Cartagena Colombia

Cartagena bruist van de Colombiaanse & Creoolse cultuur

Cartagena is de grootste havenstad van Colombia en kijkt uit over de Caribische Zee. De oude koloniale stad ontvangt jaarlijks vele cruiseschepen en toeristen die vooral het oude centrum bezoeken. Dit oude centrum stamt uit de tijd van de conquistadores en andere ontdekkingsreizigers. In deze tijd was Cartagena al een strategisch middelpunt voor het drijven van handel via de zee. Wat wil je weten over Cartagena?

Koloniale gebouwenCultuur & foodporn
Musea & vestingenFeesten
StrandOvernachten
ReizenZeilen naar Panama


Wat valt er te beleven in Cartagena

Cartagena is een relatief grote Colombiaanse stad die eigenlijk uit twee delen bestaat namelijk het oude en nieuwe centrum. Als toerist wil je eigenlijk alleen in het oude centrum gevonden worden want het nieuwe is letterlijk uit de grond gestampt en heeft daarom erg weinig charme. Het oude centrum brengt een mix van Creoolse en Colombiaanse cultuur met zich mee die je terugziet in alle restaurantjes en cafés. De oude stadsmuren en het machtige fort Castillo San Felipe de Barajas zijn de laatste overblijfselen van een rumoerig verleden. De mooie musea, prachtige pleinen en smalle steegjes in Getsemani zijn net zo aantrekkelijk als verraderlijk.

Koloniale gebouwen en pleinen

Calle 34 CartagenaHet oude centrum van de stad is te vinden in de uiterste hoek van Cartagena en bestaat vooral uit twee wijken namelijk Getsemani en Centro (San Diego ook een beetje) die beide ommuurt zijn door de oude stadsmuur. Binnen deze stadmuur bevindt zich een totaal andere wereld en ga je even terug in de tijd. De lokale bevolking aan deze kant van het land is ook totaal anders dan bijvoorbeeld in Medellin of Bogota. Er zijn namelijk vele invloeden van het Caribische gebied te vinden en dit zie je ook terug in het straatbeeld. De straatkunstenaars staan op elke straathoek hun nagemaakte Fernando Botero (bekendste kunstenaar van Colombia) kunstwerken te verkopen voor de volle prijs. Met een beetje afdingen heb je een prachtige handgemaakte namaak Botero op het toilet of in de woonkamer hangen.

Plaza Santo Domingo

De leukste pleintjes vind je bij de oude stadspoort in de wijk Centro die tegenwoordig uitkijkt op de jachthaven. Hierachter zijn auto’s bijna verbannen en vind je alleen maar wegen met keienkopjes. De muren van elk gebouw zijn felgekleurd en de ramen vaak prachtig afgewerkt met houtwerk. De twee pleinen in het oude Cartagena waar je zeker even langs moet gaan zijn Plaza Santo Domingo voor een buitenaardse lekkere cuisine ervaring of het Parque de Bolivar om het dagelijkse vertier mee te maken. De prachtige oude gebouwen zijn al meer dan genoeg om een dag lang rond te dwalen in de wijk Centro.

Getsemani Cartagena

Aan de andere kant van de stadspoort in het zuiden tegenover Parque Del Centenario (overslaan is helemaal vervallen) bevindt zich de wijk Getsemani. Deze wijk is net zo oud alleen minder goed onderhouden en daardoor een beetje vervallen. Hier vind je de backpackers scene met verschillende clubs zoals Media Luna en Cafe Havana (ultieme Cubaanse salsabar). Wees niet bang de straten zijn relatief veilig in het oude centrum waardoor ronddwalen prima kan! Ga in de avond langs het plein Plazuela de la Santisima Trinidad in het verlengde van Carrera 10 van Getsemani, hier zul je samen met lokale straatartiesten, muziekkanten en barbecues elke avond een klein feestje meemaken. Loop overdag ook even naar de rand van Getsemani bij Calle 24, je kan hier op de stadsmuur klimmen en genieten van het uitzicht over de skyline, jachthaven en het machtige fort Castillo San Felipe de Barajas van Cartagena.

Cultuur en foodporn

Restaurant CartagenaDe main reason voor een bezoekje aan Cartagena is voor veel mensen de prachtige cultuur die er leeft. De bewoners zijn gastvrij en altijd blij, daarnaast krijg je niet eens alleen maar gefrituurd eten zoals het bijna overal in Colombia wel de situatie is. De prachtige zeemanssfeer komt terug in elke bar en restaurant. Daarnaast zijn er zoveel restaurants in het oude centrum van Cartagena te vinden dat je nooit van al hun specialiteiten zal kunnen proeven. Wij kunnen er gelukkig een aantal aanraden die de lekkerste creolcolombiaanse maaltijden op tafel zetten tegen een budget prijs. Ga voor zeevruchten civiche en vis eens eten bij Malagana Café of La Casa de Socorro voor kip en vos in Getsemani. Voor een luxe kaart met heerlijke wijn, vleessoorten en vis kan je terecht in bij Restaurant 1621 (wijk San Diego) of Carmen Cartagena (wijk Centro), beide keukens zijn de extra euro’s meer dan waard.

