San Andres Colombia

San Andres, het vergeten Caribische eiland

Het vergeten Caribische eiland San Andres word meestal niet direct geassocieerd met de mainstream tropische getaways. Toch heeft het Colombiaanse eiland alles wat je verwacht van een paradijs, zo vind je er azuurblauw blauw zeewater dat warm en helder is. Daarnaast zijn er ultieme prachtige witte zandstranden die uitermate geschikt zijn voor het zonnebaden. San Andres ligt voor de kust van Nicaragua en maakt samen met Providencia deel uit van de San Andres archipel. Het eiland is tegenwoordig vooral populair onder Colombianen maar wint steeds meer het reishart van menig reiziger.

San Andres het tropische duikoord

Duiken in San Andres Colombia
San Andres eiland staat vooral bekend in de duikwereld door de vele prachtige duiklocaties in de verschillende riffen en cays. Het eiland word omringt door zandbanken en prachtige koraalriffen die nog relatief ongeschonden zijn. De bekendste duiklocaties liggen nabij Haynes Cay, El Acuario of Johnney Cay. Geen zin om te gaan duiken? Wees niet bang want je kan er ook prima snorkelen! Bijvoorbeeld in de prachtige natuurlijke La Piscinita, het water is hier zo helder dat je bijna alle ontelbare visjes kan tellen. Snorkelen is net als duiken een zeer populaire activiteit op San Andres.

Cultuur happen op San Andres

Kerk in La Loma op San Andres
Omdat San Andres een rumoerig verleden kent waarbij oorlogen, piraten en slavernij niet vergeten mogen worden heeft het eiland een prachtige mix aan culturen overgehouden. Zo vind je er de typisch Caribische Creoolse mensen, Colombianen maar ook Engelse en verdwaalde Portugezen. Dit maakt het eiland en de kleine dorpjes zoals San Luis en La Loma uniek voor Colombia. De Colombiaanse cultuur is tegenwoordig wel steeds meer aan het overheersen dus voor authenticiteit naar San Andres gaat moet je er snel bij zijn.

De perfecte zonvakantie

Veel Nederlanders denken bij het Caribische gebied vooral aan de ABC eilanden en slaan daarom prachtige paradijzen zoals San Andres vaak over. Zonde want wij vinden dat San Andres voor een zonvakantie veel meer te bieden heeft! Naast prachtige duiklocaties, levendige cultuur heeft het eiland meerdere prachtige witte zandstranden. De stranden liggen verspreid om het eiland heen en zijn gemakkelijk te bereiken per scooter, golfkar, fiets of bus. Daarnaast kan je ook nog een bootje pakken naar bijvoorbeeld Johnny Cay of Haynes Cay waar je prima kan vertoeven op de zandbank. Verder hoef je ook niet bang te zijn dat het te koud of niet zonnig genoeg is voor het strand want de gemiddelde temperatuur ligt rond de °C 27 graden Celsius en zonuren zijn er rond de 8 per dag.

Providencia en Santa Catalina

Naast San Andres bestaat de archipel nog uit twee andere eilanden namelijk Providencia en Santa Catalina. Deze eilanden zijn een stuk kleiner dan San Andres maar ook veel beter bewaard en beschermd gebleven. Je kan er een prachtig Natuurpark McBeans nature reserve of het SEAFLOWER Biosphere Reserve vinden die beide beschermd zijn door UNESCO. Maar ook een bezoekje brengen aan Maracaibo and Rocky point voor een prachtig uitzicht en strand. Daarnaast vind je op Santa Catalina het oude vestingfort van de Spanjaarden. De geruchten gaan zelfs zo ver dat de wereldberoemde piraat Henry Morgan hier rond heeft gelopen. Kom je tussen april en mei naar Providencia dan is de kans groot dat je op de grootste trektocht van krabben ter wereld stuit. Miljoenen landkrabben trekken vanuit de jungle naar de zee om te paren en eieren te leggen. Overal op het eiland vind je borden en informatie over dit wonder van Moeder Natuur. Voor meer informatie over Providencia, Santa Catalina en San Andres Colombia kan je op de officiële website terecht.

Slapen in het tropische paradijs

Hotels in San Andres ColombiaDe Colombianen die naar San Andres op vakantie houden vooral van luxe. Hierdoor zijn er genoeg vijf sterren all-inclusive resorts te vinden zoals bijvoorbeeld van de Decameron Isleno All Inclusive. Daarnaast zijn er ook genoeg hostels te vinden die zich vooral in de hoofdstad van het eiland namelijk El Centro San Andres hebben gevestigd. Wij hebben heerlijk geslapen en het eiland ontdekt vanuit El Viajero Hostel dat ook te vinden is in Medellin.

Reizen naar San Andres

San Andres is door hedendaagse piraterij in het Caribische gebied alleen nog maar te bereiken met een vlucht vanaf het vaste land van Colombia, Nicaragua, Costa Rica of Panama. Een vlucht kost rond de $80 en duur niet langer dan 1-2 uur. Op het eiland zelf loopt een ringbaan waar bussen de hele dag door rondrijden. Hiermee kan je gemakkelijk vanaf El Centro naar La Loma of San Luis rijden om bijvoorbeeld de Hoy Soplador te bekijken. Daarnaast kan je ook gemakkelijk met een scooter, golfkar of fiets het eiland rond. Wil je naar de eilanden Providencia en Santa Catalina dan kan je het beste één van de dagelijkse vluchten vanaf San Andres pakken.