Guatapé Colombia gemeentehuis

Het kleurrijke dorpje Guatapé

Als je naar Colombia afreist mag je eigenlijk het kleurige dorpje Guatapé niet overslaan. Het dorpje heeft naast zichzelf nog een andere prachtige bezienswaardigheid namelijk de gigantische La Piedra of El Penol rots. Daarnaast is het merkwaardige waterlandschap met verschillende meren en rivieren ook een fantastisch gebied om doorheen te wandelen of te varen. Guatapé ligt op ongeveer twee uur rijden vanaf het centrum van Medellin en kan prima als dagtrip worden bezocht vanuit deze stad. Wij verbleven er twee dagen om te genieten van de traditionele Colombiaanse cultuur en het prachtige landschap.

Het dorp GuatapéWandelen
De rots La PiedraReizen naar Guatapé

Wat is er te doen in Guatapé

Het dorp Guatapé is gesticht in het jaar 1811 door de Spanjaard Don Francisco y Jimenez maar heeft zijn naam te danken aan de lokale Quechua taal. Guatapé betekend namelijk het landschap van stenen en water. Het dorp ligt op een hoogte van ongeveer 1900 meter waardoor het er relatief koel is ondanks de locatie nabij de evenaar. Daarnaast staat Guatapé vooral bekend om zijn kleurrijke gebouwen, traditionele eten, de Colombiaanse cultuur en natuurlijk La Piedra.

Het oude dorpje Guatapé


Kleurrijke dorp Guatapé

Guatapé ligt tussen verschillende waterpartijen en aan het meer Embalse Penol-Guitape. Op dit meer worden veel activiteiten georganiseerd en cruise tours aangeboden waarop Colombiaanse muziek en eten volop aanwezig is.

Guatapé Colombia

Daarnaast staat Guatapé vol historische gebouwen die vooral veel kleur hebben. Bijna elk gebouw is namelijk prachtig versiert met kleurige tekeningen van dieren, boten en geometrische vormen in een soort cartoon stijl. Het dorpje oogt hierdoor zeer kindvriendelijk en is met kleine kinderen ook prima te bezoeken. Alles in het dorpje is ook op loopafstand waardoor het uitstekend schikt voor een dagje verkennen en rondlopen. De mooiste gebouwen zijn het Palacio Municipal Guitape, Maria Gracia Plena en het dorpsplein.

Wandelen rondom Guatapé


Waterlandschap rondom Guatapé
Het waterrijke natuurgebied rondom Guatapé is een uitstekend wandelgebied dat ook relatief veilig is. Het toerisme floreert in het kleine dorpje waardoor je meestal niet de enige bent die er al wandelend erop uitgaat. De leukste wandeling vonden wij die richting de merkwaardige rots La Piedra ook wel El Penon genoemd.

El Penol vanuit de verte

Deze wandeling duurt ongeveer één tot twee uur en gaat door de prachtige natuur, langs meren en geeft je een prachtig uitzicht op de grote rots onderweg.

El Penon de Guatapé


La Piedra in Guatapé Colombia

El Penol of La Piedra is een gigantische rots (monoliet) die eigenlijk niet thuishoort in het relatief vlakke landschap van de hoogvlakte. De rots ligt op ongeveer 1,5 uur lopen van het dorpje Guatapé maar is door zijn gigantische formaat duidelijk vanaf het dorpje te zien.

La Piedra 650 treden

De merkwaardige rots is 385 meter hoog en kan beklommen worden via een steile trap met maarliefst 650 treden. Op de top van de berg heb je een prachtig uitzicht over de hoogvlakte en de verschillende meren. Daarnaast kan je het dorpje Guatapé duidelijk zien liggen. El Penol is in 1940 door de Colombiaanse overheid als Nationaal Monument verklaard. Bezoek je Medellin of Guatapé dan moet er een bezoekje aan deze gigantische rots worden gebracht want hij is groot, prachtig en machtig! El Penol staat tevens op onze lijst van vijf wonderen van de natuur.

Reizen naar Guatapé


Reizen naar Guatapé kan het makkelijkste vanuit de stad Medellin die op ongeveer 86 kilometer afstand ligt van het dorp. Met een bus doe je er ongeveer twee uur over om te komen. Je hebt dan de keuze om bij El Penol of in Guatapé zelf uit te stappen. Wij kunnen je aanraden om bij El Penol uit te stappen en dan te lopen naar Guatapé.