Musea en het fort Castillo San Felipe de Barajas

Castillo San Felipe de BarajasDoor de lange historie van Cartagena (gesticht in 1533) is er een hoop te vertellen over de geschiedenis van de havenstad. Daarnaast is de halve stad al een museum waardoor je bijna even terug in de tijd gaat. De stad is in het verleden een constant mikpunt van piraten en andere schavuiten zoals de Engelse, Portugezen en Nederlanders waardoor de Spanjaarden besloten het machtige fort Castillo San Felipe de Barajas te bouwen ter bescherming van Cartagena. Tegenwoordig is het fort te bezichtigen en geeft het een prachtig uitzicht over het oude centrum dankzij zijn strategische positie. Genoeg van oorlog en verdedigingsmuren dan is een kunstmuseum misschien wat voor je? Deze vind je vooral in het oude centrum … In het zuidoosten nabij de grote stadspoort. De twee leukste zijn Convento & Inglesia de San Pedro Claver het paleis de Palacio de la Inquisicion.

Feesten in Cartagena


Als we zeggen dat we niet één van de meest legendarische feestjes ooit in Cartagena hebben meegemaakt dan liegen we, keihard. Het oude centrum zit namelijk vol met salsa bars, kleine en grote clubs en natuurlijk hostel Media Luna met zijn rooftopparty! Dit gigantische party hostel geeft twee keer per week de biggest party ever en betrekt daarbij ook zijn rooftop! Uiteindelijks sta je na een aantal Aguardientes (lokale tequila/schoonmaakmiddel) uit je dak te gaan op de 4e verdieping van een historisch pand. Nu denk je vast dat is niet zo hoog maar in het oude centrum zijn er bijna geen hogere gebouwen! Conclusie je hebt een prachtig uitzicht over de stad met een booming party op de achtergrond.

Bezoekje aan het strand


Persoonlijk vinden wij dat je het strand in Cartagena beter kan overslaan. Het water is door de haven niet van de beste kwaliteit en de stranden laten ook te wensen over. Wil je toch een Caribische wit zandstrand met glashelder water dan zul je toch echt een klein stukje moeten reizen naar Islas del Rosario. Dit is een prachtige zandbank die uitgegroeid is tot verschillende eilanden waar de Colombianen uit Cartagena zelf ook graag naartoe gaan. Er lopen wel veel hinderlijke verkopers rond… niet op letten en gewoon genieten van de omgeving en het strand.

Slapen in Cartagena

Cultuur in CartagenaEr zijn zoveel goede budget plekken waar je kan overnachten in Cartagena dat we bijna niet weten welke we moeten aanraden. Wij hebben overnacht in vier verschillende hostels die allemaal zijn charmes, pluspunten en downsides hadden. De downsides waren vooral luidruchtige dronken backpackers of te warme kamers (geen airco geen probleem, maar om 06:00 volle zon op een vlakke muur met miniraam is net teveel). De plekken waar wij sliepen waren Media Luna, Makako Chill Out Hostel, Mamallena en El Viejero Cartagena. Allemaal erg leuk! Makako Chill Out hostel was het meest rustige oord omdat het niet in het drukke Getsemani ligt.

Reizen naar Cartagena


De meeste reizen in Colombia gaan per tourbus van stad naar stad. In Cartagena heb je ook de mogelijkheid om te vliegen dankzij de moderne nieuwe luchthaven. Daarnaast zijn er directe verbindingen naar Medellin en Santa Marta (vlakbij Taganga) met de bus.

Zeilen naar Panama


Omdat het lastig is van Colombia naar Panama te reizen over het land, door de Darien jungle, kiezen veel mensen voor het luchtruim of om te gaan zeilen vanaf Cartagena. Je kan vanaf hier namelijk in twee dagen naar Panama zeilen. In deze zeilreis ben je twee dagen over open zee aan het zeilen waarna je aankomt in San Blas (Guna Yala), een provincie van Panama. Toch kunnen wij je aanraden om nog even een aantal dagen te stoppen op de San Blas Eilanden want ze zijn namelijk allemaal gestolen uit een reismagazine, prachtig!