Pablo Escobar Botero art

Pablo Escobar, de rijkste crimineel ooit

De wereldberoemde drugsbaron Pablo Escobar (Pablo Emilio Escobar Gaviria) domineerde Medellin en Colombia in zijn relatief korte leven. Pablo is namelijk maar 44 jaar oud geworden voordat hij werd neergeschoten door de politie in een vluchtpoging. Hij vergaarde zijn rijkdom vooral met het smokkelen van cocaïne naar de Verenigde Staten en andere Westerse landen. Dit gaf hem ook de alias “The King of Cocaine” en tot op vandaag wordt hij beschouwd als de machtigste en rijkste crimineel van de geschiedenis. Op zijn hoogtepunt rond de jaren 1990s werd zijn vermogen geschat op $60 miljard dollar. El Patron was een gevaarlijke drugsbaron en dacht niet twee keer na om concurrentie uit te schakelen.

Pablo’s vermogen is geschat op ongeveer 30 miljard dollar, hiermee stond hij tussen Forbes lijst van de rijkste der aarde. Pablo Escobar haalde ongeveer 420 miljoen Dollar per week binnen!

Pablo Escobars Medellin kartel

Pablo Escobar politiefotoDe Medellin Kartel zoals de drugskartel van Pablo Escobar heet was de grootste van Colombia en domineerde heel de stad Medellin. De kartel was gesticht in 1976 samen met zijn goede vriend Jorge Luis Ochoa Vasquez. Pablo zelf smokkelde al drugs in de jaren daarvoor maar hield zich vooral bezig met kidnappings en het blackmailen van rijke Colombianen. Vanaf 1976 schoot de prijs van cocaïne in de US omhoog waardoor de drugshandel veel lucratiever werd en Pablo Escobar zijn volledige aandacht erop richten. De cocaïne werd gesmokkeld via Midden Amerika en het Caribische gebied met kleine bootjes of vliegtuigjes naar de Verenigde Staten. In deze tijd was dit nog relatief makkelijk aangezien de internationale gemeenschap niet effectief samenwerkte om de drugssmokkel te bestrijden. Daarnaast was cocaïnehandel geen high priority van de Amerikaanse overheid wat resulteerde in laksheid. Pablo Escobar werd door de drugsmokkel steeds rijker en begon zich te mengen met de elite van Colombia. Zo werd hij in 1982 gekozen tot een soort Tweede Kamer lid van Colombia. Dit gebeurde onder de argusogen van de Colombiaanse elite want niemand wist precies hoe Pablo Escobar zijn gigantische fortuin verdiende.
Kantoor Medellin Pablo Escobar
Als dekmantel gebruikte de drugsbaron enkele grote bedrijven die eigenlijk bijna niks deden maar toch legaal geld verdiende. Uiteindelijk moest Pablo Escobar onderduiken en werd hij op 2 december 1993 neergeschoten door de politie. De Medellin kartel was toen nog steeds op zijn hoogtepunt maar viel daarna snel uit elkaar.

Pablo’s invloed op de politiek

Rijbewijs Pablo Escobar
Door het gigantische fortuin dat Pablo Escobar vergaarde was hij in staat meerdere belangrijke politieke functionarissen om te kopen. Hierdoor kreeg hij meer macht en vrijheid in Colombia waardoor zijn drugskartel kon groeien. Zijn intimidatie campagne ging nog veel verder en werd door regeringsfunctionarissen vaak genoemd als “plato o plomo” wat letterlijk zilver of lood betekend, in andere woorden accepteer mijn geld of voel mijn kogels. Dit zorgde voor veel burger slachtoffers en plaatste Medellin op de lijst van gevaarlijkste steden ter wereld. De politieke macht van Pablo Escobar was zo groot dat hij zelfs weg kwam met de moord op de Colombiaanse president kandidaat Luis Carlos Galan in 1989. De intimidatie ging nog veel verder en raakte ook private sectoren zoals met de bomaanslag op Flight 203 van de luchtvaartmaatschappij Avianca. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de bomaanslag bij het nationale departement van de veiligheid in 1989 waarbij het gebouw volledig werd verwoest en er meer dan 50 doden vielen. In 1991 werd de dekmantel van Pablo Escobar langzaam opgerold en kwam zijn politieke macht onder druk te staan. Dit resulteerde in verschrikkelijk veel moorden waardoor Medellin de “murder capital of the world” werd genoemd. Deze frenzy van moorden werd vooral veroorzaakt door het feit dat Pablo Escobar gigantisch veel geld betaalde aan huurmoordenaars voor elke politieagent die ze omlegde. Een ruwe schatting is dat minimaal 600 politie agenten in een 1992 hierdoor zijn vermoord.

Beloning voor niet verraden
Spotprent Pablo Escobar
Er stond een geldprijs van 100.000.000 Colombiaanse Peso op het hoofd van Pablo Escobar. Hij spotten daarmee door in de kranten spotprents te plaatsen met hetzelfde bericht alleen dan dat je $100.000.000 ontvangt als je hem niet verraad. Dit was natuurlijk veel meer geld omdat de Colombiaanse Peso niet zo heel veel waard was.

