Plein Museum of Antioquia

Medellin, voor cultuur en om Spaans te leren

Medellin is de tweede stad van Colombia en ligt in de uitlopers van het Andes gebergte op een afstand van ongeveer 250 kilometer van Bogota. De stad is altijd een bruisend centrum voor cultuur, politiek en geweld geweest. Het geweld had vooral te maken met de drugskartel van Pablo Escobar die aan de macht was in Medellin. Tegenwoordig treed de regering streng op tegen drugshandel en corruptie waardoor Medellin een populaire en veilige bestemming voor toeristen aan het worden is. De oude en grote stad heeft een hoop kunst en geschiedenis te bieden. Daarnaast is het een prima uitvalsbasis voor een dagje Gautape om de gigantische El Peñónrots te gaan bekijken.

Bezienswaardigheden MedellinPablo Escobar tour
Kunst en architectuurFestivals Medellin
Party in MedellinSlaapplekken
Spaans lerenHoe reis ik naar Medellin

Wat is er te doen in Medellin

Andes bergen en skyline Medellin
Medellin telt anno 2015 ongeveer 3.9 miljoen inwoners en ligt prachtig tussen de Andes bergen in de vallei van Aburra. Hierdoor is het luxe van de grote stad prima te combineren met prachtige uitzichten en de natuur. De stad is vooral groot en bekend geworden door drugsbaron Pablo Escobar die ooit bijna de president van Colombia was geworden. Sinds 2003 treed de lokale politie en Colombiaanse overheid hard op tegen drugsbarons en hun kartels. De overheid verklaarde Medellin in 2006 relatief veilig en dit kwam ook naar voren in de dalende cijfers van straatroven, moorden en kidnappings. De legacy van Pablo Escobar leeft echt nog steeds voort en behoort tot de cultuur van Medellin.

Pablo Escobar tour

Medellin is natuurlijk de stad van de machtige drugsbaron Pablo Escobar. Hij runde vanuit Medellin zijn drugskartel met een ijzeren vuist maar verwikkelde zich ook de politiek en de opbouw van Colombia. Tegenwoordig kan je de legacy van Pablo Escobar overal in de stad terugvinden er staan namelijk nog steeds spierwitte kantoren en villa’s die terug doen denken aan een bloedige tijd. Tegenwoordig kan je via verschillende tour operators een leuke trip door de stad maken langs belangrijke locaties die ooit in het bezit waren van Pablo Escobar. Bij deze toer eindig je bij zijn graf op de begraafplaats van Medellin waar mensen tot op de dag van vandaag nog steeds cocaïne komen opsnuiven als eerbetoon.

Kunst en architectuur in Medellin

Spaanse bibliotheek MedellinIn 2013 werd Medellin door de internationale organisatie Urban Land Institute uitgeroepen tot meest innovatieve stad in de wereld. Deze award kregen ze doordat ze na de val van de meeste drugskartels in 2006 een flinke stap vooruit hadden gemaakt op het gebied van politiek, cultuur, educatie en sociale ontwikkeling. Dit zie overal terug in de stad want Medellin is een echte culturele hoofdstad van Colombia aan het worden. De stad staat vol met moderne en oude kunst en heeft ook veel architectonische gebouwen zoals het Carré gebouw, Leon de Greiff bibliotheek, Spaanse bibliotheek, Bethlehem bibliotheek, het Rafael Uribe Uribe Paleis voor cultuur, Plaza Botero en La Raza. Daarnaast zit de stad vol met musea waarvan het Museum of Antioquia veruit het populairste is in Medellin en Colombia. Het museum staat vol met kunst van Fernando Botero (bekende Colombiaanse kunstenaar) en oude/nieuwe kunstartefacten. Daarnaast zijn het museum Modern Art of Medellin, Museum El Castillo en San Pedro Cemetry Museum de moeite waard om te bezoeken.

Festivals

Festivals Medellin
Medellin staat bekend als culturele hoofdstad van het land en daarbij horen natuurlijk een hoop feestjes en festivals. De leukste zijn het bloemenfestival (Feria de las Flores) tussen juli en augustus en het kerstfeest met de gigantische lichtshow tussen november en januari. Medellin concurreert elk jaar weer om de titel lichtstad van het jaar af te pakken van de hoofdstad Bogota, de afgelopen jaren is ze dit steeds gelukt.

Party in Medellin

De party scene in Medellin is te vinden in verschillende delen van de stad. Als backpacker kan je het beste naar Zona Rosa gaan. Dit is een groot partygebied met veel uitgaansgelegenheden en restaurants. Het kleine centrum gaat ook deels dicht voor verkeer en er ontstaat een soort Khaosan road sfeertje midden in de stad. Verschillende salsabars flanken elkaar en overal vloeit de Aguardiente (Colombiaanse Tequilla) rijkelijk.

Overnachten in Medellin

Medellin is een grote stad waardoor een slaapplek vinden niet lastig is. Wij hebben geslapen in twee hostels die we beide aan kunnen raden. Ze liggen vlakbij Zona Rosa (natuurlijk bij de party area) en zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De eerste is Hostel Black Sheep, deze ligt net iets buiten Zona Rosa waardoor het er rustiger is dan in de Happy Buddha Boutique. In de Happy Buddha Boutique is ook bijna elke avond live muziek of een feestje. De faciliteiten van beide hostels zijn uitstekend net als de locatie.

Spaans leren in Medellin

De Colombianen staan erom bekend dat ze duidelijk Spaans spreken waardoor het een perfect land is om de taal te leren spreken. Het Colombiaans Spaanse accent is duidelijk te verstaan in tegenstelling tot bijvoorbeeld Argentijns Spaans. Toch zijn er enkele verschillende in het Colombiaanse Spaans zo gebruiken ze vaak “Que mas” i.p.v. “Que tal” wat beide “Whats up” betekend. Zeg je “Que Mas” tegen een Spanjaard of Mexicaan dan zullen ze je gek aankijken want bij hun betekend het meer iets in de trend van “hoe dik” “hoe dat”, beetje gek. Met de uitzonderingen daar gelaten is Medellin de perfecte stad om Spaans te leren. De stad bezit verschillende universiteiten en taalinstituten die spoedcursussen Spaans aanbieden. Daarnaast zijn er genoeg prachtige bibliotheken om je Spaanse woordjes in alle rust te oefenen. De stad biedt internationale studenten ook de kans om te komen sturen. Dit is natuurlijk de ultieme manier om Colombia te ontdekken en je studie af te ronden.

Openbaar vervoer

Medellin ligt redelijk centraal in Colombia waardoor bijna alle de slagaders van het openbaar vervoer naar de stad lopen. Het meest gebruikte vervoer in Colombia zijn tourbussen, deze rijden het hele land door en als je een VIP bus boekt heb je zelfs gratis WiFi. Liever vliegen? Dit kan ook en hoeft niet altijd duurder te zijn! Wij vlogen voor maar 30 euro naar Cartagena in één uur terwijl dat een busreis 12 uur duurde en 32 euro kosten (helaas hadden we geen WiFi ;-)). Vanuit Medellin kan je ook prima een dagtrip naar Gautape en El Peñón doen. Beide liggen op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf het centrum van Medellin.