. Dit komt omdat de natuur net als in de Amazone ongeëvenaard is en veelal onaangetast. Toch is het park de laatste jaren flink toeristisch geworden en zitten de stranden en baaien allemaal vol met toeristen. Dit komt vooral door de gigantische camping (Canaveral) langs het strand, die overigens wel erg leuk is als je van outdoor slapen houdt. Je kan een trekking maken vanaf de ingang van het park El Zaino door de jungle naar de kust van ongeveer 4 kilometer. Vervolg je dan de weg langs het strand richting het westen dan kom je bij de mooiste stranden en slaapgelegenheden zoals de camping Canaveral of Arrecifes.

Loop je nog even door dan kom je bij de baaien La Piscina en Cabo San Juan de la Guia die beide uit een reismagazine komen. Meestal zijn deze baaien relatief drukbezocht door toeristen. Je kan het park ook bereiken vanuit Taganga met een speedboot. Dit kost rond de $35 voor een enkele reis en duurt ongeveer 45 minuten aangezien Taganga maar een paar baaien verderop ligt. De reis met een bus naar het park duurt langer maar is wel goedkoper!


In de video hierboven staan we op de plek waar de coverfoto van de Lonely Planet Colombia is genomen.

Trekking Ciudad Perdida

Naast de standaard wandeltocht naar de stranden van Park Tayrona kan je ook de Ciudad Perdida trekking doen. Deze trektocht is een stuk zwaarder en brengt je naar de verloren stad Perdida hoog in de jungle van de Sierra Nevada de Santa Marta. Dit is wel de manier om Indiana Jones na te spelen aangezien de plek echt heel diep in de jungle ligt en bijna volledig onaangetast is. De trekking is ongeveer 44 kilometer en brengt je naar een oude junglestad die stamt uit het jaar 800. Tegenwoordig zijn er alleen terrassen en enkele ruines over van de stad. De trektocht naar Ciudad Perdida (Lost city) was rond de jaren 2000-2007 zeer gevaarlijk in verband met kidnappings en andere berovingen van toeristen. Maar tegenwoordig beschermt het Colombiaanse leger de trekkers en kan je veilig genieten van de mooiste jungletrekking en Colombiaanse cultuur.

Meer informatie over de Ciudad Perdida trektocht kan je hier vinden.

Zonsondergang van Taganga Colombia

Vissers, strandjes en Taganga

Taganga is van nature een vissersdorpje en de lokale bevolking leeft voor een deel nog steeds van de visvangst. Alleen word deze nu verkocht aan toeristen in de lokale restaurants of op de marktjes. De baai waarin Taganga ligt is relatief groot vergeleken met de kleinere baaien eromheen. Het strand van Taganga zelf is niet het mooiste maar wel de perfecte plek voor pittoreske foto’s van een onnatuurlijk woestijnlandschap in Colombia. Wij kunnen je alleen maar aanraden om het bergpad aan de rechterkant van de baai te volgen om vervolgens je handdoek neer te leggen bij één van de kleinere baaitjes zoals Punta Ancon of Punta San Antonio. Dit wandelpad is al een avontuur op zichzelf en geeft je een prachtig uitzicht over de baaien.

In de kleinere baaien kan je ook de lokale vissers aan het werk zien. Het is prachtig hoe ze met weinig middelen toch een grote schol vissen binnenhalen en zo weer voor een aantal dagen verse vis kunnen aanbieden aan de toeristen en bewoners van Taganga. We hebben er een filmpje van gemaakt waarin soms niet echt diervriendelijke beelden in te zien zijn. Maar onthoudt goed dat deze mensen dit al eeuwen doen en verder geen inkomsten hebben om van te leven.

Na een dag zonnen stop dan even op het uitkijkpunt van Bahia Taganga om de fel oranje zonsondergang mee te maken. Dit is een prachtig aanzicht en zal niet vaak geëvenaard worden.

Rooftop feestjes en kelderclubs

Door de hoeveelheid toeristen (vooral backpackers) zijn er overal in Taganga kleine bars en clubs ontstaan. Hiervan is de club El Mirador veruit de leukste want deze heeft een groot dakterras dat uitkijkt over de baai. Voor je afterparty moet je naar Hostel Benjamin waar ze een ondergrondse discotheek hebben die doorgaat tot de late uurtjes. Beide partij locaties zijn legendarisch en zeven dagen per week open.

Nationale Park Tayrona

Slapen in Taganga

Er zijn verschillende top notch hostels te vinden in Taganga waaronder hostel Benjamin als je van een feestje houdt. Toch kunnen wij je het hostel La Casa de Felipe aanraden boven elke andere. Dit hostel ligt relatief rustig gelegen aan de rand van Taganga en is onwijs gaaf! De prachtige opzet en tuin van het hostel geven het een veilige en gezellig sfeer. Het dakterras heeft een mooi uitzicht over de baai en de hangmatten maken het alleen maar extra comfortabel. Maar de enige reden waarom je eigenlijk moet verblijven in dit hostel is de Franse chef-kok Felipe. Elke dag staat er een sterrenmaaltijd op tafel die maar enkele euro’s kost! Dit is een avondmaal waar menig Nederlands restaurant een puntje aan kan zuigen. Twijfel daarom niet en overnacht in Taganga in het hostel La Casa de Felipe!