De notoire weldoener

Begraafplaats Pablo Escobar
Ondanks zijn criminele karakter was Pablo Escobar een groot weldoener. Hij had zoveel geld tot zijn beschikking dat het lastig op te maken was. Daarbij komt natuurlijk dat als het volk achter je staat de politieke carrière vanzelf gaat. Daarom investeerde Pablo gigantisch geld in de arme gemeenschap van Colombia. Hij liet hele woonwijken, ziekenhuizen, kerken en scholen bouwen waar de armere van het land gratis naartoe konden. Daarnaast was hij een groot sportfan en bouwde de drugsbaas overal in het land sportvelden en voetbalstadions. Dit maakte hem gigantisch populair bij het Colombiaanse volk waardoor hij bijna politiek onschendbaar was.

Grappig weetjes over Pablo Escobar

Deze weetjes wist je waarschijnlijk nog niet over Pablo Escobar maar zijn toch echt waargebeurde verhalen. Pablo was notoire maar ook excentriek en zeer getripliceerd.

Hacienda Napoles
De gigantische villa waar Pablo Escobar de meeste tijd van zijn leven doorbracht heet Hacienda Napoles. De villa is gebouwd op een stuk grond van 20 vierkante kilometer en bezat een dierentuin met giraffes, olifanten, nijlpaarden, exotische vogels, struisvogels, leeuwen en andere dieren die niet thuis horen in Colombia. De nijlpaarden zijn nooit gevangen en lopen tot op heden nog rond in de jungle rond de Hacienda Napoles. Ze hebben geen natuurlijke vijanden in de Colombiaanse jungle waardoor ze zich razendsnel voortplanten. Naast de dierentuin bezit het park ook een pretpark met levensgrote dino’s en oude auto’s. Het vliegtuigje waarmee Pablo zijn eerste drugsvluchten deed staat te pronken op de ingangspoort van Hacienda Napoles.

Gelddepots
Tot op vandaag wordt er nog steeds geld gevonden dat opgeslagen ligt in de jungle of in één van de duizenden ex-huizen van Pablo. Het geld zit meestal verstopt in de muren of is in scheepscontainers gedropt in de dichte Jungle van Colombia. Bij toeval worden de locaties ontdekt want het is tot op de dag van vandaag nog onbekend hoeveel geld er verstopt is.

The fall of the giant
Schuiladres Medellin Pablo Escobar
Pablo Escobar is op 2 december 1993 neergeschoten bij zijn safe house in Medellin door de lokale politie. Hij zat toen al meer dan een jaar ondergedoken en regeerde zijn imperium vanuit een schuiladres van een familielid. De bekendste Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero heeft aan deze moord een kunstwerk gewijd en genoemd “The fall of a giant”. Dit slaat natuurlijk op de machtige status die El Patron had.

Cocaine snuiven
Grafsteen pablo escobar
Pablo Escobar ligt tegenwoordig begraven op de grootste begraafplaats van Medellin. Bezoekers en toeristen snuiven geregeld cocaïne van zijn graf om zijn legacy te eren.

Marmeren gebouwen
Alle villa’s, kantoren of andere gebouwen van Pablo Escobar waren gemaakt van wit marmer. Dit omdat deze kleur overeen komt met de pure witte kleur van cocaïne. Daarnaast liet hij speciale palmbomen importeren vanuit Florida om zijn huizen en kantoren extra te laten opvallen. Deze staan ook bij zijn graf op de begraafplaats.

Country club dilemma
De elite van Medellin heeft Pablo Escobar nooit helemaal geaccepteerd omdat ze ergens een vermoeden hadden dat zijn inkomen niet legaal was. Hierdoor werd hij geweigerd bij de lokale Country Club en behoorde daardoor niet volledig tot de Colombiaanse elite. Hier ergerde Pablo zich zo erg aan dat hij al het land om de Country Club heen kocht en alle gebouwen platgooide. Daarna bouwde hij een mega villa recht tegenover de ingang van de Country Club die veel groter en luxer was. Dit was natuurlijk een doorn in het oog van de Club en leed tot grote ergernis onder de elite van Medellin.

Forbes Magazine
In 1989 stond Pablo Escobar in het Forbes Magazine onder de top 500 meest rijkste mensen. Hij nam plek 227 in op de lijst met een waarde van ongeveer $58 miljard. Dit was het hoogtepunt van zijn carrière en de Medellin kartel want deze domineerde ongeveer 80% van alle cocaïne smokkel ter wereld.

90%+ pure cocaïne
De cocaïne die verhandelt werd/wordt in Colombia is voor minimaal 90% puur. Hierdoor kon Pablo gemakkelijk de markt overnemen omdat concurrenten minder pure cocaïne hadden. Snuif je wel eens cocaïne in Nederland dan is de kwaliteit meestal maar rond 20-30% puur.

Bijnamen van Pablo Escobar

Door de jaren heen vergaarde Pablo Escobar verschillende bijnamen die hem een bijna magische status gaven. De meest gebruikte bijnamen zijn;

  • The King of Cocaïne
  • El Doctor
  • El Patron
  • El Padrino
  • Don Pablo
  • El Senor
  • El Magico